Motive pentru care este bine sa mancati oua

Actualizat: 31 August 2017
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Ouale sunt foarte bune pentru sanatate, deoarece contin aminoacizi, vitamine, minerale si proteine. Insa, sunt si bogate in colesterol si de aceea nu este indicat sa consumati prea multe.

Cu toate acestea, este bine sa retinem ca ouale sunt foarte hranitoare. Mai mult, ele sunt numite si "multivitaminele naturii", deoarece contin antioxidanti unici si proprietati unice pentru buna functionare a creierului.

Beneficiile consumului de oua

• Se numara printre cele mai nutritive alimente. Astfel, un ou contine o gama impresionanta de substante nutritive, sunt pline de vitamine, minerale, proteine de calitate, grasimi sanatoase si altele: vitamina B12, B2, A, B5, seleniu, plus cantitati mici din aproape toate vitaminele si mineralele de care are nevoie corpul uman.

Toate acestea se afla in galbenus, iar albusul contine in mare parte doar proteine.

• Contribuie la mentinerea sanatatii inimii. Consumul moderat de oua nu va creste colesterolul din sange.

Chiar daca se spune ca acestea contin mult colesterol, ouale au de fapt un efect pozitiv asupra sistemului cardiovascular, adica sustin cresterea nivelului de colesterol bun din sange.

Mai mult, in urma unor cercetari temeinice se pare ca persoanele care consuma oua dimineata, la micul dejun, prezinta un risc mult mai scazut de a dezvolta boli cardiovasculare.

In plus, sunt si studii care sustin ca un consum regulat de oua poate reduce inclusiv riscul de accident vascular cerebral.

• Sunt benefice pentru buna functionare a creierului. Ouale contin colina, un nutrient esential pentru creier. Carentele de colina contribuie la dezvoltarea bolilor de ficat, a bolilor cardiovasculare si a tulburarilor neurologice.

Cele mai bune surse naturale sunt galbenusurile de ou si ficatul de vita.

• Contin luteina si zeaxantina, elemente care protejeaza vederea. Practic, luteina si zeaxantina sunt doi antioxidanti care se afla in galbenus si care pot reduce riscul aparitiei cataractei si degenerarii maculare, doua dintre cauzele principale ale pierderii vederii.

• Ajuta la slabit. Proteinele din oua contribuie la mentinerea greutatii optime. O serie de studii sustin ca un consum regulat de oua la micul dejun reduce foamea si poate scadea consumul de calorii.

• Ajuta la reconstruirea energiei si fortei musculare dupa un efort sustinut. Consumul de oua, de exemplu dupa un antrenament dur, poate contribui la cresterea recuperarii musculare prin furnizarea aminoacizilor esentiali necesari pentru a repara si a construi masa musculara.

La ce sa fiti atenti atunci cand consumati oua

• Este indicat sa va asigurati ca in meniu nu se mai afla si alte alimente care sa contina grasimi saturate si grasimi trans.

• Totusi, nu este recomandat sa consumati zilnic oua, deoarece exista riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, cel putin asa sugereaza unele cercetari.

In plus, persoanele care sunt diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2 si care consuma zilnic oua se supun unui risc destul de mare de a dezvolta, in ani, si probleme cardiovasculare.


Citeste si despre:

Cum prevenim toxiinfectia alimentara provocata de consumul de oua 27 de idei pentru un mic dejun gustos si sanatos Dieta Atkins: ghid pentru incepatori 10 greseli care pot impiedica scaderea colesterolului Restabilim parul fara substante chimice si siliconi: la ce produs ar trebui sa se acorde atentie? Solutii naturale pentru hipotiroidism Complexul tau de vitamine B pentru o viata sanatoasa! Preparate culinare care nu determina arsuri stomacale 10 idei de mic dejun care sfideaza senzatia de foame Obiceiuri nepotrivite care duc la aparitia ridurilor Complicatii si probleme dupa o interventie chirurgicala Alegerile de la micul-dejun si scaderea in greutate