Cum sa te concentrezi mai bine, acasa si la serviciu

Actualizat: 21 Aprilie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Scaderea puterii de concentrare afecteaza un numar din ce in ce mai mare de persoane.

Este o problema care afecteaza serios calitatea vietii, atat in plan personal, cat si profesional, pentru ca nu dai randamentul dorit si ai tendinta de a face multe greseli.

Descopera care sunt cei mai mari “ucigasi” ai puterii de concentrare si ce poti face ca sa remediezi cat mai repede problema:

Retele de socializare, cu masura

Social media poate sa afecteze serios puterea de concentrare a unei persoane, la serviciu.

Este un mod usor de a te conecta cu prietenii, de a afla ultimile noutati, insa nu iti este de ajutor cand esti la serviciu, caci, dupa cum bine stii, nu poti face doua lucruri dintr-o data.

Intra pe retelele de socializare doar daca esti in pauza si dedica-ti restul timpului sarcinilor de la birou.

Organizeaza-ti e-mailul

Cand deschizi e-mailul de serviciu si vezi ca ai zeci, chiar sute de mesaje necitite, intri in panica si nu stii pe care sa le citesti mai intai. Ca sa nu ajungi in aceasta situatie, asigura-te ca pe aceasta casuta de e-mail nu primesti decat mesaje legate de serviciu.

Citeste-le in ordinea importantei si nu sari de la unul la altul. Nu iti verifica mailul din cinci in cinci minute, caci nu faci altceva decat sa iti ingreunezi situatia.

Telefon, dar cu masura

Poate un factor disturbator mai puternic decat mailul si retelele de socializare, telefonul mobil, este un alt factor care iti fura din randament. Nu raspunde decat la telefoanele importante si roaga-i pe membrii familiei sa nu te sune cand esti la munca decat daca este o urgenta.

Plictiseala ucide concentrarea

Pentru unele persoane, faptul ca fac aceleasi lucruri la nesfarsit, in fiecare zi, nu reprezinta altceva decat o rutina care nu le mai motiveaza abolut deloc. Considera ca absolut tot ceea ce fac este plictisitor si nu mai gasesc nicio motivatie in mersul la serviciu.

In astfel de momente, cand simti ca nu te mai motiveaza absolut nimic, ia o pauza. Vorbeste cu un coleg, mergi sa iei o gura de aer sau urmareste un filmulet haios. Te va ajuta sa iti mentii concentrarea si sa iti duci sarcinile la indeplinire.

Grijile, un stres continuu

Cand esti acasa, te gandesti la sarcinile de la serviciu, iar cand esti la job, iti trec prin minte problemele nerezolvate de acasa. O atitudine deloc constructiva, care nu iti este absolut deloc de folos.

In loc sa te gandesti necontenit la lucrurile pe care le ai de rezolvat, mai bine asterne-le pe hartie. Odata scrise acolo, apuca-te de ceea ce ai de facut in prezent, apoi te vei ocupa si de celelalte sarcini.

Foamea scade concentrarea

Stiai ca exista persoane care nu pot da randament atunci cand le este foame? Daca te numeri printre ele si stii ca ai o zi aglomerata la serviciu, ia-ti mancare la pachet. Nu lasa sa te doboare foamea.

Cercetari recente in domeniu au aratat ca foamea afecteaza memoria de scurta durata si scade puterea de concentrare.

Alte trucuri la care sa apelezi: nu pleca niciodata la serviciu fara sa iei micul dejun. Alege proteine, fructe si paine din cereale integrale. Nu uita, de asemenea, sa te hidratezi suficient.


Citeste si despre:

Valoarea nutritiva a principalelor alimente – cat? Cum? Si de ce? Este bine sa mancam echilibrat Impactul radiatiilor ultraviolete. Cum alegem si folosim corect cremele de protectie solara Cum functioneaza terapia cognititv-comportamentala? Cum afecteaza boala Parkinson viata pacientilor? Dificultatile de atentie si concentrare Dificultatile de concentrare Cum ne influenteaza muzica starea de spirit: explicatii stiintifice Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Gripa - cum separam mitul de adevar Cele mai populare uleiuri esentiale Cum isi pot pregati barbatii corpul pentru plaja Cum sa facem fata unei suferinte? Alimente care imbunatatesc nivelul de concentrare Cum putem renunta la fumat fara a creste in greutate? Cum sa iti amenajezi biroul ca sa dai randament maxim la serviciu