Cum sa iti protejezi copilul impotriva paduchilor de cap

Actualizat: 15 Noiembrie 2018
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Paduchii sunt insecte de dimensiuni mici care se localizeaza la nivelul scalpului , unde se hranesc cu sange.

Pediculoza sau paduchii de cap sunt o afectiune comuna la copii, din cauza interactiunii directe in colectivitati. Transmitere este facilitata de traiul in comun; nu sar de pe o persoana pe alta, se transmit prin contact direct la nivelul scalpului.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Transmitere

Transmitere

Transmiterea prin intermediul obiectelor de ingrijire si vestimentatie (perii de par, palarii, sepci, prosoape, perne) nu poate fi exclusa.

Paduchii de cap:

- prefera cele mai calde locuri de pe capul uman, de exemplu, in spatele urechilor sau la baza gatului;

- nu sunt influentati de igiena si nu fac discriminari intre parul scurt sau lung si cel curat sau murdar;

- se hranesc din scalp pana la de patru ori pe zi;

- nu transporta boli, dar zgarieturile pot rupe pielea, favorizand infectiile;

- pot supravietui atunci cand spalati parul, prinzandu-se strans de firul de par si inchizandu-si orificiile prin care respira aflate pe partile laterale ale corpului

- femela paduche poate depune pana la 10 oua pe zi; ouale sunt de obicei gasite in apropiere de radacina firului de par, aproape de scalp; lindinii (ouale paduchilor) sunt dificil de indepartat – asadar, cu cat ii detectam mai devreme, cu atat mai usor putem scapa de ei.

Din pacate, exista foarte multe mituri si tratamente „traditionale”, care pot afecta dezvoltarea copilului tau.

Asadar, ce faci in cazul in care exista o infestare cu paduchi la scoala in care invata copilul tau, sau cineva din familia ta are mancarimi sau corpi straini pe cap?

In primul rand, foloseste numai produse testate clinic, pe care le gasesti in farmacii. Nu folosi alternativele traditionale sau sfaturile pe care le primesti din alte medii, in afara mediului farmaceutic, medical.

Remediile traditionale (gazul), pot afecta dezvoltarea copilului tau, nu sunt testate clinic si nu exista o garantie a succesului. Taiatul parului nu garanteaza nici el ca vei scapa de paduchi, iar copilul poate fi afectat emotional, mai ales daca este vorba de parul lung.


Citeste si despre:

Cum sa iti protejezi copilul impotriva paduchilor de cap