Cum ne organizam timpul: atat al nostru cat si al copiilor cand stam acasa

Actualizat: 23 Martie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Spitalul de Psihiatrie Voila

Izolarea la domiciliu


Tinand cont de situatia actuala privind pandemia de coronavirus, numeroase persoane sunt obligate sa stea in izolare la domiciliu. De asemenea, autoritatile recomanda tuturor persoanelor sa evite iesitul din casa si sa apeleze la metodele de distantare sociale. Asadar, copiii nu mai merg la scoala, iar multi dintre adulti nu se mai duc la lucru sau muncesc direct de acasa.

Toate aceste lucruri pot fi oarecum ingrijoratoare, deoarece multe persoane nu sunt obisnuite sa ramana in casa atat de mult timp.

Modalitati prin care timpul poate fi organizat cat mai usor atunci cand trebuie sa ramanem la domiciliu

Acest articol are ca scop prezentarea catorva modalitati prin care timpul poate fi organizat cat mai usor atunci cand trebuie sa ramanem la domiciliu. In plus, sunt oferite si cateva sfaturi prin care timpul liber al copiilor poate fi organizat mult mai eficient, astfel incat acestia sa nu se plictiseasca si sa nu doreasca sa iasa neaparat din casa.

Ramai calm si pozitiv!

Pandemia de coronavirus reprezinta o situatie neplacuta si ingrijoratoare. Cu toate acestea, oamenii ar trebui sa gestioneze situatia actuala cu mult calm, rabdare si pozitivitate. Expertii recomanda ca oamenii sa evite cat mai mult contactul cu alte persoane si sa ramana acasa. Acest lucru poate sa para stresant pentru majoritatea celor dintre noi, dar, in cele din urma, se poate observa ca statul in casa nu este chiar atat de rau.

A sta acasa poate reprezenta un motiv foarte bun pentru a face lucruri pentru care anterior nu a existat suficient timp. De asemenea, statul acasa este o oportunitate perfecta pentru a petrece mai mult timp cu familia si pentru a realiza legaturi mult mai stranse cu aceasta, dar si pentru a realiza diferite activitati relaxante.

Lucrul de acasa

Asa cum a fost precizat si mai sus, autoritatile ne recomanda sa ramanem acasa. In acest context, numeroase companii le permit angajatilor sa lucreze de acasa, tocmai pentru a evita contactul social si pentru a minimiza riscul raspandirii infectiei cu COVID-19.

Prestarea serviciilor direct la locul de munca se realizeaza, de obicei, intr-o atmosfera formala si sub un anumit program. Acasa, acest program nu este neaparat la fel de strict, mediul este mult mai relaxat, dar atentia poate fi distrasa mult mai repede, ceea ce poate duce la unele intarzieri.

Pentru a nu prelungi programul de lucru si pentru a nu reduce randamentul de munca se recomanda ca persoanele ce lucreaza de acasa sa-si creeze un spatiu optim pentru desfasurarea activitatilor. De asemenea, este indicata utilizarea unor liste de obiective ce trebuie realizate pana la finalul zilei.

Membrii familiei trebuie sa inteleaga faptul ca cineva din casa lucreaza si trebuie sa ii ofere intelegere. Copiii pot intelege mai greu acest lucru si pot dori sa se joace sau sa stea impreuna cu persoanele dragi.

Totusi, exista anumite activitati si jocuri ce pot fi realizate de cei mici, astfel incat adultii sa poata lucra linistiti. Copiii pot avea programe similare cu cele ale parintilor. De exemplu, isi pot realiza temele cat timp parintii lucreaza si pot ajuta la diferite sarcini usoare din casa pentru a nu se plictisi.

Scoala de acasa

Inchiderea scolilor poate reprezenta un motiv de bucurie pentru cei mici. Cu toate acestea, izolarea la domiciliu nu reprezinta neaparat o vacanta, iar iesirile in oras sau la joaca cu prietenii nu sunt recomandate. Un motiv pentru care scolile s-au inchis este reprezentat dorinta de a reduce riscul de raspandire a COVID-19 prin intermediul colectivitatilor.

In momentul actual copiii pot urma cursurile scolare intr-un mod similar cu cel de pana acum, doar ca profesorii nu mai sunt prezenti in mod fizic, ci in mod virtual. Cursurile sunt predate pe platforme online sau chiar prin intermediul televiziunii. Temele pot fi realizate ca si pana acum, astfel incat pierderea materiei va fi minima.

Statul acasa, o oportunitate pentru a invata ceva nou

Multe persoane si-ar dori sa invete sau sa faca ceva nou, dar afirma ca acest lucru este imposibil din cauza timpului limitat. Pandemia de coronavirus vine la pachet cu recomandari de a ramane la domiciliu, lucru ce implica si mai mult timp liber.

Oamenii pot folosi acest timp pentru a-si desfasura in liniste anumite hobby-uri, dar si pentru a invata ceva nou.

Spre exemplu pot fi asimilate informatii noi din diferite domenii, precum informatica, economie, sanatate, stiinte etc. Oamenii se pot relaxa facand integrame, citind diferite carti sau ascultand muzica preferata. Internetul este o resursa infinita, ce poate fi de ajutor in invatarea unor lucruri noi. Asadar, pot fi gasite cursuri online de pictura, pian, limbi straine, sculptura si multe alte activitati interesante.

Activitatea fizica la domiciliu

Statul acasa poate predispune la sedentarism, iar acest lucru nu este de dorit. Totusi, mersul la sala de fitness sau alergatul in natura sunt doua activitati ce nu trebuie efectuate in aceasta perioada, dar care pot fi inlocuite cu alte activitati fizice chiar in confortul propriului camin.

Exercitiile fizice pot fi realizate in mod individual sau pot fi realizate „ore de sport” cu ceilalti membri ai familiei. Fiecare membru poate fi instructor pe rand, iar copiii, cu siguranta, vor fi cei mai fericiti.

Internetul ofera o varietate larga de videoclipuri cu antrenamente, acestea fiind potrivite si adaptate pentru capacitatea si varsta fiecarui individ. Multe dintre antrenamente nu necesita echipament special iar acest lucru le face perfecte pentru a fi realizate chiar in propria locuinta.

Utilizarea propriei greutati corporale este promovata frecvent, iar flotarile, genuflexiunile si abdomenele sunt doar cateva exercitii ce pot fi realizate. In plus, multe dintre salile de fitness le ofera clientilor posibilitatea de a participa la antrenamente online impreuna cu instructorii preferati.

Promovarea unui stil de gatit sanatos

Statul acasa poate implica plictiseala si un stil de viata nesanatos din punct de vedere alimentar. In acest mod, oamenii sunt predispusi la a consuma mult mai multe alimente, o cantitate importanta dintre acestea fiind nesanatoase (prajeli, sucuri carbogazoase, alimente puternic rafinate, etc.). Populatia trebuie sa adopte in aceasta perioada un stil de viata optim, ce contine o alimentatie sanatoasa.

Pana acum, programul incarcat al oamenilor limita posibilitatea de a gati sanatos la domiciliu. Acestia alegeau metode rapide de a se hrani, alegand alimente congelate, de tip fast-food sau puternic procesate. Trebuie sa privim aceasta perioada de stat acasa ca pe o oportunitate perfecta prin care sa adoptam un stil de gatit sanatos.

Adultii pot incerca retete noi, care sa implice numeroase fructe si legume. De asemenea, trebuie evitate retetele ce implica prajeli, alimente bogate in grasimi nesanatoase si zaharuri.

Copiii pot fi implicati in procesul de gatire, prin realizarea unor sarcini usoare, dar de care ei se vor bucura foarte mult. Spre exemplu, acestia pot spala fructele si legumele inainte de preparare, pot amesteca diferite ingrediente si pot spala unele vase.

Concluzii

Statul acasa in timpul pandemiei de coronavirus poate sa para dificil, mai ales din punct de vedere al organizarii timpului. Totusi, aceasta situatie poate oferi oportunitati de a petrece timpul in mod placut alaturi de familie.

Organizarea timpului adultilor si al copiilor trebuie facuta in mod inteligent, astfel incat sa se evite plictiseala si sa se imbine utilul cu placutul. Adultii pot munci de acasa, copiii pot continua scoala cu ajutorul platformelor online, iar ulterior se pot realiza activitati placute, precum gatitul impreuna sau angajarea in activitati sportive la domiciliu.


Citeste si despre:

Coronavirus sau gripa? Cum le deosebim? Spirtul - bun sau nu impotriva noului coronavirus? Care sunt cei mai buni dezinfectanti? Cum te afecteaza coronavirusul, in functie de afectiunile de care suferi Cum este influentata starea de spirit de pandemia de coronavirus Cum afecteaza coronavirusul persoanele cu anxietate sociala? Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Care este calea cea mai usoara prin care se transmite coronavirusul? Ce poti face pentru a nu te infecta? Pasi de urmat in caz ca suspectezi ca ai coronavirus Cum sunt afectati copiii de coronavirus? Cu ce sechele pot ramane cei vindecati de coronavirus? Infectia cu COVID-19: masuri de urmat atunci cand mergi la spital