Cum afli daca ai pulsul normal?

Actualizat: 15 Aprilie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Leipnik Adriana Maria
Consultant medical:

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Cabinet Cardiologie Rocordis

Generalitati


Ritmul cardiac, cunoscut si sub denumirea de puls, reprezinta bataile inimii unui om in decurs de un minut.

Un puls normal depinde de individ, de varsta, de starea inimii, daca persoana sta pe loc sau se afla in miscare, daca ia medicamente, dar poate fi influentat de temperatura aerului si de spatiul in care se afla.

Frecventa pulsului se exprima in numar de batai pe minut (bpm) si are valori normale diferite in functie de varsta:
- nou-nascut: 100 – 150 bmp;
- sugar 3-6 luni: 90 – 120 bpm;
- sugar 6-12 luni: 80 – 120 bpm;
- copii 1-10 ani: 70 – 130 bpm;
- copii peste 10 ani si adulti: 60 – 100 bpm.

Monitorizarea pulsului este o investigatie fundamentala in descoperirea unei afectiuni cardiace. Mai mult, conform Asociatiei Nationale a Accidentului Vascular Cerebral, masurarea pulsului o data pe luna poate ajuta la prevenirea decesului prin accident vascular cerebral (AVC).

Este recomandat ca verificarea sa fie realizata atat in stare de repaus, cat si atunci cand supunem organismul unui efort intens. Se afirma ca oamenii cu puls mai rar au un prognostic cardiovascular mai bun.

Trebuie sa nu uiti ca un puls mai mic de 60 de batai pe minut poate semnala anumite probleme medicale, daca este insotit si de alte simptome.

Tensiunea arteriala se masoara in cmHg (mercur) si are doua valori (de exemplu, 12,8). Prima valoare reprezinta tensiunea arteriala sistolica (presiunea sangelui cand inima pompeaza sange), iar a doua tensiunea arteriala diastolica (presiunea cand inima nu pompeaza sange). Periculoasa este atat cresterea tensiunii mari (sistolice), cat si a celei mici (diastolice).

Care este tensiunea normala

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, valoarea optima a tensiunii arteriale este 12,8 cmHg. Daca tensiunea coboara sub 9/6 cmHg este considerata hipotensiune, iar daca trece de 14/9 este considerata hipertensiune.

Nu exista diferente intre barbati si femei in ceea ce priveste valorile normale ale tensiunii arteriale.

Cauze care duc la aparitia tensiunii arteriale oscilante

• De regula, stresul poate afecta semnificativ organismul, ducand la aparitia osciliatiilor de tensiune arteriala. De aceea, este indicat sa eviti pe cat posibil situatiile stresante.

• Unele medicamente precum anticonceptionalele, antiinflamatoarele si antidepresivele, mai ales daca sunt administrate pentru un timp indelungat, pot cauza oscilatii ale tensiunii arteriale.

De aceea, este indicat ca astfel de medicamente sa se administreze numai la recomandarea medicului specialist.

• Inclusiv un dezechilibru hormonal din organism poate duce la anumite fluctuatii ale tensiunii. In astfel de situatii este indicat ca pacientul sa efectueze anumite investigatii medicale recomandate de catre medicul specialist endocrinolog, iar ulterior sa ia tratamentul prescris pentru remedierea acestor probleme.

• Consumul ridicat de sare. Pacientii care consuma prea multa sare sunt predispusi la aparitia unor valori oscilante ale tensiunii arteriale, comparativ cu cei care evita acest obicei sau cei care consuma cantitatea minima admisa de sare.

Ar trebui sa nu consumi mai mult de 2 grame de sare pe zi daca vrei sa-ti pastrezi o sanatate optima a inimii.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Biomedica Servicii Medicale
Tel: 0233231513
Piatra-Neamt, Bulevardul Decebal 4, Piatra Neamț, 610012
Centrul Medical Neoclinic
Tel: 0256225252
Timisoara, Calea Dorobanților 3, Timișoara 307200

Citeste si despre:

Legatura dintre tensiunea arteriala, dieta si greutatea corporala Tensiunea arteriala oscilanta si riscurile acesteia Cartofii mov sau violeti scad tensiunea arteriala Tensiunea arteriala Factori care modifica tensiunea arteriala Cum sa iti monitorizezi tensiunea arteriala acasa la tine Monitorizarea tensiunii arteriale si efectele hipertensiunii asupra organismului Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top 12 modalitati de a scadea tensiunea arteriala in mod natural Alimente care pot scadea tensiunea arteriala Monitorizarea Ambulatorie a Tensiunii Arteriale (MATA, ABPM, Holter TA) Hipotensiunea arteriala Cum sa va luati corect tensiunea Tu stii sa-ti masori corect tensiunea? Hipertensiunea arteriala - generalitati