Botulismul si riscul de imbolnavire din cauza alimentelor la conserva

Actualizat: 13 Septembrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Ce este botulismul


Mancarurile conservate sunt disponibile atat in comert, cat si la domiciliu.

Conservele ajuta produsele alimentare, mai ales legumele si fructele, sa fie pastrate cat mai mult timp.

Totusi, consumul de alimente la conserva poate fi riscant sau chiar mortal daca nu au fost adoptate anumite masuri corecte de siguranta. Iarna este un anotimp in care mancarurile la conserva sunt frecvent utilizate.

Acestea au fost preparate vara sau toamna, iar iarna vor fi consumate cu mare placere. 

Persoanele care doresc sa isi conserve bunatatile din conserve trebuie sa o faca in mod corespunzator, deoarece legumele sau fructele contaminate si conservate pot provoca botulism. In cazul conservelor din comert riscul de botulism inca exista, dar este mult mai redus, deoarece sunt adoptate mult mai multe masuri de siguranta.

Cum se manifesta botulismul?

Botulismul este o boala rara, dar cu potential letal.

Aceasta boala este provocata de o toxina ce este produsa de Clostridium botulinum.

Acest microorganism se gaseste pe sol si poate supravietuii in diferite conditii, inclusiv in timpul prepararii de conserve. 

Toxina poate fi periculoasa chiar si in cantitati extrem de mici, afectand sever nervii si producand paralizie.

Totusi, exista si cazuri in care aceasta boala a provocat decesul. 

Debutul bolii poate varia de la cateva ore la cateva zile de la consumul produselor ce contin toxina.

Simptomele pot include vedere dubla sau incetosata, caderea pleoapelor, tulburari de deglutitie si de vorbire, uscaciune la nivelul gurii si slabiciune musculara.

Slabiciunea musculara afecteaza initial partea superioara a corpului, progresand ulterior pana la picioare. 

Ingestia toxinei botulinice poate duce la paralizia musculaturii respiratorii, acest lucru ducand la deces.

Astfel, botulismul este o urgenta medicala, iar persoanele ce resimt oricare dintre simptomele prezentate ar trebui sa anunte cat mai rapid medicul.

Masuri de protectie

Daca apar orice simptome caracteristice botulismului, medicul trebuie anuntat de urgenta.

Botulismul si conservele din comert

Botulismul este o boala relativ rara, iar sansele de a o contracta prin consumul de conserve din comert sunt extrem de mici.

Odata cu intelegerea botulismului si respectarea procedurilor ce tin de siguranta alimentara, conservele din comert sunt mult mai sigure decat cele produse la domiciliu.

Cu toate acestea, bacteria Clostridium botulinum se inmulteste in medii lipsite de oxigen, astfel incat exista si unele sanse ca toxina sa fie regasita in conservele din comert. 

Pentru a ramane in siguranta, oamenii trebuie sa analizeze integritatea conservelor cumparate, astfel incat sa le achizitioneze doar pe cele care se prezinta intr-o stare foarte buna.

Atunci cand conservele sunt deschise, continutul lor trebuie analizat foarte atent, iar daca exista orice semne care ar putea indica faptul ca alimentele sunt alterate, aruncarea lor este cea mai buna solutie.

Totusi, eliminarea acestor conserve trebuie sa se faca in siguranta, asa cum a fost mentionat anterior.

Chiar daca riscul de imbolnavire este mult mai mic in cazul conservelor din comert, mancarea nu trebuie gustata pentru a se stabili daca este in stare corespunzatoare.

Chiar si cea mai redusa cantitate de toxina botulinica poate fi fatala.

Mancarea decolorata, mucegaita sau care miroase rau nu trebuie gustata sau pastrata. De asemenea, capacele recipientelor trebuie verificate, astfel incat sa nu fie umflate.

Care sunt cele mai predispuse alimente?

Dupa cum a fost precizat, toxina botulinica este produsa de Clostridium botulinum, o bacterie care nu este capabila sa se dezvolte in alimente care au un continut ridicat de acid, cum ar fi majoritatea fructelor. 

De asemenea, aceasta bacterie nu supravietuieste mult timp in medii bogate in oxigen.

Astfel, bacteriile si toxinele produse de acestea sunt asociate cel mai adesea cu alimentele cu un continut redus de acid, precum legumele si carnea.

Totusi, conditia ca bacteriile si toxinele sa fie prezente in conserve consta in prepararea termica inadecvata si manipularea gresita.

Alimentele cu un continut scazut de acid sunt cele cu un pH mai mare de 4,6.

Cateva exemple sunt reprezentate de sparanghel, fasole verde, sfecla, porumb, cartofi, rosii, smochine, toate tipurile de carne, peste si fructe de mare.

Conservele
realizate din aceste ingrediente trebuie analizate foarte bine inainte de consum, astfel incat riscul de imbolnavire sa fie minim.

Chiar daca sansele ca botulismul sa fie provocat de consumul de conserve din comert sunt mici, prevenirea bolii este mult mai importanta si mai eficienta decat tratarea, deoarece boala poate fi insotita de complicatii foarte grave, inclusiv decesul.

Bibliografie:
CDC (Center for Disease Control and Prevention). 2016a.Home Canned Foods, Protect Yourself from Botulism.Center for Disease Control Online Publication.
CDC (Center for Disease Control and Prevention). 2016b.Botulism Symptoms.
USDA (US Department of Agriculture). 2015.Complete Guide to Home Canning.United States Department of Agriculture. National Institute of Food and Agriculture. Agriculture Information Bulletin No. 539.
WSDH (Washington State Department of Health). 2016a.Botulism.Washington State Department of Health Online Publication.
WSDH (Washington State Department of Health). 2016b.Washington State Communicable Disease Report 2014.Washington State Department of Health Online Publication.
Home Canning and Botulism, https://www.cdc.gov/features/homecanning/index.html
Why Botulism Is Found in Canned Foods and How to Keep Your Pantry Safe, https://abcnews.go.com/Health/botulism-found-canned-foods-pantry-safe/story?id=30565079


Citeste si despre:

Botulismul infantil: cauze, simptome, tratament, preventie Botulismul, factori de risc si managementul bolii Preparatele injectabile cu botox Tot ce trebuie sa stiti despre botox Raportarea si colectarea datelor pentru supravegherea bolilor transmisibile Imunitatea copiilor, provocarea parintilor. Cum facem fata acestei provocari? Alerta in bolile transmisibile - OMS 883 Beneficiile pentru sanatate ale consumului de usturoi Spasmul esofagian Secretele celor care nu se imbolnavesc niciodata Conservantii naturali