Bolile infectioase si regula celor 5 secunde

Actualizat: 02 August 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Bolile infectioase sunt cauzate de agenti biologici, precum virusi si bacterii.

Impotriva multor asemenea boli exista vaccinuri obligatorii incuse in Programul National de Imunizari, insa exista si vaccinuri optionale, care nu sunt incluse in schema de vaccinari obligatorii.

De multe ori, nu este nevoie ca o persoana, copil sau adult, sa fie expusa riscului imbolnavirii. Se poate intampla ca boala infectioasa sa apara in cele mai banale situatii, cum ar fi dupa consumarea unui aliment care a cazut jos.

Regula celor 5 secunde, un mit

Regula celor 5 secunde, conform careia obiectele care cad jos nu se contamineaza cu bacterii si microbi decat dupa expirarea acestui interval, este doar un mit, astfel ca nimeni nu ar trebui sa introduca in gura un aliment sau un obiect care a ajuns pe pardoseala din casa sau pe asfaltul de afara.

In ultimii ani, s-a vorbit destul de mult despre regula celor 5 secunde si chiar s-a crezut ca aceasta este adevarata, insa studiile recente contrazic acest lucru. Conform Dr Paul Dawson, cercetator la Universitatea Clemson din SUA, orice obiect curat, care cade jos, se contamineaza pe loc cu bacterii.

Problema nu ar fi atat de grava, daca printre bacteriile mai putin periculoase nu s-ar regasi si bacterii care pot declansa boli infectioase grave. Salmonela si E.coli sunt doar doua dintre bacteriile care pot cauza probleme de sanatate.

Copiii sunt cei mai predispusi sa introduca in gura alimente care au cazut pe jos sau chiar obiecte care au cazut pe jos. Prin urmare, solutia ar fi monitorizarea mai atenta a copiilor si spalarea frecventa a mainilor, intrucat si acestea intra in contact cu bacterii si alti microbi. Singurele alimente care pot fi consumate dupa ce au cazut jos sunt cele care pot fi spalate.

Ce boli pot declansa bacteriile

Daca un aliment cade jos, iar bacteriile care il contamineza sunt periculoase, persoana in cauza poate suferi de la o simpla toxiinfectie alimentara, pana la pneumonie.

Gratie programului de vaccinari obligatorii, incidenta declansarii unei boli infectioase a scazut drastic, insa inca este loc de mai bine. Vaccinarea este esentiala pentru prevenirea bolilor infectioase, chiar daca unele mituri induc in eroare.

Mai multe informatii gasiti pe Stop Gripa


Citeste si despre:

Supravegherea si controlul infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare SIDA - Infectia cu Virusul Imunodeficientei Umane (HIV) Secretele celor care nu se imbolnavesc niciodata Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Rolul educatiei sanitare in prevenirea bolilor Imunodeficienta comuna variabila Malaria Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Sarcina Ce trebuie sa stiti despre cancer Intoarcerea la scoala sau la gradinita in pandemie - sfaturi pentru familie si pentru copii Rinita non-alergica Asigurarea sanatatii si sigurantei de la nastere pana la varsta de 2 ani Ischemia entero-mezenterica Boli infectioase ce pot fi transmise de insecte