Atentie la tatuaje! Pot da complicatii periculoase

Actualizat: 13 Septembrie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Tatuajele sunt expresia stilului personal, a credintelor si a pasiunilor fiecaruia. De multe ori, ele constituie o arta in sine.

Indiferent de motivul pentru care alegi sa iti faci un tatuaj, este bine sa stii ce riscuri poate avea asupra sanatatii.

Ce contine cerneala folosita la tatuaje?

Cerneala folosita la tatuaje contine diferite substante chimice si metale, unele dintre ele considerate nocive.

Oamenii de stiinta avertizeaza asupra faptului ca toxinele din cerneala pot patrunde prin piele direct in fluxul sangvin, acumulandu-se in splina si rinichi, afectand astfel capacitatea acestor organe de a purifica organismul.

Cerneala de culoarea rosie, de exemplu, poate contine resturi de mercur, in timp ce culorile verde si albastru pot contine cobalt.

Ce afectiuni risti sa faci daca te tatuezi?

Tatuajele se realizeaza prin strapungerea pielii cu un ac. Chiar daca saloanele moderne de tatuaje folosesc echipamente sterile si fac din aceste desene pe piele o adevarata arta, tot trebuie sa fii atent la eventualele complicatii: de la leziuni ale pielii si infectii, pana la alergii severe, hepatica C si cancer.

Infectii ale pielii

Daca te-ai hotarat sa iti faci un tatuaj, verifica locatia in care ti-ai facut programarea si observa daca instrumentele medicale utilizate sunt sterile, iar acele sunt de unica folosinta.

Reactii alergice

Pot varia de la reactii comune, cum ar fi dermatita alergica, manifestata prin inrosirea pielii si mancarime, pana la reactii alergice severe si soc anafilactic.

Acesta din urma poate aparea in timpul procedurilor de indepartare a tatuajului, deoarece componentele toxice din pigmentii de culoare ajung in sange prin degradare.

Suna imediat la 112 daca ti-ai facut sau ti-ai indepartat un tatuaj si experimentezi oricare dintre simptomele de mai jos:

- ai dificultati la inghitit;
- simti ca limba se mareste in volum;
- te confrunti cu o presiune in regiunea cervicala;
- simti ca nu mai poti respira.

Cicatrizari inestetice

Cand pielea se cicatrizeaza in mod inestetic, in zona respectiva apar niste formatiuni fibroase, extrem de inestetice, numite cheloide.

Cicatricele cheloide sunt considerate tumori benigne, de cele mai multe ori asimptomatice. In unele cazuri, ele capata forma unei excrescente la nivelul pielii, asemanatoare unei basicute pline cu lichid sau a unui nodul. Acest tip de cheloid poate da senzatii de mancarime sau de "gadilare" in zona respectiva.

Boli de natura infectioasa

Daca instrumentele folosite la realizarea tatuajelor nu sunt sterilizate dupa fiecare utilizare, clientii saloanelor respective se pot expune riscului de infectie cu hepatita B si C, tuberculoza, tetanus, HIV sau infectii dermatologice cu Staphylococcus aureus.

Infectia este favorizata si de caracterul minim-invaziv al procedurii si contactului direct cu sangele sau alte fluide ale organismului pacientului.

Prezenta virusului hepatitei C (HCV) este mai frecventa de 9 ori la amatorii de tatuaje, un virus a carui infectie produce o grava deteriorare a ficatului.

Cancer

Conform unor studii, 13 dintre cele mai folosite 21 de cerneluri din Europa contineau substante cancerigene.

Cele mai riscante tatuaje, din acest punct de vedere, sunt cele efectuate pe gat, cap, ceafa, in vecinatatea marilor grupe de ganglioni limfatici ori pe sani, la femei.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Cicatricile hipertrofice: preventie si tratament Tatuajele cosmetice (buze, sprancene, contur al ochilor) Impactul tatuajelor asupra sanatatii Proceduri cosmetice - indepartarea tatuajelor permanente cu ajutorul laserului Ce ar trebui sa stiti inainte de a va face un tatuaj Cele mai eficiente produse pentru pielea sensibila si iritata Totul despre efectuarea corecta a tatuajelor Metode de indepartare a tatuajelor Riscurile la care te expui cand iti faci un tatuaj Adevarul despre tatuaje si infectiile asociate. Pot duce la aparitia cancerului? Indepartarea sigura a tatuajelor