Alcoolul si medicamentele - cat rau iti poate face aceasta combinatie?

Actualizat: 22 Iunie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Efectele interactiunii dintre alcool si medicamente pot fi destul de grave pentru organismul uman, anumite medicamente in combinatie cu alcoolul sunt toxice pentru stomac, ducand la aparitia durerilor, iar in cazuri mai grave chiar a ulcerelor.

Daca vei consuma alcool in timpul unui tratament medicamentos, fie si in cantitati moderate, este posibil sa apara fie o diminuare a actiunii medicamentului, fie anumite reactii adverse.

De regula, oamenii stiu ca nu este recomandata administrarea antibioticelor concomitent cu alcoolul, insa foarte multe medicamente pot cauza o multitudine de neplaceri daca sunt combinate cu un pahar de vin sau cu o bere.

Efectele adverse ale alcoolului in combinatie cu medicamentele

• Antiinflamatoarele pot ataca stomacul, ducand la aparitia durerilor si a hemoragiilor digestive. De exemplu, paracetamolul in combinatie cu alcoolul poate solicita ficatul.

• Interactiunea somniferelor cu alcoolul este contraindicata. In caz contrar, pacientul poate prezenta stari de somnolenta excesiva si probleme de coordonare a miscarilor.

• Medicamentele pentru scaderea colesterolului combinate cu alcoolul duc la aparitia sangerarilor gastrice, acestea atacand in mod agresiv ficatul.

• Medicamentele pentru hipertensiune asociate cu alcoolul pot produce ameteala si stari de lesin.

Alcoolul in combinatie cu antihipertensive poate fie sa creasca tensiunea arteriala, ceea ce ar fi contraproductiv daca administram medicamente pentru controlul tensiunii, fie poate antrena o scadere brusca a tensiunii.

• Medicamentele impotriva aciditatii gastrice combinate cu alcoolul pot cauza scaderea tensiunii.

• Un risc foarte mare este combinatia dintre alcool si anticoagulante deoarece pot sa apara hemoragii interne.

• Medicamentele antialergice nu au o relatie buna cu alcoolul, pacientul putand prezenta stari de ameteala si voma.

• Combinatia medicamentelor diuretice cu alcoolul, care este de asemenea diuretic, produce deshidratarea si, implicit, la scaderea brusca a tensiunii arteriale.

• Alcoolul combinat cu antibioticele creeaza o serie de probleme persoanei in cauza. Astfel, printre efectele adverse regasim: scaderea brusca a tensiunii arteriale, durere de cap, transpiratii, senzatie de voma, durere de stomac sau, la un consum ocazional, scaderea efectului antibioticului.

• Consumul de alcool este contraindicat persoanelor care iau medicamente antidiabetice. Alcoolul creste nivelul insulinei eliberate in organism si scade glicemia, astfel combinarea alcoolului cu medicamente antidiabetice poate provoca hipoglicemie.

Este extrem de important ca atunci cand iei medicamente sa nu consumi alcool pentru a nu-ti creste riscul de aparitie al unor complicatii precum leziuni ale ficatului, probleme cu inima, hemoragie interna, tulburari de respiratie, depresie.

Poti evita aceste neplaceri intreband medicul sau farmacistul despre efectele posibile pe care le poate avea interactiunea dintre alcool si tratamentul tau.

De asemenea, este indicat sa citesti si prospectul medicamentului respectiv deoarece unele medicamente pentru tuse, raceala si alergii contin si ingrediente care pot interactiona cu alcoolul.


Citeste si despre:

Zaharul ascuns din alimente - cat rau iti poate face Cand sportul iti poate face rau: iata care sunt semnalele pe care le da organismul Cat rau iti fac aditivii alimentari din preparatele de Sarbatori? Exercitiul fizic iti poate face tesutul adipos mai sanatos Acalazia poate face dificila inghitirea alimentelor Vitamina C - de ajutor impotriva COVID-19 sau poate face mai mult rau? Ce se intampla cand amestecati alcoolul cu medicamentele O noua era a ingrijirii seniorilor: Confort, demnitate si respect Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Cat sex trebuie sa faca o persoana. Afla ce beneficii aduce amorul asupra organismului Indigestia si intolerantele alimentare la copii: ce se poate face Inflamatia din corp iti poate pune in pericol sanatatea! Care este candidatul ideal pentru botox/acid hialuronic si de la ce varsta se poate face? Cancerul de colon - testul genetic care iti poate salva viata 9 moduri in care vremea iti poate influenta sanatatea. Unele nici nu le banuiai! Riscurile consumului de alcool de catre femei
Cere sfatul medicului ×