Studiul la nivel national - Practici curente din domeniul ergonomiei, preventiei si managementului in stomatologie

Actualizat: 28 Iunie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Societatea Romana de Ergonomie Dentara (SRED) a prezentat cercetarea de piata „Practici curente din domeniul ergonomiei, preventiei si managementului in stomatologie”, care face parte din Proiectul „Ergonomie, preventie, management performant in medicina dentara prin aliniere la standarde europene”, proiect cofinantat prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, „Investeste in oameni”.

Studiul a fost efectuat pe un numar relevant de subiecti (300 de medici de medicina dentara, manageri de cabinete private) la nivel national, in cele cinci regiuni de dezvoltare acoperite in proiect (Bucuresti, Bucuresti-Ilfov, Iasi, Constanta, Timisoara), iar acest studiu a constat in aplicarea unui chestionar ce cuprinde 42 de intrebari referitoare la cele trei directii abordate in cadrul proiectului: ergomomie, preventie si managementul cabinetului de medicina dentara.

Rezultatele studiului au aratat ca din punct de vedere juridic, medicii sunt organizati in principal (64%), sub forma de cabinet medical individual (CMI), fata de 29% dintre respondenti care sunt organizati sub forma de SRL (neplatitor de TVA). Medicii de medicina dentara apeleaza la asistenta de specialitate, mai ales pentru intocmirea si mentinerea fluxului documentelor legale, si mai putin pentru alte activitati, cum ar fi: alegerea locatiei sau a echipamentelor necesare in cabinet. Medicul de medicina dentara doreste, pe cat posibil, evitarea birocratiei, ceea ce explica si procentul mic al celor care lucreaza cu Casa Nationala de Asigurari. Casa Nationala de Asigurari reprezinta o sursa de venit secundar doar pentru 30% dintre medicii stomatologi. in Romania sunt inregistrate aproximativ 11.000 de cabinete de stomatologie si 2.200 de laboratoare de tehnica dentara.

Marea majoritate a respondentilor (79%), apreciaza faptul ca managementul cabinetului determina cresterea eficientei cabinetului si asigura o dezvoltare continua a afacerii (63%). Aceste procente reflecta destul de clar faptul ca medicul stomatolog intelege utilitatea managementului dar, cu toate ca cunosc contextul general de management, raspunsurile foarte diversificate cu privire la instrumentele de management utilizate in cadrul cabinetelor, arata faptul ca medicii dentisti au nevoie de pregatire si intelegere competenta in acest sens. Cursurile structurate oferite de catre universitati sunt necesare la toate nivelurile.

O parte din aceste probleme a facut ca, incepand cu finele lui 2008, odata cu intrarea tarii noastre in criza economica, numeroase cabinete sa devina neprofitabile, provocand scaderea veniturilor medicilor stomatologi, sau chiar inchiderea cabinetelor, ceea ce a condus la un adevarat exod al specialistilor in tarile occidentale, in conditiile in care statul roman cheltuie cu un student aproximativ 7.100 lei/an, iar cu un medic rezident in jur de 14.910 lei/an. Faptul ca aproape 75% dintre medici nu au o documentatie corecta a cazurilor din punct de vedere legal, arata o lipsa de informatie in acest domeniu, datorata probabil si faptului ca malpraxisul este un concept nou, despre care s-a discutat foarte putin.

Cu toate ca ergonomia dentara este studiata de curand in Romania (dupa anul 2000), regulile primare sunt cunoscute la nivel teoretic de foarte multi medici dentisti. Abordarea principiilor ergonomice in cabinet este influentata puternic de varsta medicului. in acest sens, medicii mai tineri sunt mai receptivi si respecta aceste principii. Pe de alta parte, cele mai multe probleme de sanatate raportate de catre medici sunt legate de afectiuni ale coloanei vertebrale, care arata lipsa de aplicare a regulilor ergonomice corecte. Cursuri si informari despre aplicabilitatea ergonomiei dentare in cabinet sunt recomandate pentru prevenirea efectelor nocive, aparute ca urmare a pozitiilor incorecte in practica de zi cu zi.

Preventia dentara este prezenta in practica curenta la toate nivelurile, procedurile de baza fiind executate de majoritatea medicilor dentisti din Romania. De altfel, peste 80% dintre medici considera ca pot influenta riscul carios si parodontal al pacientilor prin metode de preventie, ceea ce, probabil, va muta focusul medicinii dentare de la restaurare la preventie, cu efect benefic asupra sanatatii orale din Romania. Protectia fata de eventuala imbolnavire profesionala este insa insuficienta, raspunsurile la intrebarile care vizeaza acest subiect fiind foarte diversificate. Medicii dentisti romani trebuie sa fie informati in permanenta asupra procentajului populatiei purtatoare de boli transmisibile, precum si despre noutatile privind mijloacele de protectie contra contaminarii incrucisate.

Un mare pas inainte in privinta alinierii la standardele europene a practicilor de munca in cabinetul de medicina dentara a reprezentat-o aparitia, in anul 2006, a Societatii Romane de Ergonomie Dentara precum si demararea in octombrie 2010 a proiectului „Ergonomie, preventie, management performant in medicina dentara prin aliniere la standarde europene”, proiect cofinantat prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, „Investeste in oameni” , Axa Prioritara – Cresterea adaptabilitatii lucratorilor si a intreprinderilor, DMI 3.2. Formare si sprijin pentru intreprinderi si angajati pentru promovarea adaptabilitatii. Numarul de identificare al contractului: POSDRU/81/3.2/S/55651. Valoarea eligibila a proiectului este de 17.519.762 RON.


Citeste si despre:

Contract colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006 Sanatatea este influentata de comportamentul si caracterul tau Regulament privind regimul actelor de studii in sistemul de invatamant superior Afla cate calorii arzi prin practicarea sportului preferat Verucile plantare (negii din talpa) - cum se trateaza si cum prevenim aparitia lor Automedicatia in cazul copiilor – ce riscuri exista atunci cand parintii le dau medicamente fara sa consulte pediatrul? Caracterizarea moleculara a tumorilor Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei Marea, un remediu impotriva alergiilor Circumcizia feminina – Mutilarea genitala feminina Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament Osteita alveolara poate aparea dupa extractia dentara Controlul oncologic preventiv in stomatologie Probleme stomatologice la copii De cati bani te poate salva un consult stomatologic facut la timp