De cati bani te poate salva un consult stomatologic facut la timp

Actualizat: 29 Martie 2018
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Dinti gratuit primim de doua ori in viata, a treia oara trebuie sa ii platim. Este una dintre sintagmele care pot fi intalnite adesea in cabinetele stomatologice.

Acest lucru inseamna ca ingrijirea dintilor definitivi este extrem de importanta pentru a preveni deteriorarea lor si, implicit, costurile pe care le presupune un tratament stomatologic complex.

Dintii de lapte sunt temporari si cad in copilarie, fiind inlocuiti cu cei permanenti. In cele mai multe cazuri, primul dinte de lapte cade pe la varsta de 6 ani, iar ultimul, cel mai tarziu la 12 ani. Dantura permanenta este cea care ramane pentru totdeauna, in conditiile in care este ingrijita asa cum trebuie.

Control stomatologic periodic

Copilul trebuie sa treaca pragul cabinetului stomatologic, inca de la o varsta frageda. Un control stomatologic periodic presupune vizite la cabinet din sase in sase luni.

Medicul se va asigura ca procesul schimbarii danturii evolueaza corespunzator, dar si ca gingiile copilului sunt sanatoase.

Igiena corespunzatoare

Pentru intretinerea danturii este necesara o igiena cat mai riguroasa. Aceasta inseamna ca de la aparitia primilor dinti de lapte, in jurul varstei de 6 luni, spalatul dintilor sa fie facut de cel putin doua ori pe zi.

In perioada de schimbare a dintilor de lapte cu cei definitivi este, de asemenea, indicat sa se efectueze extrem de atent igienizarea danturii, pentru a se evita infectiile si alte complicatii.

Dupa varsta de 11-12 ani, poate fi folosita si apa de gura, care este un dezinfectant puternic, menit sa elimine bacteriile care pot distruge smaltul dintilor.

Sigilarile dentare

Dincolo de igiena temeinica, o metoda de prevenire a deteriorarii danturii o reprezinta sigilarile dentare. Acestea se fac in special pe dintii definitivi, in intervalul de varsta 6 - 15 ani.

Imediat dupa eruptie, molarii prezinta o morfologie cu santuri si fosete adanci, locuri unde se acumuleaza resturi alimentare si micro-organisme care initiaza caria dentara.

Acoperirea sau sigilarea acestor zone cu un material protector are un efect benefic si este considerata metoda cea mai sigura de profilaxie primara in special la copii.

Cat costa tratamentele stomatologice

Mai bine sa previi decat sa tratezi, spune un dicton popular. Si e cat se poate de adevarat. Preventia nu costa si nici nu doare. Tratamentele stomatologice, in schimb, nu sunt pentru nimeni o placere. De altfel, exista chiar persoane care dezvolta fobii legate de aceste tratamente stomatologice.

In Romania, exista tot mai putine cabinete stomatologice de stat, acolo unde tratamentele sunt subventionate. Cele mai multe sunt private, iar costurile nu sunt nici pe departe la indemana oricui.

Costul tratarii unui dinte la timpul potrivit, este de cca 20 de ori mai mic decat un implant dentar.

Tinand cont de acest cost ridicat, e lesne de inteles de ce este important sa previi carierea dintilor.


TEST PCR
REAL TIME PCR-COVID-19
rezultat in 24h
280
249 lei

Citeste si despre:

Totul despre toxoplasmoza - cauze, simptome, tratament MedLife a incheiat prima etapa de secventiere a probelor provenite din Republica Moldova. 93 din 94 de probe prelucrate sunt cu tulpina britanica a coronavirusului Johnson & Johnson amana livrarea vaccinului anti-COVID in Europa, dupa ce in SUA au aparut 6 cazuri de cheaguri de sange MedLife anunta concluziile primei etape in studiul privind raspunsul imun al organismului dupa vaccinarea anti-COVID-19 La cat timp se face rapelul daca ne-am infectat cu COVID-19 intre doze? Dr. Daniela Stratomir, medic primar medicina de laborator, MedLife – Teste pentru detectarea anticorpilor specifici COVID-19 Suferi de alergii? Iata cateva antihistaminice naturale Mentine-ti ficatul sanatos! Oficial: Romania va continua vaccinarea cu AstraZeneca, pentru toate categoriile de varsta! Oxford intrerupe testele clinice cu vaccinul AstraZeneca pe copii si adolescenti MedLife a identificat alte 92 de cazuri cu tulpina britanica din 92 de probe noi secventiate Testarea pentru COVID in farmacii ar putea incepe intr-o saptamana Ce ar trebui sa stii despre variantele si mutatiile SARS-CoV-2?