Promovarea sanatatii la locul de munca creste productivitatea angajatului

Actualizat: 21 Iulie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Promovarea sanatatii la locul de munca duce la cresterea productivitatii si la imbunatatirea starii de bine Promovarea sanatatii la locul de munca (PSLM) duce la imbunatatirea sanatatii, reducerea absenteismului, stimularea motivatiei si cresterea productivitatii: acesta este mesajul proiectului de promovare a sanatatii la locul de munca al Agentiei Europene pentru Sanatate si Securitate in Munca (EU-OSHA).

Angajatorii joaca un rol important in ceea ce priveste incurajarea lucratorilor de a adopta stiluri de viata sanatoase. Pe langa beneficiile pentru sanatatea lucratorilor, fiecare euro investit in PSLM aduce un beneficiu de 2,5–4,8 euro in ceea ce priveste reducerea costurilor asociate absenteismului.

Asa cum afirma directorul EU-OSHA, domnul Jukka Takala,
prin promovarea unui stil de viata sanatos toata lumea are de castigat: beneficiaza nu doar angajatorii si angajatii lor, ci si intreaga societate, prin reducerea poverii asupra sistemelor de sanatate. Iar odata cu imbatranirea populatiei active, importanta unor programe de promovare a sanatatii la locul de munca nu va face decat sa creasca: trebuie sa-i ajutam pe oameni sa ramana sanatosi mai mult timp, iar pentru aceasta angajatorii si angajatii trebuie sa depuna eforturi comune pentru crearea unei culturi a muncii sanatoase.”

Masurile de promovare a sanatatii ajuta la prevenirea riscurilor la locul de munca, dar nu inlocuiesc gestionarea corespunzatoare a sanatatii si securitatii. Punerea in aplicare a unui program PSLM fara a asigura totodata un mediu de munca sigur si sanatos este inutila. PSLM se bazeaza pe o cultura sanatoasa asigurand in primul rand indeplinirea tuturor cerintelor juridice.

Pentru desfasurarea activitatilor de PSLM trebuie luati in considerare factori atat de la nivel organizational, cat si de la nivel individual. Numeroase societati desfasoara programe de PSLM, incepand cu incurajarea lucratorilor sa-si imbunatateasca dieta alimentara (de exemplu, prin includerea de alimente cu continut scazut de grasimi in cantinele de la locul de munca) si pana la oferirea de cursuri pentru manageri pentru recunoasterea simptomelor stresului la angajatii lor si luarea masurilor corespunzatoare.

Consiliul municipal din Dundee, Regatul Unit, de exemplu, desfasoara activitati pentru a imbunatati sanatatea fizica si psihica a angajatilor sai din Departamentul de asistenta sociala. Printre initiative se numara masuri la nivel organizational, precum politici compatibile cu viata de familie, precum si la nivel individual, precum servicii de consiliere confidentiala a angajatilor si subventionarea inscrierii la un club pentru persoane care doresc sa slabeasca. Programul a dus deja la imbunatatirea sanatatii angajatilor, prin reducerea stresului, anxietatii si afectiunilor musculo-scheletice fiind economisita anual o suma estimata la 165 000 euro asociata costurilor cu absentele din motive de boala.

EU-OSHA lanseaza un nou portal web privind PSLM si publica doua noi fise informative care ofera o prezentare generala si sfaturi angajatorilor si angajatilor. Acestea prezinta moduri de a crea un mediu de lucru antrenant si ofera diferite informatii, idei si sprijin pe teme de sanatate, precum renuntarea la fumat. Portalul include, de asemenea, resurse de bune practici, precum link-uri utile si studii de caz.

Pentru mai multe informatii despre PSLM consultati http://osha.europa.eu/en/topics/whp


Citeste si despre:

Contract colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006 Eustresul: stresul bun sau productiv Sanatatea publica Infiintarea, organizarea si functionarea Scolii Nationale de Sanatate Publica si Management Sanitar 13 obiceiuri sanatoase Cele mai sanatoase 25 de alimente pentru inima Legea sanatatii mintale si a protectiei persoanelor cu tulburari psihice Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Care sunt grasimile sanatoase pentru inima Ordin privind aprobarea modelului contractului de asigurari sociale de sanatate Cum influenteaza emotiile, starea de sanatate Gustari pentru copii: 10 sfaturi sanatoase Organizarea si functionarea Centrului National de Sanatate Mintala Topul celor mai periculoase alimente pentru sanatate Starea de fericire contribuie la o sanatate deplina