Programul de Evaluare a Starii de Sanatate are sanse minime sa continue

Publicat: 04 Februarie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Programul National de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei, initat de fostul ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, si in cadrul caruia aproape 12.500.000 de persoane si-au facut analizele gratuit, are sanse minime sa continue, sustin surse din sistemul sanitar.

"Vorbim de o prezenta de peste 60% dintre cei care au primit acasa, prin posta, taloanele pentru analize gratuite in cadrul programului. Este un procent mare, avand in vedere ca a fost primul program de acest gen. El ar fi trebuit imbunatatit, dar nu anulat", au mai spus sursele citate.

Ministrul Sanatatii, Ion Bazac sustine ca a descoperit o serie de nereguli privind Programul National de Evaluare a Starii de Sanatate (PNESS), pe care le va face publice dupa analizarea tuturor datelor legate de program. "Programul de evaluare s-a desfasurat sub o serie de nereguli si dupa ce voi analiza toate datele ce tin de eficienta lui si de modul in care s-a derulat acest program, am sa iau o decizie finala", a spus Ion Bazac.

Potrivit datelor de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, colectate pana pe 31 ianuarie 2009, cand s-a incheiat programul, peste 3.600.000 de romani au risc de a se imbolnavi de diabet iar aproape 850.000 de persoane prezinta risc cardiovascular.

Totodata, in urma analizelor gratuite pe care romanii le-au efectuat in cadrul programului, a reiesit ca sute de mii de persoane sunt supuse riscurilor de osteoporoza, accident vascular cerebral si cancer colorectal.

Fostul ministru, Eugen Nicolaescu, a anuntat, in februarie 2008, ca PNESSP se va extinde pe cinci ani si va suferi modificari, in functie de gradul de risc pe care il va avea fiecare pacient in parte de a se imbolnavi sau nu.

Programul national privind evaluarea starii de sanatate a populatiei a inceput la 1 iulie 2007 si a avut ca obiectiv principal evaluarea factorilor de risc, mai exact a bolilor la care populatia este cel mai expusa.Programul a fost finantat integral de Ministerul Sanatatii. Suma alocata acestui program a fost de peste 300 milioane euro. Banii au fost alocati din fondurile proprii ale ministerului. Romanii au beneficiat, gratuit, in cadrul acestui program, de o consultatie clinica si un set gratuit de analize care sa ajute la depistarea unor eventuale afectiuni cardiace, hepatice, renale, diabet sau anemii.


Citeste si despre:

Inima sanatoasa, corp sanatos Informatii esentiale despre transplantul de organe Copilul prematur Terapia de substitutie hormonala Depresia - tristetea patologica 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? Exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moasa si a profesiei de asistent medical, precum si organizarea si functionarea Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania Pregatirea din punct de vedere nutritional pentru primele 2 luni de sarcina Infarctul miocardic si angina instabila Cancerul de prostata Accidentul vascular cerebral (AVC)