Preturile medicamentelor vor fi calculate in lei, inclusiv la producator-Bazac

Publicat: 19 Ianuarie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Preturile medicamentelor vor fi calculate in lei inclusiv la producator si recalculate anual, iar cotele de adaos vor fi revizuite pe tot lantul de distributie, a anuntat, vineri, ministrul Sanatatii, Ionut Bazac, principiile care vor sta la baza noului act normativ privind pretul medicamentelor.

Prin noul act normativ vor fi incurajate prescriptia generica pe baza denumirii comerciale internationale (DCI) si stabilirea pretului minim la nivel european. Astfel, pretul aprobat in Romania trebuie sa fie cel mai mic identificat intr-un cos de 12 state membre ale UE, din care se alege pentru fiecare medicament nou-inregistrat pretul minim.

In plus, preturile medicamentelor vor fi stabilite la un curs unic interbancar, luat in considerare anual, la adoptarea bugetului de stat. Ministrul mai propune eliminarea discrepantelor de pe piata prin actualizarea preturilor la medicamentele din productia interna in aceleasi conditii cu ale celor din import si alinierea la normele UE privind concurenta.

Toate preturile vor fi calculate in lei, inclusiv la producator, si acestea vor fi recalculate anual, pentru ca firmele din domeniu sa isi poata stabili strategia economica pe o perioada de un an. Cotele de adaos vor fi revizuite pe tot lantul de distributie, iar diferentele intre producatorii autohtoni si importatori vor fi eliminate.

Bazac propune un nou parteneriat cu industria farmaceutica, prin introducerea contractelor cost - volum, prin care pretul platit de spitale si CNAS va fi corelat cu volumul de vanzari (un pret mai mic pentru un volum mai mare de medicamente cumparate).

"Scopul acestor principii reprezinta cresterea accesului pacientului la tratamente moderne si la preturi accesibile", a declarat ministrul. El a precizat ca aceste principii sunt aplicate in majoritatea statelor UE si sunt recomandate de OMS.

Ministrul a declarat ca principiile privind stabilirea pretului medicamentelor vor sta la baza unui act normativ care va fi elaborat de Ministerul Sanatatii in 30 de zile.

Bazac de altfel, a sustinut in repetate randuri ca, dupa ce va fi stabilit bugetul alocat Sanatatii pentru anul 2009, va incerca sa rezolve problema distribuitorilor prin aplicarea unei metode de calculare a medicamentelor in lei si nu raportat la cursul valutar.

In prezent, distribuitorii de medicamente folosesc stocurile achizitionate in luna noiembrie dupa recalcularea preturilor medicamentelor, importul de noi medicamente putand aduce pierderi mari companiilor in domeniu din cauza deprecierii importante a leului fata de euro.

In urma numeroaselor negocieri cu fostul ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, distribuitorii au obtinut, in luna noiembrie, recalcularea preturilor medicamentelor de pe lista de compensate si gratuite la cursul de 3,63 pentru un euro.

Noul pret de recalculare a medicamentelor a fost valabil, initial, pana la 31 decembrie 2008, insa acesta a fost prelungit pana pe 31 ianuarie, avand in vedere instalarea unei noi conduceri la Ministerul Sanatatii.


Citeste si despre:

Medicamentul - extras din Legea privind reforma in domeniul sanatatii PROIECT HOTARARE pentru aprobarea Contractului-cadru 2009 Contract cadru 2009 Contraceptia de urgenta (pilula de a doua zi) Bananele ajuta la pierderea kilogramelor in plus? Dermatografia - cauze, simptome, tratament Sindromul de fermentatie intestinala. Sau atunci cand intestinul produce propria bere 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? Anxietatea asociata COVID-19 poate produce insomnii. Iata cum te poti odihni mai bine in aceasta perioada Alimente care ajuta pancreasul sa produca insulina Ejacularea precoce – cauze si mecanismele de producere Care e rolul hipersensibilitatii alimentare in producerea bolilor respiratorii? Vitamina D - cand este utila si ce efecte produce deficitul ei in corpul uman Vaccinarea antipoliomielita (vaccinare inclusa in programul national de imunizari) Producerea si prevenirea reumatismelor degenerative ale membrelor (artroza membrelor)