Peste jumatate dintre cabinetele de medicina de familie vor falimenta, pana in luna aprilie

Publicat: 16 Februarie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Mai mult de jumatate din cabinetele de medicina primara se vor inchide, dupa 1 aprilie 2009, daca Ministerul Sanatatii nu va renunta la diminuarea cu 40% a bugetului pentru medicina de familie in anul 2009, au precizat, pentru NewsIn, reprezentantii medicinii primare.

Medicii de familie vor trage primul semnal de alarma catre autoritati, in perioada 18-20 februarie, cand vor intra in concediu de odihna, fara inlocuitori, si vor afisa anunturi pentru pacienti, prin care ii informeaza de posibilitatea falimentarii cabinetelor medicale in conditiile scaderii veniturilor cu 40% si a cresterii cheltuielilor in functie de cursul euro.

"Este o masura de disperare si nu un razboi. Nu vorbim de veniturile medicului de familie, ci ale cabinetului. Chiar cu o reducere drastica a cheltuielilor, cabinetele vor da faliment si populatia va ramane fara serviciile medicale de baza. In aceste cabinete au loc peste 50 de milioane de consultatii pe an", a explicat presedintele Societatii Nationale a Medicilor de Familie, dr. Rodica Tanasescu.

In cazul in care autoritatile nu reactioneaza la acest prim semnal de alarma, medicii de familie sunt hotarati sa solicite cereri pentru eliberarea certificatelor de conformitate pentru emigrarea in Uniunea Europeana, si in ultima faza, la sfarsitul lunii martie, medicii de familie iti vor exprima refuzul de a semna contractele cadru pe anul 2009.

Potrivit ministrului Sanatatii, Ion Bazac, reducerea bugetului pentru medicina de familie ar putea fi compensata de introducerea a doua noi programe de preventie, cel pentru cancerul de col uterin si cel pentru cancerul de san. In schimb, medicii de familie sustin ca 95% din banii pentru programe sunt pentru investigatii medicale, iar banii care revin cabinetelor medicale sunt insuficienti. "In plus, in 2009, doar 15% din numarul femeilor care se incadreaza in cele doua programe vor fi evaluate, pentru ca nu avem destui citologi autorizati care sa efectueze examenele medicale", a mai spus dr. Rodica Tanasescu.

Subfinantarea medicinei primare si a serviciilor din ambulatoriu va duce, implicit, la aglomerarea spitalelor, sustin specialistii. "Am depus un amendament pentru mentinerea bugetelor pentru medicina primara si asistenta medicala in ambulatoriu la nivelul din 2008, avand in vedere ca scaderea acestor fonduri va creste numarul internarilor nejustificate din punctul de vedere al gravitatii bolilor", a declarat deputatul PNL, Claudiu Taga, dupa sedinta de miercuri a comisiilor de sanatate din Parlament, in cadrul caruia Ion Bazac a prezentat bugetul Sanatatii, in anul 2009.


Citeste si despre:

Selectia si pregatirea prin rezidentiat cu timp partial in specialitatea medicina de familie Lege privind organizarea si functionarea cabinetelor de medicina sportiva Legatura dintre spiritualitate si medicina Cum scapi de durerile de cap fara medicamente Principalele simptome ale afectiunilor urinare feminine Norme de preluare a praxisului Metodologia pentru aplicarea OG nr. 12/2008 privind organizarea si finantarea rezidentiatului Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara 18% dintre gravide nu merg niciodata la control Tratamentul leziunilor cranio-cerebrale Infectia cu citomegalovirus Relatia intre alimentatie si cancer Ingrijirea si tratarea pacientelor cu depresie postpartum (dupa nastere) Sincopa Depresia de iarna si nutritia adecvata ameliorarii acesteia