Campania sociala „Sport pentru Viata”, initiata de campioana Gabriela Szabo, a ajuns la finalul primei etape. In mai putin de o luna, campioana, ajutata de cei mai mari sportivi romani, a reusit sa mobilizeze in activitati sportive peste 5.000 de copii.
Campania a cuprins:
-Turul de Promovare a Sportului in Scoli: au fost vizitate 5 scoli bucurestene (12, 45, 162, 171, 177), insumand un numar de 1.200 de copii. Acestia au invatat notiunile de baza ale practicarii sportului, precum elemente de incalzire, hidratare, reguli de stafeta si de dribling. Profesorii lor au fost mari campioni, precum Andreea Raducan, Elisabeta Lipa, Diana Oprea, Monica Iagar, Laura Badea, Oana Pantelimon, Claudia Isaila, Otilia Badescu cat si dinamovistii Florin Matache, Nicolae Musat, Marius Alexe, Eugen Craciun si Mihai Turcan.
-Mega-evenimentul sportiv pentru copii „Arenele de Joaca”. Timp de 2 zile, in Herastrau, 4.000 de copii au participant la jocurile si competitiile organizate pentru ei, in 10 perimetre sportive si au primit toti premii si diplome. Mai mult decat atat, acest eveniment a reprezentat si o modalitate de selectie a copiilor talentati pentru sport – mari sportivi, precum Monica Iagar, Andreea Raducan si Claudia Isaila au remarcat copii pe care au inceput deja sa ii antreneze sau i-au indrumat spre cluburile de specialitate.
-O serie de 4 evenimente sportive in centrele de plasament – Pinochio, Sf. Maria, Sf. Petru si Pavel, Sf. Iosif. Ca si in Turul de Promovare a Sportului in Scoli, copiii au facut sport si au primit premii si cadouri, bucurandu-se enorm de atentia oferita de echipa „Sport pentru Viata.”
De asemenea, a fost realizata si o cercetare preliminara, al carei obiectiv a fost stabilirea nivelului de practicare a sportului in randul copiilor din ciclul primar si a parintilor acestora. Astfel, aproximativ 50% dintre parintii copiilor din clasele 1-4 (esantion de varsta: 25 – 45 de ani) fac sport o data pe luna sau mai rar, iar 9 % dintre respondenti nu fac niciodata exercitii fizice. Adultii chestionati fac sport acasa sau in parc/padure/la iarba verde si doar 10% merg la un club specializat (fitness, aerobic) si 3% intr-un club sportiv.
Obiceiul parintilor, de a invoca lipsa timpului si de a nu face sport organizat, este transmis si copiilor. Pe baza afirmatiilor parintilor, un copil isi petrece cel mai mult timp dintr-o zi facandu-si temele (19%), privind la televizor (16%), jucandu-se in interiorul casei (14%) sau pe calculator (12%). Principalele motive pentru care parintii nu isi trimit copiii sa faca sport este lipsa de timp a parintelui (39% dintre respondenti) si inexistenta spatiilor adecvate acestei activitati in apropierea casei (21 %).
„Sportul chiar este o problema a tinerei generatii. Nu i se acorda importanta, dar copiii simt nevoia sa se miste”, a declarat campioana Gabriela Szabo. „In cadrul campaniei, am avut peste 5000 de copiii ce s-au lasat antrenati in activitati sportive. Numai la Crosul Distrigaz Sud, din cadrul Arenelor de Joaca, au participat 200 de copii. Acest lucru imi arata ca initiativa noastra e necesara si imi doresc sa ajungem si la nivel national. Cred ca Sport pentru Viata poate sa devina cea mai importanta initiativa de gen din Romania.”, a concluzionat initiatoarea campaniei.