Noua lista de medicamente compensate sau gratuite, intrata in vigoare marti, include si produse in premiera pentru boli cronice sau rare, triate in functie de rezultatele pe care le-au dat in alte tari si de efectele lor terapeutice, a precizat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.
Potrivit lui Nicolaescu, pe lista se afla cinci medicamente noi pentru insuficienta cardiaca, cinci pentru hepatita cronica si cate noua pentru ciroza hepatica si, respectiv, pentru alte afectiuni de natura oncologica. intre medicamentele pentru boli rare, introduse in premiera pe lista compensatelor, se afla si cele care trateaza hemofilia si talasemia.
"Am selectat medicamente verificate in alte tari si am incercat sa le eliminam pe acelea care insemnau, de fapt, frectie la un picior de lemn", a spus ministrul.
Nicolaescu spune ca noutatea principala legata de lista este aparitia protocoalelor terapeutice, mai exact a criteriilor medicale pe care trebuie sa le indeplineasca un pacient pentru a beneficia de un medicament gratuit sau compensat. "Pretul unui medicament va fi compensat numai pentru afectiuni pentru care s-a dovedit stiintific ca are eficienta. Medicii au termen 30 de zile pentru a reevalua tratamentele prescrise bolnavilor pe care ii au in grija, in functie de aceste protocoale", a precizat ministrul Sanatatii.
Pe noua lista de compensate sau gratuite se afla 2.106 medicamente care vor avea preturi mai mici cu procente intre 1 si 14 la suta.
Efortul financiar al statului pentru compensarea pretului medicamentelor se ridica la trei miliarde de lei, din care un miliard provine din bugetul ministerului Sanatatii.