Medicii de familie din Galati ameninta ca nu-si vor reinnoi contractele cu CJAS

Publicat: 18 Februarie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Medicii de familie din Galati intentioneaza sa nu mai semneze noi contracte cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS), in aprilie, nemultumiti de alocatia bugetara pentru anul in curs, transmite corespondentul NewsIn.

Societatea Nationala de Medicina Familiei a anuntat, luni, ca medicii de familie din tara vor intra, de miercuri pana vineri, in concediu medical, in semn de protest fata de reducerea alocatiei bugetare aferente medicinei de familie in 2009. Totusi, medicii de familie din judetul Galati nu subscriu in totalitate la aceasta forma de protest.

"Personal, nu consider un mod rezonabil de a rezolva problema prin acest concediu, pentru ca sufera tot omul de la usa ca eu am inchis pravalia si am plecat acasa. Deocamdata, parerile sunt impartite: unii vor concediu de odihna, altii nu. Inca nu am hotarat", a declarat, luni, presedintele Patronatului Medicilor de Familie din Galati, dr. Maria Deju.

Conducerea CJAS a confirmat ca, pana luni la pranz, niciunul dintre cei 255 de medici de familie din judet nu a depus la Casa vreo cerere de concediu. "Nu s-a inregistrat nicio cerere de intrare in concediu medical sau de odihna din partea medicilor de familie aflati in contract cu noi", a afirmat directorul Casei, Olimpia Buzia.

Totusi, medicii de familie din judet au in vedere proteste mai radicale. "Avem o modalitate, aceea de a nu reinnoi contractele cu Casa de Asigurari de Sanatate, in aprilie", a spus presedintele Patronatului Medicilor de Familie din Galati.

Oficialii Casei au, insa, dubii ca medicii de familie nu-si vor reinnoi contractele. "Si ei din ce mai traiesc?", a afirmat directorul CJAS Galati.

Medicii de familie din sudul Moldovei spun, insa, ca nu o duc bine nici acum. "Luna trecuta, am luat in jur de 9.500 de lei si nu stiu daca am ramas cu 2.000, iar luna viitoare, pana in 15, trebuie sa platesc impozitul pe primul trimestru. Multumim Primariei Galati ca ne-a facut un bine si nu ne-a vandut cabinetele medicale. In tara, medicii de familie care le-au cumparat au facut credite pentru a le modeniza si au girat cu casa. Acum ramaneam si fara casa", a declarat, luni, dr. Maria Deju.

In conditiile reducerii alocatiei bugetare pentu 2009, cabinetele - in speciale cele din mediul rural - vor falimenta, a apreciat presedintele Patronatului Medicilor de Familie din Galati. "Situatia este tragica. Toate calculele noastre spun foarte clar ca acei medici de familie care au mai putin de 1.500 de pacienti vor falimenta. Este imposibil sa rezisti la toate cheltuielile cu intretinerea, cu personalul, cu taxe, cu impozite. inchizandu-se cabinetele medicale, vor fi afectati necajitii din satele romanesti, care si asa nu aveau asistenta medicala pentru ca nu erau medici suficienti", a afirmat dr. Maria Deju.

Oficialul a precizat ca medicii de familie din Galati se bucura de sustinerea pacietilor. Potrivit dr. Maria Deju, cateva zeci de asigurati au sosit, luni, la cabinetele din oras si au dorit sa semneze eventuale liste de sustinere a revendicarilor medicilor de familie.


Citeste si despre:

Procedura de acordare cu titlu gratuit a echipamentelor de calcul necesare functionarii cabinetelor medicilor de familie EMC - cursuri gratuite de diagnosticare precoce a autismului, pentru medicii de familie, pediatri si psihiatri EMC - medici de familie in Programul de diabet Bolile pulmonare: 8 motive sa te duci la medic Statutul Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? Metode de evitare a starilor de voma din timpul sarcinii Cum se realizeaza terapia de familie? Legislatia privind vaccinarile Boala de reflux gastroesofagian - simptome si tratament Avortul - efecte secundare Angina pectorala - un semnal de alarma