Managementul Calitatii in Educatia pentru Sanatate

Actualizat: 18 Mai 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Scoala Sanitara Postliceala „Carol Davila” a organizat marti, 17.05.2011, Masa Rotunda cu tema „Managementul Calitatii in Educatia pentru Sanatate”. Au participat reprezentanti ai institutiilor responsabile, alaturi de peste 80 de elevi si profesori ai scolii. Oaspeti speciali ai acestui eveniment, elevii romani si straini participanti la schimburile de experienta din lunile martie si mai a.c. in cadrul Modulului European de Nursing (ENM), au sustinut prezentari ale sistemelor de sanatate din Anglia, Olanda, Danemarca si Spania.

Un management eficient al calitatii in domeniul Educatiei pentru Sanatate nu poate fi inteles decat prin prisma faptului ca responsabilitatea formarii profesionistului nu ramane doar intre granitele institutiei de invatamant vocational. in primele etape, la crearea de valoare participa activ familia, scoala, iar in formarea pentru profesia de asitent medical, viitorii angajatori si apoi organizatia profesionala - OAMGMAMR, in calitate de furnizor de pregatire continua pentru angajati, au un rol extrem de important alaturi de scolala in procesul de educatie, a afirmat in deschiderea evenimentului doamna Liliana Murgulet, director al Scolii Sanitare Postliceale „Carol Davila”. „scoala noastra, care de 20 de ani se afla la cea mai frumoasa intersectie de activitati intre sanatate si educatie, se contureaza ca un centru de excelenta in domeniul educatiei pentru sanatate. Dar trebuie sa tinem cont de faptul ca pentru o institutie de invatamant, confirmarea calitatii nu este data doar de simpla parcurgere a unui proces de acreditare, ci in primul rand de faima si numarul institutiilor care doresc sa ii angajeze absolventii.

Stabilirea unor parteneriate cu potentialii angajatori, contribuie in mod considerabil la formarea unor educatori pentru sanatate profesionisti si implicit la cresterea calitatii procesului de invatamant. “Daca in sistemul clasic elevii sunt cei care isi sponsorizeaza scolarizarea, investind in viitoarea lor cariera, lucru ce conduce insa la ineficienta si lipsa de calitate din cauza resurselor lor limitate, prin implicarea activa in procesul de educatie, viitorii angajatori ce tintesc deja ocuparea unor viitoare posturi vacante sau nou create, ofera burse si astfel costurile de-a lungul procesului de educatie scad, avand ca scop marirea eficientei si a calitatii educatiei. Singura alternativa viabila pe termen scurt si mediu este un sistem de sanatate si de educatie privat, cu conditia ca si in Romania sa ne aliniem la practica europeana si sa facem trecerea fundamentala de la dorinta de a obtine profit, la o activitate de calitate, sustenabila”, a mai adaugat doamna Liliana Murgulet.

In momentul de fata, sistemul de sanatate de stat este blocat in ce priveste schema de personal, desi este inca nevoie de foarte multi asistenti medicali pentru a desfasura un act medical de calitatea nivelului European”, a declarat doamna Carmen Mazilu, Presedinte OAMGMAMR Filiala Bucuresti, prezenta la eveniment. „Singura sansa pentru angajare in acest moment ramane sistemul privat”, a mai adaugat domnia sa. In prezent, in capitala sunt 21.000 asistenti medicali practicanti, din care cea mai mare parte generalisti. Presedintele Filialei Bucuresti al OAMGMAMR a mai subliniat importanta urmarii programelor de formare continua pe tot parcursul vietii in cadrul acestei profesii ce presupune o permanenta conectare la noutatile din domeniul medical si al tehnologiei. De asemenea a propus organizarea unor intalniri intre reprezentantii Ordinului cu elevii din anii terminali ai scolii „Carol Davila” pentru a le oferi suportul in orientarea pasilor pe care ii vor avea de urmat dupa absolvire.


Citeste si despre:

Sanatatea publica Educatia medicala continua Educatia pacientului cu diabet zaharat EMC - medici de familie in Programul de diabet Lege privind organizarea si functionarea cabinetelor de medicina sportiva Distimia Operatia de bypass coronarian Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Catalogul national de programe de studii complementare Rinita alergica - inflamatia alergica a mucoasei nazale Tulburarea de personalitate narcisica Calendarul si Metodologia de organizare si desfasurare a examenului de bacalaureat - 2009 Tulburarea cu deficit de atentie, hiperactivitate (ADHD) Supravegherea si controlul infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare Metodologie pentru desfasurarea concursului de rezidentiat, sesiunea 9 noiembrie 2008