Premiera la nivel national - lansarea editiei in limba romana a cartii "Book des ecn" bibliografie unica pentru accesul in rezidentiat incepand cu anul 2012
Rectorii universitatilor de medicina traditionale din Romania, membri ai Asociatiei Universitatilor de Medicina si Farmacie din Romania, au decis sa puna la indemana absolventilor facultatilor de medicina un material sintetic care sa constituie bibliografia pentru accesul in rezidentiat incepand cu anul 2012.
Lansarea editiei a avut loc la Cluj-Napoca, cu prilejul reuniunii Asociatiei Universitatilor de Medicina si Farmacie din Romania. La eveniment au fost prezenti: Ladislau Ritli Ministrul Sanatatii, Prof. Dr. Florian Popa - Rectorul UMF "Carol Davila" Bucuresti, Prof. Dr. Constantin Ciuce - Rectorul UMF "Iuliu Hatieganu" Cluj-Napoca, Prof. Dr. Adrian Saftoiu Rectorul UMF Craiova, Prof. Dr. Vasile Astarastoae - Rectorul UMF "Gr.T. Popa" Iasi, Prof. Dr. Constantin Copotoiu - Rectorul UMF Targu-Mures si Prof. Dr. Andrei Motoc - UMF "Victor Babes" Timisoara.
Instrument esential pentru studentii la medicina, cartea cuprinde notiuni fundamentale din specialitati diferite, prezentate sistematizat si asigura cunostintele de baza utile oricarui inceput, indiferent de specialitate. Avantajul gruparii intregii bibliografii intr-un singur volum este incontestabil. Acest moment reprezinta o schimbare majora pentru ceea ce inseamna accesul in rezidentiat.
"Efortul investit in dezvoltarea unei bibliografii de actualitate stiintifica si in concordanta cu cerintele internationale in materie de educatie medicala este apreciat si raspunde dorintei studentilor medicinisti de a avea un material bibliografic comun, actualizat si relevant la nivel national" a declarat Fabian Klein, presedintele Federatiei Asociatiilor Studentilor in Medicina din Romania (FASMR).
"Asociatia Universitatilor de Medicina si Farmacie din Romania reuseste, prin editarea in limba romana a tratatului Book des ECN, sa aduca examenul de admitere in rezidentiat la actualitatea medicala a zilelor noastre" a spus Mihai Porojan, reprezentantul medicilor rezidenti din specialitatile medicale, aflati in pregatire in rezidentiat in Centrul Universitar Cluj-Napoca.
Editia in limba romana, agreata deopotriva de Ministerul Sanatatii, AUMFR, CMR si studenti, a fost realizata intr-un timp record. 6000 de exemplare au fost tiparite si vor fi puse la dispozitia celor interesati, prin intermediul universitatilor de medicina si farmacie membre AUMFR, incepand cu saptamana viitoare. "Ma bucur ca, alaturi de colegii mei din AUMFR, am reusit sa editam aceasta bibliografie si sper ca va fi un instrument care va facilita accesul la rezidentiat. Este o mare onoare ca am facut lansarea la Cluj-Napoca si ca i-am avut alaturi pe toti cei care au fost implicati in realizarea acestui proiect", a declarat Prof. Dr. Constantin Ciuce - Rectorul UMF "Iuliu Hatieganu" Cluj-Napoca.
Anul acesta, concursul de Rezidentiat se va desfasura, in premiera, in mod descentralizat, in centrele universitare din Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Tg. Mures si Timisoara. La concursul organizat in data de 20 noiembrie a.c. s-au inscris 5030 absolventi ai universitatilor de medicina si farmacie, care vor concura pe 3 810 locuri si posturi scoase la concurs.
Despre AUMFR
A fost infiintata in luna iulie 2008, la initiativa universitatilor de medicina si farmacie din Romania. S-a dorit crearea unui forum in care universitatile membre sa dezbata problemele cu care se confrunta invatamantul medical si sa ia decizii comune, concretizate in solutii constructive care sa fi prezentate Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului precum si Ministerului Sanatatii. Din AUMFR fac parte UMF "Carol Davila" Bucuresti, UMF "Iuliu Hatieganu" Cluj-Napoca, UMF Craiova, UMF "Gr.T. Popa" Iasi, UMF Targu-Mures si UMF "Victor Babes" Timisoara.