Consumul de alcool, chiar si in cantitati mici, este periculos pentru inima

Actualizat: 15 Iulie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Conceptia potrivit careia un consum redus spre moderat de alcool ar putea avea beneficii asupra inimii a fost infirmata recent in urma analizei a 56 de studii efectuate pe acest subiect.

Nu mai putin de 155 de cercetatori au analizat 56 de studii cu privire la consumul de alcool si efectele sale asupra sanatatii la peste 260.000 de oameni.

Cercetatorii au descoperit ca indivizii care prezentau o gena anume, ce favorizeaza un consum mic de alcool, aveau inimile mai sanatoase.

Gena in cauza, alcool-dehidrogenaza 1B, determina metabolizarea mai rapida a alcoolului, ceea ce se traduce prin aparitia mai rapida a efectelor consumului, dar si prin intensificarea neplacerilor resimtite.

Specialistii au constatat ca un consum redus de alcool este corelat unei scaderi, in medie, cu 10% a riscului de boli coronariene, cu un indice de masa corporala mai mic, dar si cu o tensiune arteriala mai scazuta.

Asadar, un consum moderat de alcool (unde moderat inseamna 17-23 ml de alcool pe zi, aproximativ un pahar de vin de 175 ml) nu este benefic, asa cum sugerau studii anterioare, ba dimpotriva. Din fericire, reducerea cantitatii de alcool consumate in mod obisnuit favorizeaza recuperarea sanatatii cardiace.


Citeste si despre:

Riscurile consumului de alcool de catre femei Consumul de alcool si diabetul zaharat Efectele consumului de alcool asupra organismului Sindromul Wernicke-Korsakoff - boala cauzata de consumul de alcool Alcoolul, 'alimentul' toxic Alcoolul: de la obisnuinta, la abuz si dependenta Alcoolismul – abuzul de alcool sau dependenta Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esentiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Sevrajul alcoolic Hepatita alcoolica Dependenta de alcool si abuzul de droguri la adolescenti Impactul pozitiv si negativ al alcoolului asupra sanatatii Alcoolul si riscul aparitiei cancerului Alcoolul si adolescentii Legatura dintre consumul moderat de vin rosu si sanatatea intestinala
Cere sfatul medicului ×