Conceptia potrivit careia un consum redus spre moderat de alcool ar putea avea beneficii asupra inimii a fost infirmata recent in urma analizei a 56 de studii efectuate pe acest subiect.
Nu mai putin de 155 de cercetatori au analizat 56 de studii cu privire la consumul de alcool si efectele sale asupra sanatatii la peste 260.000 de oameni.
Cercetatorii au descoperit ca indivizii care prezentau o gena anume, ce favorizeaza un consum mic de alcool, aveau inimile mai sanatoase.
Gena in cauza, alcool-dehidrogenaza 1B, determina metabolizarea mai rapida a alcoolului, ceea ce se traduce prin aparitia mai rapida a efectelor consumului, dar si prin intensificarea neplacerilor resimtite.
Specialistii au constatat ca un consum redus de alcool este corelat unei scaderi, in medie, cu 10% a riscului de boli coronariene, cu un indice de masa corporala mai mic, dar si cu o tensiune arteriala mai scazuta.
Asadar, un consum moderat de alcool (unde moderat inseamna 17-23 ml de alcool pe zi, aproximativ un pahar de vin de 175 ml) nu este benefic, asa cum sugerau studii anterioare, ba dimpotriva. Din fericire, reducerea cantitatii de alcool consumate in mod obisnuit favorizeaza recuperarea sanatatii cardiace.