Colegiul Medicilor din Romania (CMR) a propus, marti, Comisiei de Sanatate a Senatului, serviciile medicale la domiciliu in afara orelor de program, ca alternativa la asistenta medicala in centrele de permanenta, care nu are cadru legal si s-a dovedit ineficienta in anii trecuti.
"Colegiul Medicilor din Romania considera ineficient si nerealist proiectul privind continuitatea accesului la asistenta medicala prin centre de permanenta si solicita legiuitorului renuntarea in totalitate la el si acceptarea asigurarii accesului pacientilor la servicii medicale primare in afara programului cabinetelor medicilor de familie, prin servicii la domiciliul pacientilor, efectuate in caz de necesitate de catre medicii de familie pentru pacientii de pe propriile liste, servicii platite din fondurile speciale cu aceasta destinatie de la bugetul statului prin Ministerul Sanatatii, respectiv Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, contractate cu medicii de familie la costul de lei/solicitare", sunt concluziile observatiilor prezentate Senatului de CMR.
Potrivit reprezentantilor CMR, alternativa propusa ar reduce costurile, intrucat s-ar plati 50 de lei pe solicitare, fata de 319 lei pe solicitarea ambulantei arondate centrului de permanenta. "Consideram ca aceasta alternativa ii permite pacientului sa isi solicite medicul de familie la care este inscris si care ii si cunoaste istoricul medical", a precizat, pentru NewsIn, vicepresedintele CMR, dr. Constantin Carstea.
Reprezentantii CMR mai sustin ca centrele de permanenta pe care Ministerul Sanatatii doreste sa le infiinteze nu ar respecta normele europene privind timpul de lucru si de odihna al medicilor si asistentilor medicali si nu au cadrul legal financiar de inregistrare si decontare a cheltuielilor cu utilitati, servicii si diverse dotari. De asemenea, Constantin Carstea sustine ca, avand in vedere ca majoritatea medicilor de familie sunt femei, ar trebui asigurata paza permanenta pentru protectia personalului medico-sanitar.
Initial, asistenta medicala in centrele de permanenta era prevazuta in contractul cadru pentru 2009, insa, in urma discutiilor pe aceasta tema dintre ministrul Sanatatii, Ion Bazac, si medicii de familie, va fi semnat un act distinct, pana la sfarsitul lunii, dupa ce vor fi reglementate exact conditiile si locurile unde vor fi aceste centre.
Contractul va fi elaborat dupa consultari cu Ministerul Administratiei, in urma carora se va stabili unde este nevoie de aceste centre si care va fi nivelul de implicare al autoritatilor locale. Pentru plata medicilor de familie care vor asigura asistenta in aceste centre, bugetul ministerului Sanatatii va fi, anul acesta, de cinci milioane de euro.
"Prin aceste centre de permanenta si asigurarea non-stop a asistentei medicale, vrem sa reducem aglomerarea serviciilor de urgenta", a declarat Ion Bazac.
Potrivit presedintelui Societatii Nationale a Medicilor de Familie din Romania, Rodica Tanasescu, nu se stie, deocamdata, daca vor fi deschise centre de permanenta in Capitala. "Oricum, pacientii nu le vor alege pe acestea in locul serviciilor de urgenta", a spus Tanasescu.
Discutiile de la Ministerul Sanatatii au fost initiate dupa ce medicii au amenintat cu inchiderea cabinetelor de la 1 aprilie, din cauza nemultumirilor legate de noul Contract cadru si a faptului ca nu au fost consultati la elaborarea acestuia.