Ce parfumuri imbunatatesc starea de bine?

Actualizat: 05 Aprilie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Exista diferite plante cu proprietati terapeutice care sunt utilizate pe scara larga in industria parfumurilor si care sunt apreciate si in medicina populara in tratamentul unor simptome provocate de diferite afectiuni si boli. Proprietatile deosebite de aroma si parfum ale plantelor ne pot influenta si schimba emotiile si ne pot imbunatati starea de dispozitie.

Un parfum bun este acela format din note care au un efect bun asupra emotiilor noastre si care ne ofera o stare de calm si relaxare. Un astfel de parfum este cel din lemn de santal in combinatie cu vanilie. Lemnul de santal este folosit din cele mai vechi timpuri in practici spirituale indiene, el aduce armonie si echilibru mintii, are efect calmant asupra nervilor, creste puterea de concentrare si combate anxietatea.

Un alt parfum ce ofera un plus de energie este cel cu note de iasomie care este indicat la inceputul zilei. Desi acesta este un ingredient destul de scump, el este folosit frecvent la realizarea parfumurilor. Mirosul de iasomie este proaspat, energizant, creste increderea in sine.

Alte arome deosebite care stimuleaza senzatiile pozitive sunt:
• Parfumurile de brad cu efect relaxant, de combatere a stresului si a emotiilor negative
• Notele de lacramioare care sunt foarte relaxante imbunatatesc starea de dispozitie
• Parfumurile de tuberoza care induc o stare de bine si stimuleaza senzualitatea.

De asemenea si pafumurile de bergamota sunt preferate de oameni pentru ca ele au o aroma complexa. Parfumurile de bergamota sunt revigorante, ajuta in cazuri de depresie si anxietate, ele se folosesc frecvent si in aromaterapie. Astfel de parfumuri relaxante sunt utilizate si in centrele SPA si de wellness deoarece chiar au efect pozitiv asupra starii de spirit a clientilor.

Combinatia de parfumuri relaxante, antistres este linistitoare si se realizeaza de exemplu din note de salvie, portocala, musetel, trandafir, Ylang-Ylang.

Parfumurile de ambra sunt un amestec de ingrediente care descriu un miros cald si dulce, de esente naturale si sintetice, de patchouli, vanilie, benzoin si altele. Despre parfumul de ambra gri se spune ca este puternic afrodisiac si era folosit mai ales de curtezanele din Venetia. Acesta este numit si aurul plutitor si este diferit de chihlimbarul de pe copaci – acea rasina organica solidificata denumita ambra galbena.


In prezent sunt foarte populare si parfumurile din tinctura de chihlimbar natural, care transmit o senzatie de moliciune si caldura si care pot avea si note de alte esente naturale. Aceste parfumuri sunt complexe si foarte frumoase, persista mult timp pe piele dupa ce au fost pulverizate.

Cercetatorii spun despre numeroase plante medicinale si aromatice ca au uleiuri esentiale ce sunt eficiente in vindecarea unor tulburari fizice si psihice. Dintre acestea fac parte: menta, Ylang-Ylang, salvia, pinul, cimbrul, rozmarinul, arborele de ceai, portocala, lavanda si altele. Despre uleiul de lavanda s-a subliniat faptul ca ar fi un medicament bun in tratamentul diferitelor tulburari psihofiziologice.

Mirosul de portocale are efect relaxant si poate ajuta in cazuri de anxietate, oferind o stare de dispozitie mai pozitiva. Menta si iasomia au uleiuri esentiale care imbunatatesc atentia si deci au un efect psihologic. Menta reduce si oboseala, somnolenta si imbunatateste starea de spirit. Lavanda a fost asociata de cercetatori cu atenuarea stresului mental si calmarea starilor de nervi.

Cu ajutorul unui parfum de Ylang-Ylang oamenii pot scapa de stres si pot fi mai calmi si mai relaxati, spun cercetatorii.

Parfumul de trandafiri are un efect bun in timpul studiului si in timpul somnului, dupa studiu, ii poate ajuta pe oameni sa-si aminteasca mai bine ce au invatat, precizeaza cercetatorii germani in revista Science.

Mirosul de mosc este folosit de asemenea de parfumieri pentru ca ofera o senzatie de prospetime si se mentine mult timp pe piele.

O alta planta cu multe proprietati terapeutice folosita in industria parfumurilor este patchouli. De foarte multi ani, parfumul de patchouli a fost apreciat pentru ca exprima senzualitate si este eficient si in tratamentul unor simptome precum: greata, dureri de cap, varsaturi, dureri abdominale, febra. Uleiul de patchouli este utilizat in aromaterapie pentru tratamentul depresiei, pentru reducerea stresului si a starilor de nervi.

Cercetatorii au aratat prin studiile lor ca aceasta planta se remarca prin proprietatile antidepresive, afrodisiace, antiinflamatorii, analgezice. Planta este folosita si in medicina Ayurvedica sau alte practici indiene. in prezent, patchouli este apreciat pe piata globala pentru proprietatile sale unice de aroma si parfum.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1
CLINICA RENIA
Tel: 0748662662
Bucuresti, Str. Dr. Nicolae Turnescu, Nr. 11, București, Sector 5

Citeste si despre:

Programul national de diabet zaharat Fitness (exercitii pentru o conditie fizica buna) Tai chi Exercitii fizice pentru sindromul de colon sau intestin iritabil Hipertensiunea arteriala trebuie luata in serios Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top 8 tipuri de alergari pentru o conditie fizica de invidiat Efectele uimitoare ale sexului asupra sanatatii Efectul plantelor de apartament asupra sanatatii Aromaterapia - utilizari si beneficii Aromoterapia