Ce nu stiam despre crocodili

Publicat: 09 Februarie 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Este cunoscut faptul ca crocodilii nu fac mofturi si mananca aproape orice, este de asemenea cunoscut ca dupa masa ei prefera sa se retraga intr un loc linistit si calduros unde sa leneveasca si sa digere ce au mancat. Insa in timpul digestiei in corpul crocodililor au loc niste schimbari extraordinare, in ceea ce priveste modul in care circula sangele.
Astfel in timpul digestiei, sangele crocodilului este preluat de un vas sangvin special, numit aorta stanga si care conduce curentul sangvin spre stomac fara sa il mai treaca prin plamani.
In mod normal in plamani se realizeaza schimbul gazos (bioxidul de carbon la schimb cu oxigenul), dar in timpul digestiei sangele nu mai trece prin plamani, iar la stomac ajunge sange bogat in bioxid de carbon. Aici se gasesc un tip de glande care folosesc bioxidul de carbon pentru a obtine acizi gastrici si bicarbonat. Datorita acestei particularitati crocodilii sunt capabili sa produca de 10 ori mai mult suc gastric decat mamiferele, asta explica capacitatea lor de a digera aproape orice, inclusiv oase.
Crocodilii isi dirijeaza sangele prin aorta stanga doar in timpul digestiei, in rest circulatia lor este similara cu cea a mamiferelor sau pasarilor (sangele circula si prin plamani).
La oameni, alte mamifere si la pasari aorta stanga lipseste, iar tot sangele pompat de atriul si ventricolul drept ajunge la plamani.


Citeste si despre:

5 mituri despre vaccinuri Conceptiile MITH despre dragoste Corpul tau: tot ce nu stii despre el! Cand vorbim despre sex cu cei mici? Conceptii gresite despre legume si slabire 10 mituri despre contraceptie Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Cum sa vorbim cu adolescentii despre sex? 7 boli care vorbesc despre caracterul oamenilor! Intrebari frecvente despre homeopatie Mituri despre mirosurile corpului si halena Top 10 mituri despre sexul protejat si sanatatea sexuala Ce spune viata sexuala despre sanatatea unui barbat De ce plangem? Adevarul despre lacrimi