Bazac prezinta joi proiectul trecerii spitalelor din Bucuresti la primarie

Publicat: 29 Ianuarie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, va prezenta, joi, in sedinta de guvern, proiectul de act normativ privind transferul a 18 spitale din Bucuresti catre autoritatile publice locale, in cadrul unei initiative ce ar putea fi extinsa, in functie de rezultate, in toata tara, potrivit ministerului.

"Am creat un proiect pilot, prin care vom transfera in competenta autoritatii locale managementul asistentei medicale in 18 spitale din Capitala. Este un pas important in cadrul procesului de descentralizare, care ramane o prioritate majora a mandatului meu”, spune Bazac.

Potrivit ministrului Sanatatii, protocolul de predare-primire a spitalelor va fi semnat saptamana viitoare.

Ca urmare a transferului de atributii si competente de la Ministerul Sanatatii catre autoritatile administratiei publice locale, acestea din urma vor deveni responsabile de acoperirea cu servicii de asistenta medicala comunitara, asistenta medicala in unitatile de invatamant si asistenta medicala a populatiei.

Lista celor 18 spitale care vor fi manageriate de municipalitatea bucuresteana a fost aprobata de guvern pe 25 noiembrie 2008.

Cele 18 spitale sunt Spitalul Clinic "Sf. Maria", Spitalul Clinic de Obsetrica si Ginecologie "Filantropia", Spitalul Universitar de Stomatologie "Prof. Dr. Dan Theodorescu", Spitalul Clinic de Nefrologie "Dr. Carol Davila", Spitalul Clinic Colentina, Spitalul Clinic de Ortopedie "Foisor", Centru de Boli Reumatismale "Dr. Ion Stoia, Spitalul de Pneumofiziologie "Sf. Stefan", Spitalul Clinic "Caritas", Spitalul Clinic "N. Malaxa", Spitalul Clinic de Copii "Dr. Victor Gomoiu", Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Tropicale "Dr. Victor Babes", Spitalul Clinic "Coltea", Spitalul de Bolnavi Cronici si Geriatrie "Sf. Luca", Spitalul Clinic de Boli Dermato-Venerice "Prof. Dr. Scarlat Longhin", Spitalul Clinic "prof. Dr. Th. Burghele" si Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sarbu".

Pana la 1 ianuarie 2010, Guvernul va aproba lista tuturor unitatilor sanitare cu paturi care vor trece la comunitatile locale, in functie de rezultatele proiectului-pilot care se va desfasura in Capitala.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, pe 5 noiembrie, ca nu este de acord cu proiectul-pilot al guvernului, prin care doar o parte din spitalele bucurestene trec in subordinea municipalitati, si a cerut ca 42 de spitale, inclusiv cele de urgenta, sa fie in administrarea edililor locali. "Nu vreau un proiect-pilot facut doar pentru a-i inchide gura lui Oprescu", a spus primarul Capitalei. El l-a acuzat pe ministrul de atunci al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, ca "nu a inteles inca" importanta trecerii tututor spitalelor, in numar de 42, la primarie.


Citeste si despre:

Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) si ulcerul gastroduodenal BABY EXPO, Editia 34 de Primavara isi deschide portile Dieta cu supa de varza Noi provocari pentru sistemul romanesc de sanatate Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Regim de ingrasare Sexul si mituri legate de sex si sarcina Prof. univ. dr. Florin Mihaltan: “42.000 de romani isi pierd viata ca urmare a bolilor asociate cu fumatul!” PROIECT HOTARARE pentru aprobarea Contractului-cadru 2009