Bazac: Noile preturi ale medicamentelor duc la economii de 110 milioane de euro

Publicat: 02 Aprilie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ordinul privind noile preturi ale medicamentelor date pe reteta, intrat in vigoare miercuri, va duce la economii de 110 milioane de euro pentru bugetul Ministerului Sanatatii si al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), a anuntat ministrul Sanatatii, Ion Bazac.

Potrivit ordinului dat de ministrul Sanatatii, importatorii sunt obligati sa aduca in Romania produse la cel mai mic pret practicat in 12 tari europene, iar calculul preturilor medicamentelor se face la cursul valutar de 4 lei pentru un euro, curs stabilit de minister si valabil pana la sfarsitul anului 2009. Acelasi ordin prevede adaosuri comerciale mai mici pentru anumite categorii de medicamente.

"De astazi (miercuri - n.r.), medicamentele straine care se dau pe baza de reteta sunt mai ieftine, in medie, cu 10%, in timp ce medicamentele romanesti, care au o pondere de 25% din totalul celor date pe reteta, sunt mai scumpe, in medie, cu un leu", a precizat Bazac.

Ministrul Sanatatii a dat si exemple de medicamente ale caror ieftiniri sunt considerabile. Astfel, unele medicamente pentru hepatita sunt, de miercuri, mai ieftine cu pana la 37%, iar produse destinate afectiunilor psihice au preturi mai mici cu pana la 45%. Un alt exemplu ar fi un medicament pentru tratarea infertilitatii, care poate fi cumparat la preturi mai mici cu pana la 700 de lei decat cele practicate pana marti.

Ion Bazac a mai anuntat ca inspectorii CNAS vor efectua, chiar de miercuri, controale in farmacii, pentru a verifica punerea in aplicare a ordinului privind noua politica de preturi ale medicamentelor eliberate pe baza de reteta.

Tot de miercuri, potrivit contractului-cadru pe 2009, medicamentele vor fi prescrise sub forma denumirii comune internationale, adica specificand substanta activa, in locul denumirii comerciale. Ministerul a luat aceasta hotarare pentru a facilita accesul pacientilor la medicamente, in functie de posibilitatile financiare. Altfel spus, se incearca, astfel, eliminarea situatiilor in care pacientilor li se prescriu cele mai scumpe medicamente dintre cele ce contin aceeasi substanta activa.


Citeste si despre:

Efectele secundare ale medicamentelor uzuale Stabilirea preturilor produselor medicamentoase de uz uman de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala Efectele cardiovasculare ale medicamentelor psihotrope 8 efecte secundare neobisnuite ale medicamentelor comune Efecte adverse ale medicamentelor antiinflamatoare Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Tot ce trebuie sa stii despre medicamentele generice Cauzele medicale ale starii de nervozitate/iritabilitate Ceaiurile din plante pot declansa tulburari ale ficatului si cailor biliare Mituri despre medicamentele generice si adevarul din spatele lor Alergia la medicamente - simptome si prim ajutor Piata farmaceutica din Romania in continua evolutie