Bazac: Medicamentele compensate vor fi mai ieftine cu 10%, de la 1 februarie

Publicat: 23 Ianuarie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a declarat, joi, ca preturile medicamentelor compensate vor fi mai mici cu aproximativ 10%, de la 1 februarie, deoarece la recalculare se va tine cont de cel mai mic pret CIP din 12 tari europene.

"Importatorii vor obligati sa se raporteze la cel mai mic pret CIP din cele 12 tari, in caz contrar urmand sa fi sanctionate prin faptul ca nu vor mai putea vinde, timp de un an, medicamente compensate", a precizat Bazac, dupa intalnirea cu importatorii si distribuitorii.

Presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania, Viorel Vasile, a precizat, la randul sau, ca in aproximativ o luna si jumatate, preturile medicamentelor ar putea sa scada, dupa intrarea in vigoarea a ordinului de ministru (al carui proiect se afla in dezbatere publica) prin care se stabileste pentru un medicament, cel mai mic pret din 12 tari membre UE.

"De la 1 februarie, preturile la medicamente vor fi reajustate si se vor recalcula de la un curs euro de la 3,63 la unul de 4 lei. Acest lucru ar insemna majorarea preturilor la medicamente de la 1 februarie", a declarat presedintele Farmexim, Ovidiu Buluc, tot dupa intalnirea cu ministrul.

Reprezentantii distribuitorilor au spus ca, in acest moment, in depozite exista, din 3.000 de medicamente, doar 2.500 si ca se inregistreaza pierderi de zeci de milioane de euro.

Potrivit proiectului de ordin al ministrului Sanatatii privind Normele de calcul al preturilor la medicamentele de uz uman, aflat in dezbare publica, " Pretul de producator este propus de detinatorul APP (autorizatia de punere pe piata, n.r.) sau reprezentant in lei. Pretul trebuie sa fie mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic pret al aceluiasi medicament din lista tarilor cu care se efectueaza comparatia". tarile UE cuprinse in lista sunt Cehia, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia si Germania.

Distribuitorii de medicamente au afirmat la inceputul acestui an ca folosesc stocurile achizitionate in luna noiembrie dupa recalcularea preturilor medicamentelor, importul de noi medicamente putand aduce pierderi mari companiilor in domeniu din cauza deprecierii importante a leului fata de euro.

Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a sustinut in repetate randuri ca, dupa ce va fi stabilit bugetul alocat Sanatatii pentru anul 2009, va incerca sa rezolve problema distribuitorilor prin aplicarea unei metode de calculare a medicamentelor in lei si nu raportat la cursul valutar.

Tot Bazac a anuntat, pe 14 ianuarie, ca pensionarii care beneficiaza de un venit mai mic de 600 de lei vor putea cumpara medicamente compensate in proportie de 90% din pretul de referinta, in limita unui plafon lunar de 100 de lei de persoana.

In urma numeroaselor negocieri cu fostul ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, distribuitorii au obtinut, in luna noiembrie, recalcularea preturilor medicamentelor de pe lista de compensate si gratuite la cursul de 3,63 pentru un euro.

Noul pret de recalculare a medicamentelor a fost valabil, initial, pana la 31 decembrie 2008, insa acesta a fost prelungit pana pe 31 ianuarie, avand in vedere instalarea unei noi conduceri la Ministerul Sanatatii.

Distribuitorii de medicamente au sistat, la inceputul lunii octombrie, livrarile catre toate farmaciile din tara, din cauza neactualizarii cursului de schimb valutar folosit la calculul preturilor medicamentelor.

Distribuitorii au reclamat faptul ca ultima actualizare a preturilor medicamentelor s-a facut in aprilie 2007, desi, conform legii, recalcularea trebuia facuta la fiecare trei luni. Ei estimau, la sfarsitul lunii iunie, ca au inregistrat pierderi de peste 20 de milioane de euro de cand sunt nevoiti sa distribuie medicamente la cursul valutei din urma cu un an, adica 3,33 lei pentru un euro.


Citeste si despre:

Diabetul si scaderea in greutate: cea mai buna solutie Remedii surprinzatoare pentru diverse probleme de sanatate Ticurile (boala ticurilor) Sarcina, nasterea si perioada postpartum 10 diuretice naturale si beneficiile acestora Teste alergologice Arsuri stomac Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Masuri pregatitoare sarcinii Homeopatia - o metoda terapeutica medicala stiintifica Intreruperea de sarcina Cand se realizeaza transplantul pulmonar? Operatia pentru epilepsie Spaghetele - informatii nutritionale Un nou agent terapeutic biologic mai eficient decat etanercept in tratamentul psorizisului in placi