7 remedii eficiente care te ajuta sa combati in mod natural retentia de apa

Actualizat: 12 Iulie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ai fata pufoasa, mainile, talpile si picioarele umflate si simti o senzatie de disconfort? Inseamna ca te confrunti cu retentia de apa.

Problema apare mai ales la femeile insarcinate si la cele aflate in timpul menstruatiei, insa poate indica si prezenta unor afectiuni ale tiroidei, insuficienta renala sau o suferinta a ficatului.

De aceea, este indicat sa mergi si la un control de specialitate.Pana cand vei ajunge insa la medic, poti incerca solutiile naturale. Iata despre ce este vorba:

1. Bea apa

Hidratarea este esentiala, pentru ca in momentul in care corpul uman simte ca este in pericol, din cauza deshidratarii, atunci incepe sa "isi faca provizii". De aceea, trebuie sa bei cel putin doi litri de apa in fiecare zi. La toate acestea poti sa adaugi sucuri proaspete de fructe, precum cel de pepene rosu.

2. Redu consumul de sare

Retentia de apa este mai frecventa la persoanele care fac exces de sare, dar si de zaharuri. Evita alimentele care au un continut bogat de zahar, cat si pe cele sarate. Potrivit membrilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, este indicat ca o persoana sa consume nu mai mult de 5 grame de sare, zilnic. Cele mai indicate sortimente de sare sunt cea de Himalaya si sarea de mare.

Si zaharul poate contribui la un exces de apa in corp, deoarece poate duce la cresterea nivelului de insulina, reducand capacitatea organismului de a elimina surplusul de sare.

3. Apeleaza la sucurile diuretice

Sucurile cu proprietati diuretice sunt foarte eficiente pentru a reduce retentia de lichide din organism. Unul dintre cel mai indicate sucuri este cel de coacaze, fructe care au si un cotinut bogat de antioxidanti. Un puternic efect diuretic il are si sucul de lamaie, sucul de patrunjel, ceaiul verde, dar si sucul de afine. Poti bea cate doua-trei cani cu astfel de bauturi, in fiecare zi.

4. Usturoiul, foarte eficient

Condiment folosit de sute de ani pentru a da o aroma deosebita mancarurilor, usturoiul este si un excelent medicament natural. Acesta este de ajutor si pentru eliminarea surplusului de apa din tesuturi, mai ales ca are proprietati diuretice. Poti sa mananci chiar dimineata, pe stomacul gol, un catel de usturoi. Acesta ajuta si la arderea mai rapida a grasimilor, ceea ce inseamna ca poti scapa de cateva dintre kilogramele nedorite.

Alte alimente care ajuta la eliminarea surplusului de apa sunt morcovii, rosiile, dar si castravetii. Si ceaiul de cozi de cirese este unul dintre cele mai puternice diuretice din natura. Si cafeaua poate sa diminueze retentia de apa.

5. Nu exagera cu consumul de alcoool

Bauturile alcoolice favorizeaza retentia de apa, deoarece poate sa favorizeze deshidratarea, fortand organismul sa acumuleze mai multa apa. De aceea, alcoolul trebuie consumat cu moderatie.

6. Fa exercitii fizice

Sportul este o modalitate eficienta de a reduce retentia de apa. Miscarea, indiferent daca practici gimnastica, daca mergi la alergat in parc sau daca mergi la sala de sport, la tenis sau la fotbal, nu doar ca te ajuta sa elimini apa in exces, dar favorizeaza si eliminarea toxinelor si a sarii in exces, in urma transpiratiei.

7. Papadia, de mare ajutor

O planta recunoscuta pentru proprietatile diuretice este papadia. Retentia de apa poate fi combatuta cu infuzie preparata din aceasta planta. Se obtine din doua lingurite de planta uscata, maruntita, peste care torni o cana cu apa fierbinte. Pentru ca tratamentul sa fie eficient, este indicat sa consumi doua cani cu infuzie in fiecare zi, dimineata si seara.


Citeste si despre:

10 remedii naturale pentru combaterea retentiei de apa Cum se previne si cum se trateaza retentia de apa? Rezultate vizibile asupra celulitei cu o noua combinatie de uleiuri, 100% naturale Retentia de apa - simptom al sindromului premenstrual Retentia (retinerea) apei in organism Adevar si mit despre apa Apa te ajuta sa slabesti rapid. Totul despre cel mai bun aliat in lupta cu kilogramele si celulita! O noua era a ingrijirii seniorilor: Confort, demnitate si respect Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Cum combati retentia de apa Retentia de apa - masuri simple ce pot fi luate Retentia de apa - de ce apare si cum o poti trata Retentia de apa poate fi semnul unor afectiuni grave Hidratarea Morfina Sindromul nefrotic
Cere sfatul medicului ×