4 lucruri pe care oamenii cu dureri cronice le au in comun

Actualizat: 23 Martie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Durerile cronice pot afecta foarte mult calitatea vietii, caci ii pot face pe oameni sa se simta singuri, neintelesi, ii pot impiedica sa isi desfasoare activitatile de zi cu zi.

Potrivit unui studiu publicat in British Journal of Pain in 2015, persoanele care se confrunta cu astfel de dureri mai au cateva lucruri in comun. Iata despre ce este vorba:

1. Oamenii simt nevoia de o explicatie

Multi dintre cei care se confrunta cu dureri cronice se intreaba, in primul rand, de ce durerea este acolo, ei simt nevoia de o explicatie. Aceste persoane simt nevoia de a intelege ceea ce li se intampla, incearca sa gaseasca explicatii despre situatia lor.

In urma chestionarelor pe care le-au completat acesti oameni s-a constatat ca ei isi pun aceste intrebari nu din cauza ignorantei, ci pentru ca vor sa stie ce se intampla cu ei, de ce durerile acestea au aparut tocmai la ei.

Aceste dureri le pot induce o stare de neliniste, o stare depresiva si pot fi o sursa permanent de stres. Pacientilor le poate fi foarte greu sa iasa din aceste stari de depresie, pentru ca nu vad nicio solutie pentru viitor.

2.Oamenii se gandesc la starea lor de dinainte de boala

Persoanele care au dureri cronice au tendinta de a face comparatie cu starea lor de dinainate de aparitia durerilor, ceea ce le accentueaza starea de depresie si de neliniste.

Ei privesc mereu spre trecut si isi amintesc cat de bine le era. Un participant la studiu, citat de healthcentral.com, a spus: "Cand simti ca nu ai un viitor, atunci ai tendinta sa traiesti in trecut''.

Cei cu durere constanta se uita, de asemenea, la alte persoane sanatoase, de varsta lor si se compara de multe ori cu acestea, la vad ca fiind mult mai capabil decat sunt ei.

De asemenea, persoanele cu dureri cronice simt ca toti cei care nu sufera din cauza acestor probleme de sanatate se bucura mai mult de viata. Ei au tendinta sa se gandeasca fara optimism la viitor. Ei cred ca, pe masura ce imbatranesc, durerile se pot inrautati.

3. Aceste persoane simt ca nimeni nu le crede

De cele mai multe ori, aceste persoane simt ca nimeni nu le crede, ca nimeni nu intelege prin ce trec. Acesti oameni care au dureri cronice nu se simt intelesi de cei din jur. Au tendinta sa creada ca persoanele din jurul lor cred ca durerile pe care le descriu nu sunt reale.

Cei care sufereau de dureri cronice si au luat parte la acest studiu spun ca simt mereu nevoia sa se justifice, sa le spuna celor din jur ca tot ceea ce simt este real si ca niciuna dintre aceste dureri nu are o cauza psihologica.

4.Renunta la viata sociala

Un alt lucru pe care il au in comun cei care sufera de dureri cronice este renuntarea la viata sociala, la iesirile in public, chiar si la reuniunile cu prietenii si cunoscutii.
Acest lucru se poate intampla din mai multe motive. Astfel, cei care se confrunta cu astfel de dureri se pot simti ca o povara pentru cei pe care ii iubesc si, de aceea, nu de putine ori, isi doresc sa fie singuri si se simt mai bine asa.

De aceea, uneori le este mai usor sa nu participe la evenimente sociale, pentru ca ei cred ca astfel nu trebuie sa mai dea nimanui exlicatii despre starea lor de sanatate. Ei cred, de asemenea, ca daca se retrag in tr-un colt al lor, nu mai exista nici riscul de a fi judecat de catre alte persoane. Oamenii de stiinta care au realizat acest studiu spun ca pentru cei care traiesc cu dureri cronice este total natural.


Citeste si despre:

De ce sufera atat de multi oameni de durere de spate? 9 lucruri pe care trebuie sa le stiti inainte sa luati antibiotice Cum sa discutati despre durere cu medicul 10 dureri misterioase care nu ar trebui ignorate Afectiuni comune ale picioarelor Diareea cronica Durerile sinusale – simptome si remedii Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Toxiinfectia alimentara - alimentele care cresc riscul de imbolnavire Proceduri comune pentru durerile din artrita gatului Durerea psihogena 7 informatii pe care le transmite parul despre sanatatea ta Raceala comuna (guturaiul) Lucruri mai putin stiute despre anemie Relatia dintre depresie si durerea cronica