Psihoterapia in ejacularea precoce si disfunctiile erectile

Actualizat: 10 Decembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Elena Cozma
Psihoterapie

Cabinet Individual Psihoterapie

Decizia multor barbati de a incepe un demers terapeutic este de cele mai multe ori ingreunata de urmatoarele ganduri negative:
- Psihoterapia este pentru oameni nebuni, psihopati;
- Imi este ingrozitor de rusine sa vorbesc despre problemele mele intime.

Totusi, iata cateva motive pentru care merita sa ne depasim temerile initiale, intrucat agravarea sau permanentizarea problemei, ar putea duce la:
- scaderea increderii in sine;
- frustrare personala dar si a partenerului;
- incertitudinea continuarii relatiei actuale;
- reticenta in a incepe o noua relatie.

In concluzie, psihoterapia poate ajuta la rezolvarea problemelor psihologice care ar putea cauza ejacularea precoce sau disfunctii erectile, si poate implica si partenerul in rezolvarea acesteia.

Motivele psihologice pentru care aceste doua probleme sa se manifesta, pot fi multiple. Excluzand pe cele de natura medicala, mecanica sau chirurgicala, vom incerca sa enumar cateva cauze:

- Una dintre cauze ar putea fi o imagine de sine scazuta, neincrederea in propria masculinitate, sentimentul de umilinta;

- Experiente anterioare neplacute, cu partenera neadecvata (dominanta, dezagreabila) sau in conditii neadecvate (teama de a nu fi surprinsi de cineva etc.);

- Anxietatea de performanta - ai asteptari mult prea mari de la tine insuti;

- Experiente traumatizante din copilarie, precum surprinderea de catre parinti in timp ce te masturbai si fiind certat pentru acest obicei ai interiorizat credinta ca este ceva rau si traiesti cu un sentiment ascuns de vinovatie, sau ai incercat sa te ascunzi si ai scurtat la maxim timpul atingerii orgasmului, din dorinta inconstienta de a reduce riscurile;

Cabinetul psihosexologului (sau in spatiul virtual in cazul terapiei online), iti ofera un cadru securizant, sigur care creeaza premizele unei deschideri sufletesti. Astfel, treptat, vei simti o usurare ca poti vorbi despre aceste subiecte tabu, simtindu-te inteles, indrumat si increzator in reusita.

Psihosexologul analizeaza istoricul persoanei, istoricul experientelor sexuale, identifica situatii semnificative pentru terapie si exceptii cand simptomul nu se produce. El iti va transmite sentimente de speranta si incredere in reusita, intrucat atunci cand te masturbeazi nu te confrunti cu astfel de probleme precum ejaculare prematura sau cu lipsa erectiei, este clar ca softul de buna functionare este in tine. Acest soft poate este doar virusat sau inactiv si va trebui curatat, imbunatatit, si adaptat la noile situatii cu care te confrunti.

Vei fi indrumat sa faci anumite tehnici de antrenament acasa, atat practice (precum tehnica Stop-and-Go), cat si mentale, vei invata sa te defocalizezi de pe problema in sine pe celelalte aspecte placute precum preludiul, pe zonele erogene ale partenerei, tehnici de relaxare prealabile si multe trucuri pe care numai tu si terapeutul le vei cunoaste, surprinzandu-ti astfel partenera in mod placut. Vei invata sa iti folosesti imaginatia bogata pentru confortul tau, pana acum utilizand-o in defavoarea ta.

Pentru un barbat angajat intr-o relatie, va fi foarte utila si abordarea comunicarii dintre parteneri, el fiind indrumat sa se deschida si sa discute cu partenera, intrucat aceasta problema este a cuplului si nu doar a barbatului.

Partenera, daca doreste, poate veni si ea la terapie pentru a invata separat elemente utile pe care sa le puna in practica in vederea imbunatatirii abordarii sexualitatii si comunicarii. Ea joaca un rol foarte important in incurajarea partenerului, folosind complimentarea si feedback-ul.

Sub contractul confidentialitatii, persoana sau cuplul poate atinge niveluri de satisfactie la care nici nu indraznea sa gandeasca inainte de a se adresa psihosexologului.

Psihoterapia ajuta partenerii sa depaseasca problemele sexuale, se ocupa de anxietate, dar si de disfunctionalitatile la nivel de comunicare, permite ventilarea sentimentelor si credintelor ascunse, incurajeaza exprimarea adecvata si asertivitatea.

In felul acesta, nu numai viata sexuala va fi imbunatatita, dar si multe alte aspecte din viata personala se vor transforma in mod benefic: viata profesionala, relatiile cu ceilalti, relatia cu noi insine.

Sexualitatea este una dintre nevoile primare, instinctive, precum nevoia de hrana sau de somn. Imagineaza-ti ca specia umana ar fi sortita pieirii daca softul de buna functionare nu ar fi in tine! Alegeti psihosexologul potrivit si indrazneste sa discuti cu el, fie in cabinet, fie prin terapie online!


Citeste si despre:

Care sunt cauzele ce produc durere la ejaculare? Fertilitate, disfunctii sexuale Prevenirea ejacularii premature Tulburari sexuale 10 curiozitati legate de activitatea sexuala Evolutia aparaturii stomatologice: De la instrumente traditionale la tehnologii de ultima ora Ce spune viata sexuala despre sanatatea unui barbat Probleme de dinamica sexuala la adolescenti La ce sa te astepti daca te-ai decis sa apelezi la un psihoterapeut? Cum pot gasi un psihoterapeut bun? Mituri comune despre psihoterapie si adevarul din spatele lor