Diferenta dintre sarea de mare si sarea de masa

Actualizat: 10 Decembrie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Sarea in alimentatie


Sarea reprezinta unul dintre cele mai importante ingrediente pentru gatit. Este utilizata in numeroase retete pentru a adauga un plus de gust, pentru a suprima gustul amar, dar si cu rolul de a conserva mancarea.

Atat bucatarii chefi, cat si cei amatori folosesc pentru anumite retete sarea de masa, in timp ce atunci cand pregatesc alte retete folosesc sarea de mare. Dar care e cu adevarat diferenta dintre cele doua tipuri?

Cei mai multi oameni percep sarea de mare ca fiind o alternativa sanatoasa a celei de masa. Principalele diferente dintre cele doua tipuri constau in gust, textura si modul de obtinere.

Diferenta intre modul de obtinere a celor doua tipuri de sare

Sarea de mare este obtinuta prin evaporarea apei provenita din ocean sau din diferite lacuri sarate si este, de obicei, mai putin procesata comparativ cu sarea de masa. Ea e cristalizata fie prin evaporare la aer, cu ajutorul luminii solare (sortimentele mai scumpe care se regasesc pe piata sunt de obicei, obtinute prin aceasta metoda), fie prin evaporare in vid

Sarea de mare este, de regula, comercializata sub forma rafinata sau nerafinata.

Cea nerafinata nu este, in cele mai multe cazuri, spalata in timpul procesarii si, prin urmare, poate contine urme gri provenite de la sedimente sau alte impuritati. Ea poate fi, de asemenea, acoperita de urme de minerale, alge sau chiar bacterii marine care prezinta o toleranta crescuta la sare.

Se crede ca toate aceste aspecte contribuie la o aroma complexa a acesteia. Sarea rafinata, pe de alta parte, este spalata in timpul procesarii, fiind astfel indepartate urmele de minerale sau impuritati, rezultand o sare purificata, asemanatoare cu sarea de masa.

Spre deosebire de sarea de mare, sarea de masa provine din depozite subterane, urme ale unor mari care au existat in trecut, dar care au disparut. Depozitele de sare sunt spalate cu apa pentru a dizolva sarea, formandu-se astfel o solutie salina, care este supusa unui proces de evaporare in vid, pentru a se forma cristale.

Sarea rezultata este procesata pentru a fi purificata si pentru indepartarea mineralelor si a altor impuritati, obtinandu-se astfel clorura de sodiu. Ulterior, in cele mai multe tari, sarea de masa rezultata in urma procesarii este imbogatita cu suplimente pentru a i se imbunatati proprietatile.

Unul dintre mineralele adaugate este iodul, rezultand astfel sarea iodata, iar altul este potasiul. Astfel, se considera ca este diminuat efectul daunator pe care ar putea sa il aiba sodiul continut de sare. De asemenea, alti aditivi sunt reprezentati de substante care impiedica particulele de sare sa adere unele de altele, mentinandu-se astfel sub forma de pudra fina.

Sarea de masa comercializata contine, de regula, 98% clorura de sodiu si 2% aditivi anti-aglutinare.

Diferente intre continutul de sodiu

Oamenii considera faptul ca sarea de mare este mai sanatoasa decat sarea de masa deoarece ea este o sursa naturala de sodiu. In urma procesului de fabricare, sarea de masa obtinuta este lipsita de alte minerale esentiale precum calciu, potasiu, magneziu.

Sarea este un mineral cristalin alcatuit din doua elemente: Sodiu sau Natriu (Na) si Clor (Cl). Ambele elemente sunt esentiale pentru functionarea corespunzatoare a organismului, deoarece contribuie la transmiterea impulsurilor nervoase de catre creier si nervi.

Sodiul este un element esential, care poate fi preluat din sare sau din mancarea procesata. Doctorii ne recomanda sa avem o alimentatie cu un cosum moderat de sare, deoarece se crede ca un continut ridicat de sodiu poate contribui la deshidratare si la aparitia bolilor cardiovasculare.

Desi oamenii vad sarea de mare ca pe o alternativa sanatoasa a celei de masa, considerand ca aceasta contine o cantitate mai mica de sodiu, este, insa, o conceptie gresita. Ambele tipuri de sare prezinta acelasi continut de sodiu, acesta reprezentand aproximativ 40% din greutatea lor.

Fiind un element atat de important pentru functionarea optima a organismului, sodiul nu trebuie eliminat complet din dieta. Sodiul provenit din sare contribuie la controlul presiunii sangelui, ajuta la functionarea nervilor si a muschilor. Oamenii au nevoie de sodiul preluat din sare pentru integritatea functionala a celulelor si pentru mentinerea echilibrului acido-bazic al sangelui.

Sarea de mare contine si alte minerale, pe langa sodiu, precum: calciu, magneziu, potasiu, in timp ce sarea de masa este imbogatita cu iod.
Iodul este un mineral esential pentru productia de hormoni tiroidieni. Oamenii care prezinta o deficienta de iod dezvolta o gusa, dar si numeroase alte simptome.

Diferente de gust

Bucatarii aleg sarea in principal in functie de gust, textura si culoare. Orice impuritati, precum urmele de minerale, pot afecta culoarea si textura, iar dimensiunea particulelor de sare poate influenta aroma acesteia, atunci cand ea intra in contact cu papilele gustative aflate pe suprafata limbii. Cele cu dimensiune mai mare pot avea un gust mai puternic si pot dura mai mult timp pe suprafata limbii.

Atunci cand dizolvam sarea in mancare, insa, nu se simt diferente majore de gust.

Riscuri asupra sanatatii

Consumul crescut de sare poate contribui la aparitia unor afectiuni cardiovasculare precum: infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, dar si la cresterea presiunii arteriale a sangelui.

In ciuda bolilor cu care ne putem confruta in urma unui consum ridicat de sare, un consum adecvat este esential pentru mentinerea sanatatii organismului. Cantitatea de sare recomandata de Asociatia Americana de Sanatate (AHA) este de 1,500 mg/zi.

Concluzii

Sarea prezinta numeroase utilizari in viata noastra, cea mai comuna fiind aceea de a oferi gust mancarii. O alta utilizare o reprezinta rolul de conservant al mancarii, datorita faptului ca cele mai multe bacterii nu pot supravietui in mediile cu salinitate crescuta. Motivul principal pentru care se considera ca sarea in cantitate mare reprezinta un pericol pentru sanatate este legat de faptul ca determina cresterea presiunii sangvine.

Desi studiile au demonstrat existenta unei legaturi intre consumul ridicat de sare si aparitia bolilor cardiovasculare, o relatie inversa intre acestea doua nu a fost pusa in evidenta. Astfel, scaderea consumului de sare determina scaderea presiunii sangvine, insa nu s-a demonstrat faptul ca ar putea preveni aparitia afectiunilor cardiovasculare.

BIBLIOGRAFIE
1. What is the difference between sea salt and table salt? https://www.medicalnewstoday.com/articles/326519.php
2. What's the difference between sea salt and table salt? https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/sea-salt/faq-20058512
3. Types of Salt: Himalayan vs Kosher vs Regular vs Sea Salt https://www.healthline.com/nutrition/different-types-of-salt
4. Sea Salt vs. Table Salt: Is There Actually a Difference? https://www.thekitchn.com/sea-salt-vs-table-salt-is-there-actually-a-difference-221471
5. Sea Salt vs Table Salt: What’s the Difference? https://thehealthsciencesacademy.org/sea-salt-vs-table-salt-whats-the-difference/
6. Booms, S., et al. (2016). Iodine deficiency and hypothyroidism from voluntary diet restrictions in the US: Case reports. pediatrics.aappublications.org/content/137/6/e20154003.long
7. Food additives permitted for direct addition to food for human consumption. accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/CFRSearch.cfm?CFRPart=172&showFR=1&subpartNode=21:3.0.1.1.3.5
8. Iodine [Fact sheet]. (2019) ods.od.nih.gov/factsheets/Iodine-HealthProfessional/
9. Salt reduction. (2016). who.int/news-room/fact-sheets/detail/salt-reduction
10. Sea salt vs. table salt. (2018)
heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/sodium/sea-salt-vs-table-salt


Citeste si despre:

Din ce cauze apar variatii ale glicemiei Si parintii gresesc cateodata Cancerul colorectal Retete culinare pentru tatii ocupati Obiceiuri care ingrasa Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Beneficiile dietei mediteraneene Preparate culinare care nu determina arsuri stomacale Cancerul tiroidian Celulita - un dusman al femeilor Top 8 surse ascunse de sare