In zilele noastre, alimentatia moderna si mancarea nepotrivita constituie un adevarat pericol pentru sanatate.
Aceste alimente contin, din pacate, extrem de mult zahar si pot implicit crea dependenta persoanelor care le consuma.
Multi oameni cred ca alimentele dulci le vor da energie pentru a-si termina cu bine ziua.
Dar ceea ce ei ignora, este faptul ca aceasta energie nu dureaza decat cateva minute dupa ce au consumat dulciurile.
Pe de alta parte, acest obicei poate avea repercusiuni serioase pentru sanatate:
-Favorizeaza diabetul, obezitatea si bolile cardiovasculare;
-Favorizeaza dezvoltarea tumorilor canceroase;
-Afecteaza buna functionare a sistemului imunitar;
-Distruge dintii si provoaca multiple carii;
-Accelereaza procesul de imbatranire.
Pentru a evita aceste neplaceri, medicii au cateva sfaturi care v-ar putea ajuta sa scapati de acest obicei:
Regimul alimentar
Pentru a scapa de zahar o data pentru totdeauna, trebuie sa va schimbati regimul alimentar si sa favorizati consumul de legume si de fructe. Acestea din urma, cum ar fi banana si pepenele rosu sunt bogate in zahar. Totusi, ele contin si fibre care incetinesc absorbtia zaharului si ofera ficatului mai mult timp pentru a metaboliza. Pentru persoanele care isi doresc sa slabeasca, fructele nu constituie un pericol.
Cititi bine eticheta alimentului pe care urmeaza sa-l cumparati si alegeti-l pe cel cu continutul cel mai scazut de glucide. Aceasta favorizeaza satietatea si evita rontaitul.
O cura de detoxifiere
Incercati sa nu mai consumati dulciuri si optati pentru un regim alimentar sanatos. Pofta de alimente dulci isi va face simtita prezenta din cand in cand, dar organismul se va obisnui cu absenta zaharului si nu va mai cere. De aceea, corpul se va detoxifia si va elimina toxinele care ar putea sa ii provoace daune.
O alimentatie controlata de emotii
Unele persoane au o alimentatie controlata de propriile emotii. Stresul sau o relatie amoroasa dificila, le pot impinge sa consume dulciuri sau alimente procesate. Atunci cand intervine o situatie mai dificila, fiti atent la ceea ce urmeaza sa mancati si intrebati-va de ce ati ales respectivul aliment. Aceasta constatare probabil o sa va schimbe parerea. Atunci cand sunteti anxios, stresat sau suparat, incercati sa faceti exercitii fizice sau sa mergeti pur si simplu pe jos.
Incercati sa nu mai consumati alimente procesate
Oprindu-va din a consuma alimente procesate, aceasta va proteja corpul de mai multe boli periculoase. In consecinta, optati pentru un regim sanatos si faceti exercitii fizice.
Acoperiti carentele de oligoelemente
Mai multe studii au demonstrat ca o carenta in oligoelemente poate cauza pofta de a consuma dulciuri. De exemplu, o carenta de magneziu sau de zinc poate provoca aceasta pofta. Oligoelementele joaca un rol important pentru a regla continutul de glucoza si de insulina din sange.
In consecinta, inlocuiti-va alimentele dulci cu alimente bogate in aceste oligoelemente, precum: branza, carnea, migdalele, fructele de mare, ciupercile, patrunjelul, spanacul, orezul.
Dormiti cat ar trebui
Dupa parerea expertilor, o persoana trebuie sa doarma intre 7 si 8 ore pe noapte. Lipsa de somn poate provoca senzatia de foame in timpul zilei. De aceea, persoana respectiva consuma mai multe calorii decat este necesar.
Consumati zahar natural
Zaharurile constituie alimentele de baza importante in alimentatie. Reprezinta principala sursa de producere de energie. Totusi, zaharul natural este mult mai sanatos decat cel rafinat. Inlocuiti zaharul rafinat cu miere sau cu sfecla. Aceste doua ingrediente sunt bune pentru sanatate si contin mult mai multe substante nutritive decat zaharul rafinat.
Consumati fructe uscate
Fructele uscate sunt foarte bune pentru sanatate. Totusi, ele sunt bogate in zahar, deci trebuie sa le consumati cu moderatie, mai ales pentru persoanele care sufera de diabet.
Evitati dulciurile
Fie acasa sau la serviciu, trebuie sa evitati orice aliment dulce. Daca aveti pofta sa mancati dulciuri, incercati sa va abtineti pe cat posibil. Pastrand departe aceste alimente, veti limita consumul lor.
Consumati multe legume
Legumele sunt bogate in vitamine si in minerale necesare pentru organism. Ele intaresc sistemul imunitar si ofera un sentiment de satietate care dureaza mai mult timp. Inlocuiti, deci, aceste alimente procesate cu legumele.
Hidratati-va
Hidratarea este esentiala pentru organism. Band cel putin 1,5 litri de apa pe zi, va veti stimula metabolismul si va veti elibera corpul de toxine.
Consumati scortisoara
Scortisoara este un puternic agent antibacterian si antiviral care stimuleaza sistemul imunitar. Adaugand aceasta pudra in bauturile calde, veti limita pofta de dulciuri, protejandu-va in acelasi timp organismul.
Consumati glutamina
Glutamina este creata din acizi glutamici. Acestia regleaza cantitatea de zahar din sange, echilibrul acido-bazic si pastreaza fermitatea pielii. Puteti consuma glutamina drept un aliment complementar pentru a reduce pofta de dulce. Totusi, este recomandat sa consultati un medic inainte de a cumpara acest supliment.
Consumati mai multe proteine
Studiile recente au aratat ca atunci cand corpul are nevoie sa consumati dulciuri, in realitate, el are nevoie de mai multe proteine. De aceea, cand va este pofta de dulce, consumati alimente bogate in proteine, precum sardinele, lintea sau ouale. Veti remarca diferenta.
Reperati momentele in care simtiti nevoia de dulciuri
Poate ca ati observat ca poftele apar de cele mai multe ori la aceeasi ora. De aceea, este recomandat sa mancati regulat, aproximativ din 3 in 3 ore. Foamea se va instala mai tarziu si veti fi mai putin tentat sa apelati la o prajitura atunci cand cantitatea de glicemie va scadea. Inca un sfat: luati-va o gustare sanatoasa la serviciu, pentru a evita pofta si pentru a va feri de gustarile nesanatoase pe care le puteti procura in timpul orelor de munca.
Incercati sa diferentiati momentele de foame cu cele de sete
Inainte de a desface un pachet cu biscuiti, ganditi-va mai bine. Nu cumva va este sete? Multi oameni confunda foamea si setea. Atunci cand corpul este deshidratat, energia dumneavoastra se diminueaza si credeti ca o gustare v-ar putea fi de folos. Beti apa toata ziua, iar la ora 16, in loc sa consumati ciocolata, preparati-va o cana mare cu ceai. Evitati cafeaua, pentru ca va poate face pofta de dulce.
Consumati alimente cu amidon
Consumand mai multe alimente ce contin amidon (paste si paine din faina integrala, cartofi) la mesele principale, va veti mentine cantitatea de glucoza, diminuandu-va totodata senzatia de foame si, deci, riscul de a rontai. Aveti grija sa le asociati cu legume.
Practicati un sport
Faceti exercitii fizice pentru a incuraja producerea serotoninei, hormonul fericirii, si pentru a va diminua stresul. Astfel, nu veti avea nevoie de zahar pentru a va face placere.
Nu fiti prea strict
Faceti tot ca va sta in putinta, insa va incalcati din cand in cand regulile? Nu fiti prea dur cu dumneavoastra. Profitati de fiecare moment si traiti din plin pentru a nu cadea prada dezamagirilor si tristetii.
Adaptarea la regimul alimentar cere timp (in jur de o luna). Totusi, el este benefic pentru organism, pentru ca evitarea alimentelor procesate denota o piele mai luminoasa, o silueta de invidiat, energie si, nu in ultimul rand, sanatate.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.