Alimentele organice mai bune pentru sanatate

Actualizat: 12 Decembrie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Alimentele organice pot imbunatati starea de sanatate a unei persoane. Consumul de alimente cultivate ecologic este o modalitate excelenta de a reduce expunerea la contaminantii frecvent intalniti in produsele alimentare care au fost cultivate prin utilizarea practicilor agricole conventionale.

Acesti contaminanti pot include, nu doar pesticidele (considerate a fi potentiali agenti cauzatori de cancer) dar si metale grele (plumb, mercur), solventi (toluen si benzen). Minimizarea expunerii la acestor potentiale toxine aduce beneficii importante pentru sanatatea oricarei persoane.

Metalele grele pot deteriora functiile nervilor si pot declansa aparitia unor boli, cum ar fi scleroza multipla. De asemenea ar putea sa interefere cu productia hemoglobinei, crescand riscul aparitiei anemiei.

Solventii pot deteriora functia celulelor albe din sange si ar putea reduce capacitatea sistemului imunitar de a rezista la infectii. In plus fata de diminuarea expunerii la aceste substante potential daunatoare, majoritatea produsele alimentare cultivate ecologic contin niveluri ridicate de substatne nutritive, inclusiv vitamine si minerale.

Aceste doua specte ale consumului ecologic (aportul scazut de contaminanti si cantitatea ridicata de nutrienti) au fost subiecte controversate in multiple cercetari. Cu toate acestea, unii specialisti sunt ferm convinsi ca alimentele cultivate ecologic contin mai putine substante contaminate si au o cantitate mai ridicata de nutrienti decat cele cultivate conventional.

Pesticidele din alimente

Unul din cele mai mari studii realizate la nivel mondial, in ultima perioada, a constatat prezenta intr-o proprtie de 75% a pesticidelor in compozitia fructelor si legumelor cultivate in mod conventional, in comparatie cu 25% in cazul celor cultivate ecologic.

Aproape jumatate dintre pesticidele depistate in legumele organice erau DDT sau metabolitii acestora (DDT este un pesticid a carei utilizare in alimentatie a fost interzisa in toata lumea, inca din anul 2004, dar intrucat este foarte rezistent in mediu, acesta s-a regasit si ani mai tarziu in compozitia alimentelor).

Dupa ce din rezultate au fost exclusi DTT si metabolitii acestuia, procentul de pesticide din alimentele cultivate ecologic a scazut la aproximativ 13%. Studiile au fost efectuate in tarile din Europa si Marea mediterana, comparandu-se unul sau doua produse alimentare specifice, dar cu modalitati diferite de cultivare ecologic si conventional. Rezultatele au demonstrat in mod constant un nivel mai scazut de toxine in alimentele cultivate ecologic.

Substantele nutritive din alimente

Referitor la continutul de nutrienti al fructelor si legumelor cultivate organic comparativ cu cele cultivate conventional, se pare ca in primul caz, nivelurile de substante nutritive sunt mai ridicate cu aproximativ 15%.

In urma analizei a mai multor studii s-a demonstrat ca produsele alimentare cultivate ecologic aveau cantitati similare sau mai mici de proteine dar calitatea acestora era mai ridicata (erau prezenti inclusiv aminoacizi), un nivel mai mare de vitamina C cu aproximativ jumatate si valori intre 5-20% mai mari de minerale, in cazul majoritatii tipurilor de minerale, fata de alimentele cultivate conventional.

De asemenea, alimentele ecologice fata de cele non-organice aveau un continut superior de flavonoide. Concentratiile de nutrienti din produsele alimentare versus non-organice sunt o alta problema. Calitatea solului poate varia mult de la o regiune la alta, iar acest lucru nu poate fi compensat nici macar prin practicile agricole ecologice. La acesata situatie se adauga si altele, particulare.

Pe scurt, compozitia nutrientilor este rezultatul a mai multor factroi care interactioneaza intr-un mod complex, iar practicile agricole ecologice nu au o influenta majora in ceea ce priveste continutul de nutrienti al produselor alimentare.

Practic trebuie sa se combine mai multe alternative pentru a se gasi solutii pentru ca expunerea alimentelor sa fie semnificativ la mica la contaminanti. In acest mod, se poate atinge un procent suplimentar de nutrienti intre 5-20% in cazul produselor ecologice certificate. Iar acesta este un argument in plus ca aceste alimente sa faca parte din dieta oricarei persoane.

Sfaturi pentru siguranta alimentara

Indiferent daca o persoana opteaza pentru o dieta compusa in totalitate din alimente ecologice sau conventionale si organice, trebuie sa selecteze o varietate de alimente dint-o varietate de surse.

Prin aceasta metoda nivelul substantelor nutritive poate fi mai ridicat si se va reduce probabilitatea expunerii la un singur tip de pesticide. Important este sa se consume fructe si legume de sezon, mai degraba din piata decat din supermarket.

Se vor citi cu atentie etichetele produselor alimentare. Doar pentru ca informatiile inscrise pe eticheta transmit faptul ca produsul este organic sau contine ingrediente organice, nu inseamna neaparat ca este o alternativa sanatoasa. Unele produse ecologice pot avea un continut ridicat de zahar, sare, calorii sau grasimi.

Se vor spala si curata fructele si legumele sub jet de apa. Prin spalare se vor indeparta mizeria, bacteria si urmele de substante chimice de pe suprafata fructelor si legumelor. Nu toate reziduurile de pesticide pot fi indepartate prin spalare, dar in anumite cazuri poate fi indepartata coaja acestora.

Organic sau natural inseamna acelasi lucru?

Organic si natural nu inseamna acelasi lucru. Termenul de natural si cel de fara hormoni intalniti pe etichetele alimentare nu trebuie confundati cu termenul organic. Doar alimentele cultivate si prelucrate in conformitate cu standardele ecologice pot fi etichetate ca fiind ecologice.

Exemple de produse alimentare ecologice

Daca pe o eticheta scrie supa de legume organice 100% inseamna ca toate ingredientele din supa sunt ecologice. Pe eticheta pe care scrie supa de legume si este inclusa fraza contine morcovi si tomate organice inseamna ca un minim de 70% din ingredientele continute sunt organice, iar diferenta ar putea fi reprezentata de componente non-organice - cert este ca acestea nu vor fi modificate genetic, iradiate sau fertilizate cu pesticide.

In alte cazuri in care pe eticheta s-ar citi pur si simplu supa de legume iar cuvantul organic este scris alaturi de altele in partea din spate a ambalajului, cum ar fi apa, cartofi, morcovi si fasole organica, posibil ca in acest caz morcovii si cartofii nu au fost cultivate organic.


Citeste si despre:

Cele mai bune si cele mai nocive alimente pentru dantura Cele mai bune surse de vitamina A Rolul magneziului pentru sanatate Beneficiile pentru sanatate ale uleiului de peste Ce trebuie sa stim despre alimentele organice / bio Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Cele mai bune sfaturi pentru a evita imbatranirea pielii Dieta pentru sanatatea cardiovasculara Beneficiile pentru sanatate ale laptelui de capra De ce este micul dejun atat de important pentru sanatate si silueta Avantajele unui stil de viata sanatos: alimente bio, suplimente nutritive bio si produse bio fara gluten