Simptomele diabetului zaharat

Actualizat: 06 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Diabetul zaharat este o tulburare clinica heterogena cu cauze numeroase. Exista doua categorii principale de diabet: idiopatica si secundara.

Diabetul zaharat idiopatic este impartit in doua tipuri principale: insulino-dependent si non-insulino-dependent.

Diabetul zaharat insulino-dependent (tip 1) este definit prin dezvoltarea cetoacidozei, in absenta tratamentului cu insulina. Diabetul de tip 1 se manifesta cel mai adesea in copilarie (diabet juvenil) si este rezultatul distrugerii autoimune a celulelor B din pancreas.

Diabetul zaharat non-insulino-dependent (tip 2) se caracterizeaza prin hiperglicemie persistenta care duce rareori la cetoacidoza. Diabetul zaharat de tip 2 se manifesta in general dupa 40 de ani. Acest tip de diabet poate rezulta din defecte genetice care pot cauza, atat rezistenta la insulina, cat si deficitul acesteia.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Simptome

Simptome

De cele mai multe ori diabetul este asimptomatic. Cu toate acestea, este foarte important sa fie diagnosticat cat mai devreme, pentru a preveni posibilele complicatii ale acestuia. Acest lucru este posibil daca aveti unele cunostinte despre cele mai frecvent intalnite simptome de diabet zaharat.

Glucoza este o sursa importanta de energie pentru celulele organismului. Aceasta patrunde in celulele sanguine cu ajutorul insulinei si cu ajutorul metabolismului, furnizand energie organismului. Insulina este un hormon produs de pancreas. Atunci cand insulina lipseste sau exista un deficit in productia acesteia, nivelul de glucoza din sange va creste si rezulta conditia numita diabet zaharat.

Simptomele de diabet zaharat tip 1 apar de obicei brusc si sunt severe.

Exista intodeauna, cateva simptome care apar la orice persoana care sufera de diabet zaharat de tip 1. Acestea sunt:


Persoanele cu diabet de tip 2 nu au, de cele mai multe ori, niciun simptom. Atunci cand apar manifestarile, ele sunt de cele mai mult ori ignorate, deoarece nu par atat de serioase sau grave incat sa fie asociate vreunei boli.

Printre simptomele cel mai des intalnite in cadrul diabetului zaharat de tip 2 sunt:

Diabetul gestational este o afectiune care debuteaza si este diagnosticata in timpul sarcinii. Principalele simptome ale bolii sunt:

Daca respiratia este mai profunda si mai rapida ca de obicei si mai ales daca respiratia miroase a cetona, aveti nevoie de intervenite medicala imediata pentru tratarea cetoacidozei - o complicatie potential mortala a diabetului zaharat de tip 1.

Daca aveti momente frecvente de slabiciune sau senzatie de lesin, ritm cardiac rapid, transpiratie excesiva, va este mereu foame sau sete, sunteti iritati sau somnorosi, este posibil sa aveti simptome de hiperglicemie. Discutati cu un medic si urmati un plan de tratament pentru a trata aceasta afectiune care apare odata cu diabetul zaharat.


Citeste si despre:

Diabetul zaharat tip 1 (insulino-dependent) Diabetul zaharat - cauze, simptome, tratament Afectiuni cutanate in diabetul zaharat Ingrijirea copiilor diagnosticati cu diabet zaharat Programul national de diabet zaharat Diabet zaharat - informatii generale Tratamente naturiste in diabetul zaharat De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Diabetul zaharat non-insulino-dependent (DZ de tip II) la copii Diabetul zaharat insulino-dependent (DZ de tip I) la copii Diabetul zaharat tip 2 (non-insulino-dependent) Tratamentul si ingrijirea persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 Mituri despre diabetul zaharat Diabetul si scaderea in greutate: cea mai buna solutie Genetica diabetului