Pot fi periculosi indulcitorii alimentari?

Actualizat: 09 Ianuarie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Indulcitorii sunt tot mai des utilizati, acestia prezentand atat avantaje, cat si dezavantaje pentru sanatate. Concret, un indulcitor inseamna orice substanta, fie naturala, fie artificiala, care are un gust dulce si este utilizata in alimente, mancare sau bauturi. Indulcitorii sunt de doua tipuri: naturali si sintetici.

Cei mai folositi indulcitori sintetici

Zaharina. Este unul dintre cei mai vechi indulcitori sintetici, fiind introdusa in alimentatie inca din secolul al XIX-lea.

Trebuie specificat ca zaharina este contraindicata in sarcina, deoarece unele studii sustin ca poate traversa placenta, ceea ce creste riscul de aparitie al unor afectiuni ale fatului.

Zaharina este mai dulce de aproximativ 300 de ori decat zaharul si are avantajul de a avea un continut caloric foarte mic. Specialistii recomanda sa nu se depaseasca doza admisa de zaharina - 5mg/kilogram corp.

Desi consumul ei este controversat, existand suspiciuni ca poate avea o legatura cu aparatia cancerului de vezica, pana in ziua de astazi nu sunt studii care sa dovedeasca acest lucru.

De cele mai multe ori, zaharina este utilizata in produsele de patiserie, guma de mestecat, dar si in anumite produse de igiena personala cum este pasta de dinti, apa de gura, luciul de buze. Exista si anumite vitamine care au in compozitie zaharina.

Sucraloza. Este un alt indulcitor care nu are calorii, estimandu-se ca este de 600 de ori mai dulce decat zaharul. Unul dintre avantajele majore ale acestui indulcitor este acela ca nu determina aparitia cariilor dentare.

Sunt insa studii care sustin ca sucraloza poate duce la scaderea imunitatii organismului, precum si la anumite disfunctii ale ficatului si rinichilor. Exact ca si in cazul zaharinei, doza permisa zilnic este de 5 mg/kilogram masa corporala.

Aspartamul. Acest indulcitor este de 200 de ori mai dulce decat zaharul si are foarte putine calorii.

Aspartamul este intalnit in marea majoritate a sucurilor carbogazoase light, insa este utilizat ca indulcitor si in cafea instant, ceai, budinci, produse lactate, topping-uri, precum si in guma de mestecat.

Prezinta o serie de efecte negative precum aparitia anumitor tulburari de natura emotionala.

Avantajele indulcitorilor artificiali

• Nu au continut caloric. Calitatea lor majora este faptul ca au o putere de indulcire foarte mare, care este cuprinsa intre 100-600 de ori mai mare decat a zaharului rafinat, in acelasi timp avand minimum de calorii.

• Sunt o alternativa pentru pacientii cu diabet zaharat.

• In comparatie cu zaharul, indulcitorii artificiali nu duc la aparitia cariilor dentare.

• Indulcitorii artificiali sunt utili persoanelor care vor sa slabeasca.

Dezavantajele indulcitorilor artificiali

• Au in compozitie anumite ingrediente care dauneaza sanatatii.

• Sunt studii care sustin ca este o legatura intre utilizarea acestora si aparitia diferitelor tipuri de cancer.

• Desi produsele care au la baza indulcitori prezinta un numar redus de calorii, nu inseamna ca nu ingrasa.

Astfel, multe dintre produsele alimentare care contin aceste tipuri de indulcitori au insa o cantitate semnificativa de carbohidrati, calorii si grasimi. De aceea, trebuie citita mereu cu atentie eticheta produsului.


Citeste si despre:

Simptome care pot fi periculoase in sarcina Covrigii calzi pot fi periculosi? Baile sau dusurile fierbinti pot fi periculoase? Testul Torch - depistarea infectiilor in sarcina Asigurarea sanatatii si sigurantei de la nastere pana la varsta de 2 ani Germenii si microbii din baie Sfaturi despre prevenirea racelilor De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. 9 variante sanatoase pentru alimentele sarate Combinatii periculoase de medicamente 7 metode periculoase pentru slabit 7 combinatii alimentare care va pot afecta digestia si sanatatea Ce este de facut cand nu te mai poti opri din stranutat? Fructele si legumele nespalate te pot imbolnavi – parazitii intestinali Aditivii alimentari