Psihiatrii afirma ca au identificat o noua afectiune de natura psihica, incurabila deocamdata, a carei forma de manifestare - teama bolnavilor ca isi traiesc vietile in cadrul unui reality show TV, din care nu mai pot iesi - poate duce la sinucidere, informeaza presa britanica.
Doi psihiatri canadieni au numit aceasta afectiune sindromul Truman, dupa celebrul film "Truman Show", din 1998, in care personajul principal, interpretat de Jim Carrey, realizeaza ca viata lui este de fapt un reality show, aflata permanent in atentia camerelor, si ca toti cunoscutii lui - familie, prieteni - nu fac decat sa joace roluri.
Aparitia bolii este favorizata de utilizarea retelelor sociale de pe internet, cum ar fi Facebook, si a site-urilor de video sharing. Acestea sunt, in opinia cercetatorilor, pretexte ideale pentru cei cu un psihic mai labil de a-si expune fanteziile sau pasiunile personale unui public extrem de larg. Altfel spus, ei simt ca devin celebri peste noapte si sunt supusi unei presiuni psihice.
Principala problema cu care se confrunta bolnavii este ca nu mai au incredere in nimeni, considerand chiar ca si apropiatii au fost inlocuiti de actori impostori. Un exemplu al manifestarilor cauzate de sindromul Truman, relatat de specialisti, este cel al unui tata a carui fiica ameninta cu sinuciderea, intrucat era convinsa ca aceasta era singura cale de a fi eliminata din spectacol. Cazurile de acest gen sunt dificil de tratat, atata timp cat bolnavii isi "concediaza" psihiatrii, pretextand ca acestia sunt doar actori, simpli colegi de platou, dupa cum marturiseste, din propria experienta, directorul unui spital din New York.
Existenta dovedita a unui sindrom Truman a determinat o impartire a opiniilor expertilor. Unii considera ca formele de manifestare a bolii nu sunt cu nimic diferite de unele tipuri "clasice" de paranoia, in timp ce altii sustin ca, in ciuda simptomele asemanatoare, sindromul Truman este cauzat, in mare parte, de presiunile psihice pe care internetul si emisiunile de tip reality le pun asupra unui numar mare indivizi.
"Faptul ca oricine, indiferent de aptitudini, poate deveni instantaneu celebru este un lucru extrem de provocator pentru unii, dar poate duce, in cazul celor mai vulnerabili, la acest sindrom. Categoria cea mai predispusa in a dezvolta aceasta afectiune este cea a persoanelor cu probleme de socializare", spune dr. Ian Gold, unul dintre cei doi psihiatri care au "botezat" noua afectiune.
Pana acum, in evidentele medicale au fost inregistrati peste 70 de bolnavi diagnosticati cu sindromul Truman.