Molarul de 6 ani primul dinte permanent aparut la copii

Actualizat: 05 Noiembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Adrian Negrila
Medic specialist estetica si protetica dentara, competenta implantologie

Velvet Dental

1) Ce este si cand erupe acest dinte?

Molarul de 6 ani este un dinte definitiv cu caracteristici speciale. Erupe in jurul varstei de 6 ani, posterior de restul dintilor de lapte. Este important ca parintii sa stie perioada de eruptie, pentru a-i duce pe cei mici la un control de specialitate.

2) Ce il difera fata de dintii de lapte?

Molarul de 6 ani are o forma distincta, este mai voluminos, prezinta multe santuri si fosete pe relieful ocluzal (partea masticatorie) si este mai inchis la culoare.

3) De ce este important?

Prezinta o pozitie strategica pe arcada, suportand cele mai mari presiuni masticatorii si este primul element de stabilitate, avand in vedere ca dintii de lapte sunt inlocuiti de dintii definitivi.

4) De ce este frecvent afectat de carii?

- Smaltul acestuia este poros, santurile de pe suprafata sa sunt foarte adanci si retentioneaza alimente
- Durata eruptiei este lunga
- Posibilitatea de igienizare este ingreunata de mucoasa gingivala care il acopera partial

5) Ce putem face pentru a-l proteja?

Tratamentul se numeste sigilare dentara si consta in igienizarea dintelui si aplicarea pe suprafata sa unui compozit fotopolimerizabil fluid care umple perfect santurile suprafetei dintelui, atat de vulnerabile la carii.

Tehnica nu este insotita de riscuri, este simpla, rapida si nedureroasa, fiind acceptata usor de majoritatea copiilor ceea ce ne permite sa le castigam increderea si sa ii determinam sa revina la noi cu zambetul pe buze, un lucru deloc neglijabil cand e vorba de cei mici.
Este recomandat ca sigilarile sa se efectueze la scurt timp dupa eruptia dintilor, cat timp acestia nu sunt afectati de carii.

6) Cat dureaza si la cat timp trebuie refacuta sigilarea?

Materialul fiind aplicat strict in santurile dintilor, foarte susceptibile la carie este retentionat la acest nivel. Statistic, sigilarile pot rezista o perioada indelungata de timp, chiar daca uneori se deterioreaza in functie de obiceiurile alimentare si de conditiile de igiena orala ale pacientului ce influenteaza eficienta sigilarii.

Dupa efectuarea sigilarilor, specialistii recomanda supravegherea atenta a acestora prin controale periodice la intervale regulate de timp ( la 6 luni) pentru a se putea verifica integritatea sigilarii.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

DENTETICO
Tel: 0721904777
Brasov, Bd.Griviței, Nr.70, Bloc 6, Parter

Medici

medic stomatolog coordonator Chiriacescu Cristina
Stomatologie - DENTETICO
Brasov, 0721904777
medic specialist chirurgie dento-alveolara Tatomir Alexandru
Chirurgie dento-alveolara - DENTETICO
Brasov, 0721904777
medic stomatolog Podoreanu Georgiana
Stomatologie - DENTETICO
Brasov, 0721904777
medic specialist Balint Andreea
Stomatologie - DENTETICO
Brasov, 0721904777

Citeste si despre:

Ingrijirea dentitiei de lapte Profilaxie - cum se previne aparitia cariilor la copii? Amanarea inceperii scolarizarii la varsta de 6 ani Primii dinti la copii sau eruptia dentara Beneficiile consumului de lapte la copii Eruptia dintilor la copii: cand incepe si la ce trebuie sa te astepti Primul ajutor in deshidratare la copii Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Rutina de ingrijire a dermatologilor - 5 secrete pe care le poti incerca si tu Primul ajutor in inec la copii Gripa la copii Hipercolesterolemia la copii Primul ajutor in cazul febrei la copii Primul ajutor in leziuni oculare la copii Primul ajutor in diaree la copii Alimentatia in functie de varsta: 6-12 luni