Posibilele cauze ale urinarilor frecvente

Actualizat: 30 Mai 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Introducere


Urinarea frecventa este necesitatea de a urina de mai multe ori in timpul zilei, noaptea sau in ambele cazuri. Este posibil sa simtiti ca trebuie sa mergeti din nou la scurt timp dupa ce va goliti vezica urinara. Si puteti avea doar cantitati mici de urina de fiecare data cand folositi toaleta sau doar o senzatie imperioasa de a urina. Urinarea frecventa va poate afecta somnul, munca si bunastarea general pe parcursul zilei. Trezirea de mai multe ori in fiecare noapte pentru a urina se numeste nicturie.

Cauze

Urinarea frecventa se poate intampla atunci cand exista o problema cu o parte a tractului urinar. Tractul urinar este alcatuit din rinichi, uretere mai exact niste tuburi care leaga rinichii de vezica urinara, prin care trece urina, vezica urinara, care este colectorul de urina si tubul pe unde urina iese din organism, numit uretra.

Puteti urina mai des decat de obicei din cauza:
- Unei Infectii, boala, ranire sau iritatie a vezicii urinare.
- O afectiune care determina organismul sa produca mai multa urina decat in mod normal.
- Modificari ale muschilor, nervilor sau altor tesuturi care afecteaza modul in care functioneaza vezica urinara.
- Anumite tratamente pentru cancer, chimioterapia sau radioterapia.
- Lucruri pe care le beti sau medicamentele pe care le luati care determina organismul sa produca mai multa urina.

Urinarea frecventa apare adesea impreuna cu alte semne si simptome urinare, cum ar fi:
- Senzatie de durere sau disconfort atunci cand urinati.
- nevoia puternica de a urina.
- Miros neobisnuit al urinii.
- Scurgeri de urina.
- Urina care este o culoare neobisnuita.

Cauze posibile ale urinarii frecvente

Anumite afectiuni ale tractului urinar pot duce la urinare frecventa:
- Hiperplazia benigna de prostata (HBP)- In cazul barbatilor, cele mai multe probleme legate de urinarea frecventa au legatura cu afectiunile prostatei, cum este si adenomul de prostata.
- Cancerul vezicii urinare
- Pietre la vezica urinara- Infectiile de tract urinar si calculii renali pot cauza iritarea vezicii urinare. De regula, pietrele la rinichi produc dureri intense de spate, iar in cazul infectiilor de tract urinar simptomul principal este urinarea frecventa insotita de durere.
- Cistita interstitiala (numita si sindromul vezicii urinare dureroase)- Este inflamatia vezicii urinare, care apare deoarece mucoasa tractului urinar este incapabila sa lupte cu germenii din intestin. Cistita se manifesta prin senzatia de a urina tot timpul, mictiunile fiind insotite de dureri.
- Modificari ale rinichilor care afecteaza functia rinichilor
- Infectie renala (numita si pielonefrita)- Aceasta este o complicatie a cistitei, iar ca manifestari, in afara urinarilor frecvente, apar febra, durerile abdominale si cele lombare. De regula, atunci cand infectia urinara dureaza 3-5 zile este vorba despre o cistita, dar daca se prelungeste la 10-14 zile, este pielonefrita. Pielonefrita se trateaza cu antibiotice, la recomandarea medicului.
- Vezica hiperactiva
- Prostatita (infectie sau inflamatie a prostatei)
- Strictura uretrale (ingustarea uretrei)
- Incontinenta urinara
- Infectia tractului urinar (ITU)

Alte cauze ale urinarii frecvente includ:

• Prolaps vaginal anterior (cistocel)
• Diabet insipid
• Diuretice (calmarea retentiei de apa)
• Consumul de alcool sau cofeina.
• Consumul de prea multe lichide intr-o zi.
• Sarcina
• Radioterapia care afecteaza pelvisul sau abdomenul inferior
• Diabet de tip 1
• Diabet de tip 2
• Vaginita

Principalele analize

• Urocultura si sumarul de urina. Acestea pot indica prezenta unei infectii urinare.
• Ecografia abdominala pelvina.
• In cazul in care medicul suspecteaza un cancer la vezica urinara, se va efectua citoscopia.
Preventie
Trebuie acordata o importanta deosebita igienei. Se recomanda dusul, atat inainte cat si dupa contactul sexual. Lenjeria trebuie foarte bine spalata, iar hartia igienica trebuie folosita dinspre fata inspre spate pentru a nu aduce bacterii din zona anala catre vagin sau uretra.
Totodata, este indicata evitarea statului in frig si combaterea constipatiei.

Ce pot face acasa sa controlez urinarea frecventa in mod natural?

Exista mai multe modificari ale stilului de viata pentru a gestiona urinarea frecventa, care nu este cauzata de o infectie sau de alta afectiune de baza. Acestea includ:
• Evitati sa beti lichide cu doua ore inainte de a merge la culcare.
• Limitati cantitatea de alcool si cofeina pe care o consumati, inclusiv sucurile, ceaiurile si alte bauturi fara cafea si cu cofeina.
• Purtati un tampon de protectie sau lenjerie intima pentru a evita scurgerile. Aceasta este o solutie pe termen scurt care va poate ajuta sa va traiti viata in timp ce starea dumneavoastra este tratata.

Care sunt posibilele complicatii sau riscuri ale netratarii urinarii frecvente?

Desi multe cauze ale urinarii frecvente nu sunt grave, unele pot provoca complicatii care pun viata in pericol daca nu sunt tratate. Complicatiile grave includ glicemia periculos de mare in diabetul netratat, deshidratarea si infectiile care se raspandesc in alte parti ale corpului.

Cat este normal si de cate ori este prea des sa urinezi?

Majoritatea oamenilor urineaza de aproximativ sapte pana la opt ori pe zi, in medie. Daca simtiti nevoia sa urinati mult mai mult decat atat, sau daca va treziti la fiecare ora sau in 30 de minute, este posibil sa urinati frecvent. Totusi, acest lucru poate fi considerat „normal”, mai ales daca beti multe lichide sau luati anumite medicamente. Ceea ce conteaza cel mai mult este ceea ce este tipic pentru dumneavoastra. Este mai probabil sa urinati frecvent daca: sunteti insarcinata, aveti peste 70 de ani, aveti o prostata marita.

Concluzie

Problemele cu prostata, diabetul zaharat, cistita sunt numai cateva dintre afectiunile care au ca simptom urinari dese asociate cu disconfort.
Urinarea frecventa, insotita de febra, dureri, stari de voma sau de oboseala accentuata poate reprezenta un semnal de alarma al unei infectii localizate in tractul urinar.
O persoana care merge de peste 10 ori pe zi la toaleta trebuie sa consulte un medic urolog, deoarece nediagnosticate si netratate, simptomele se vor agrava si boala din spatele lor va avansa.

Urinarile frecvente sau polakiuria, in termeni medicali, reprezinta situatia in care o persoana simte nevoia de urinare mai des decat de obicei. La majoritatea oamenilor, vezica este capabila sa stocheze urina pana in momentul oportun in care omul merge la baie, de obicei, de patru pana la opt ori pe zi.


Citeste si despre:

Va simtiti din ce in ce mai obosita? 7 cauze posibile Incontinenta urinara la barbati Boli ale aparatului genital masculin - generalitati Incontinenta urinara la femei Infectia tractului urinar la tineri si adulti Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate Infectiile de tract urinar la femei - cistita acuta, cronica, interstitiala, radica, nonbacteriana, uretrita, bacteriuria asimptomatica Solutii pentru cele mai rusinoase probleme ale barbatilor Durerea pelvina la femei - cauze si simptome Alimente care combat infectia urinara Infectia urinara cu Escherichia Coli