Utilizarea vaccinului AstraZeneca va fi extinsa la persoanele cu varste cuprinse intre 65 si 75 de ani cu comorbiditati, in Franta. Anuntul a fost facut de ministrul Sanatatii, Olivier Veran: „De acum inainte persoanele cu varsta de 50 de ani si peste, inclusiv 65-75 de ani, care sufera de comorbiditati, pot fi vaccinate cu AstraZeneca la medicul curant, in spital sau, in cateva zile, in farmacie”, a precizat acesta, potrivit Reuters. Persoanele de peste 75 de ani vor fi vaccinate, in continuare, cu serurile Pfizer sau Moderna.
Coordonatorul campaniei nationale de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghita, a anuntat, de asemenea, ca a solicitat cresterea sau eliminarea completa a pragului de varsta la 65 de ani pentru administrarea vaccinului AstraZeneca.
Acesta precizeaza ca toate datee recomanda, in acest moment, aceasta crestere a limitei de varsta, mai ales in marea lor majoritatea, dozele AstraZeneca administrate in Marea Britanie au fost folosite, fara probleme, si in randul persoanelor de peste 65 de ani.
„Pot spune in premiera ca saptamana trecuta am facut o solicitare oficiala catre comisiile de specialitate din Ministerul Sanatatii si catre Agentia Nationala a Medicamentului, pentru reevaluarea criteriului de varsta pentru vaccinul AstraZeneca, avand in vedere ca au aparut date suplimentare cu privire la eficacitatea indubitabila a acestui vaccin la persoanele cu varste peste 55 de ani.
Avem in vedere fie cresterea pragului de varsta la 65 de ani, fie eliminarea completa. Datele din Marea Britanie, din Scotia, arata eficacitatea foarte buna, de peste 94% in prevenirea internarilor si a formelor grave de boala provocata de COVID-19. Cred ca toate datele recomanda in acest moment aceasta crestere a limitei la 65 de ani sau eliminarea ei. in marea lor majoritate, dozele AstraZeneca administrate in Marea Britanie au fost folosite la persoane cu varsta de peste 65 de ani", a declarat Gheorghita intr-o conferinta de presa.
La acest moment, in Romania, vaccinul AstraZeneca este administrat doar celor pana in 55 de ani, iar in alte tari europene precum Germania, Spania, Austria, Italia, Olanda si Belgia limita de varsta este de 65 de ani.
Pana acum, in Romania, 139.869 de persoane s-au vaccinat cu serul AstraZeneca, potrivit datelor puse la dispozitia Comitetului National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea impotriva COVID-19.
Surse:
https://www.reuters.com/article/health-coronavirus-france-astrazeneca/france-eases-ban-on-astrazeneca-vaccine-for-over-65s-idUSL5N2KZ76B
https://www.mediafax.ro/coronavirus/campania-de-vaccinare-valeriu-gheorghita-vrea-sa-elimine-limita-de-varsta-pentru-serul-astrazeneca-19938690
https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24634856-gheorghita-solicitat-ridicarea-varstei-pentru-vaccinul-astrazeneca-65-ani-avem-vedere-eliminarea-completa-pragului-varsta.htm
De ce apar cazuri de infectare cu COVID-19 dupa vaccin? Explicatiile Ministerului Sanatatii
De ce inca mai apar cazuri de infectare cu coronavirus dupa vaccinare? Ministerul Sanatatii a dat cateva explicatii in acest sens, intr-o postare pe Facebook, mentionand faptul ca dupa vaccinare, organismul are nevoie de timp pentru a produce un raspuns imun eficient. Aceasta perioada este cuprinsa intre 7 si 14 zile in general, inclusiv pentru vaccinurile anti-COVID aprobate in prezent.
Aceasta durata este explicata prin faptul ca, pentru a determina un raspuns imun eficient, organismul are nevoie de cateva zile pentru a produce o cantitate suficienta de anticorpi. Se poate produce o infectare dupa administrarea primei doze de vaccin, intrucat acea perioada este considerata perioada de „fereastra imunologica”, adica perioada cand inca nu a aparut raspunsul imun.
O alta explicatie ar putea fi si faptul ca in momentul vaccinarii, persoana infectata fie era in perioada de incubatie, fie era asimptomatica. Infectia cu virusul SARS-CoV-2 se poate manifesta intre 2 si 14 zile dupa ce o persoana s-a infectat, aceasta fiind perioada de incubatie. Cu alte cuvinte, daca o persoana a fost deja infectata inainte de administrarea vaccinului si este in timpul perioadei de incubatie, atunci va face boala chiar daca se vaccineaza. Suprapunerea perioadei lungi de incubatie cu durata pana la care apare un raspuns imun adecvat si protector explica de ce anumite persoane se vor infecta si vor face boala in primele zile dupa vaccinare, dupa prima doza sau dupa rapel.
Important de mentionat este ca niciunul dintre vaccinurile aprobate pana in prezent nu confera o protectie de 100% in ceea ce priveste infectarea, deci vor exista cazuri de COVID-19 si la persoanele vaccinate, insa mult mai putine decat in populatia nevaccinata.
Ministerul Sanatatii a lamurit si situatia cu privire la purtatul mastii de protectie in ciuda vaccinarii. Pana cand nu vor fi vaccinate suficiente persoane, iar raspandirea virusului in comunitate nu va fi semnificativ redusa, masurile de protectie (masca, distantare, spalatul pe maini) vor fi in continuare necesare inclusiv pentru persoanele vaccinate, pentru reducerea suplimentara a riscului de infectie.
Pana la momentul actual, in Romania, au fost vaccinate impotriva coronavirusului 946.781 de persoane, potrivit datelor puse la dispozitia Comitetului National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea impotriva COVID-19 (CNCAV) de catre Institutul National de Sanatate Publica (INSP-CNSCBT), prin aplicatia Registrul Electronic National al Vaccinarilor (RENV), care tine evidenta vaccinarilor. In total au fost administrate 1.565.021 doze de vaccin dupa cum urmeaza: 1.347.340 doze Pfizer/BioNTech, 139.869 doze AstraZeneca si 77.812 doze din vaccinul Moderna.
Aceste date au fost verificate de Comitetului National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea impotriva COVID-19 (CNCAV) si Ministerul Sanatatii.
Surse:
https://www.facebook.com/MinisterulSanatatii/photos/1382028562151905/
https://vaccinare-covid.gov.ro/actualizare-zilnica-01-03-evidenta-persoanelor-vaccinate-impotriva-covid-19/
OMS: Numarul cazurilor de COVID-19 la nivel global este din nou in crestere, dupa 6 saptamani de scadere
Directorul OMS anunta ca numarul cazurilor de infectare cu noul coronavirus, inregistrate la nivel global, este din nou in crestere dupa 6 saptamani consecutive de scadere!
Acesta spune ca este regretabil ca acest lucru se intampla dupa trei luni de cand unele tari dezvoltate au demarat campaniile nationale de vaccinare.
„Este dezamagitor, dar nu surprinzator. Partial pare sa fie urmarea relaxarii masurilor de sanatate publica, circulatiei in continuare a variantelor virusului si a faptului ca oamenii au lasat garda jos”, a declarat din Geneva Tedros Adhanom Ghebreyesus. Directorul OMS a previzat, totodata, ca trendul crescator se manifesta in toate zonele, cu exceptia Africii si regiunilor Pacificului de Vest.
El a mai recomandat comuntatii internationale sa nu se bazeze exclusiv pe vaccinare, ci si pe regulile fundamentale de igiena, care ar trebui sa ramana de baza in ceea ce priveste controlul pandemiei.
Surse:
https://www.voanews.com/covid-19-pandemic/coronavirus-cases-increase-globally-first-time-seven-weeks
https://www.livemint.com/news/india/global-covid-cases-rise-post-6-week-decline-india-cases-up-2-weeks-before-that-11614662656667.html
Aproape 4.000 de cazuri noi de COVID-19 si peste 100 de decese in ultimele 24 de ore!
Datele furnizate marti de Grupul de Comunicare Strategica arata cifre In crestere! Alte 3.950 de cazuri de COVID-19 au fost raportate in ultimele 24 de ore, din 33.544 de teste efectuate la nivel national. In ultima zi au decedat 106 persoane mai multe fata de ziua precedenta cand au fost inregistrate 53 de decese. La terapie intensiva sunt internati 1.044 de pacienti, fata de 1.022 ieri.
Bilantul a ajuns la 808.040 imbolnaviri, potrivit datelor furnizate marti de Grupul de Comunicare Strategica.
Coronavirus in Romania pe 2 martie. Situatia pe judete
Capitala continua sa inregistreze cele mai multe cazuri de COVID-19. In ultimele 24 de ore au fost raportate peste 450 noi imbolnaviri. Topul judetelor cu cele mai multe infectari este deschis de Timis, cu peste 200 de cazuri noi.
•Bucuresti - 454 cazuri noi de COVID-19;
•Timis - 209 cazuri noi de COVID-19;
•Constanta - 188 cazuri noi de COVID-19;
•Cluj - 187 cazuri noi de COVID-19;
•Brasov - 179 cazuri noi de COVID-19.
In ceea ce priveste rata de infectare, judetul Timis continua sa inregistreze cele mai mari valori, respectiv peste 5 cazuri la 1000 de locuitori. Urmeaza judetele Ilfov, Cluj, Mamramures si Brasov, unde rata de infectare depaseste 3 la mia de locuitori.
•Timis - 5,13 cazuri la mia de locuitori;
•Ilfov - 3,76 cazuri la mia de locuitori;
•Cluj - 3,51 cazuri la mia de locuitori;
•Maramures - 3,12 cazuri la mia de locuitori;
•Brasov- 3,05 cazuri la mia de locuitori.
Coronavirus in Romania pe 2 martie. 106 decese in ultimele 24 de ore
Pana astazi, 20.509 persoane diagnosticate cu infectie cu SARS – CoV – 2 au decedat.
In intervalul 01.03.2021 (10:00) – 02.03.2021 (10:00) au fost raportate 106 decese (62 barbati si 44 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati in spitalele din Alba, Arges, Arad, Bacau, Bistrita-Nasaud, Botosani, Braila, Brasov, Buzau, Calarasi, Caras-Severin, Cluj, Constanta, Dambovita, Dolj, Galati, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iasi, Maramures, Mures, Neamt, Olt, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timis, Tulcea si Vaslui.
Dintre acestea, 5 decese au fost Inregistrate la categoria de varsta 40-49 de ani, 13 decese la categoria de varsta 50-59 ani, 27 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 29 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 32 decese la categoria de peste 80 de ani.
105 dintre decesele Inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, iar pentru 1 pacient decedat nu au fost raportate comorbiditati pana in prezent.
Cate persoane sunt internate la ATI?
In unitatile sanitare de profil, numarul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.536. Dintre acestea, 1.044 sunt internate la ATI.
Cate teste au fost prelucrate pana acum la nivel national
Pana la aceasta data, la nivel national, au fost prelucrate 6.052.659 de teste RT-PCR si 315.789 de teste rapide antigenice. In ultimele 24 de ore au fost efectuate 23.392 de teste RT-PCR (15.539 In baza definitiei de caz si a protocolului medical si 7.853 la cerere) si 10.152 de teste rapide antigenice.
De asemenea, de la ultima informare facuta de GCS, au fost raportate si rezultatele a 4 teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore si transmise pana la data de 2 martie a.c.
Coronavirus in Romania - situatia in tara
Pe teritoriul Romaniei, 42.716 persoane confirmate cu infectie cu noul coronavirus sunt In izolare la domiciliu, iar 12.347 de persoane se afla In izolare institutionalizata. De asemenea, 49.375 de persoane se afla in carantina la domiciliu, iar in carantina institutionalizata se afla 131 de persoane.
In ultimele 24 de ore, au fost Inregistrate 3.905 apeluri la numarul unic de urgenta 112 si 800 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisa special pentru informarea cetatenilor.
744.040 de pacienti au fost declarati vindecati.
Cati romani s-au vaccinat pana acum
Potrivit datelor puse la dispozitia Comitetului National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea impotriva COVID-19 (CNCAV) de catre Institutul National de SanatatePublica (INSP), prin aplicatia Registrul Electronic National al Vaccinarilor (RENV), care tine evidenta vaccinarilor, pana acum s-au vaccinat 946.781 de persoane.
Au fost administrate, in total, 1.565.021 de doze de vaccin, dintre care:
- 1.347.340 doze din vaccinul Pfizer/BioNTech;
- 77.812 doze din vaccinul Moderna;
- 139.869 doze din vaccinul AstraZeneca.
Numarul total de reactii adverse inregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (incepand din 27 decembrie 2020) este de 5.458, din care 19 sunt in curs de investigare.
Situatia romanilor din alte tari
In ceea ce priveste situatia cetatenilor romani aflati In alte state, 23.469 de cetateni romani au fost confirmati ca fiind infectati cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 2.539 in Italia, 16.772 in Spania, 195 in Marea Britanie, 125 in Franta, 3.116 in Germania, 93 in Grecia, 49 in Danemarca, 37 in Ungaria, 28 in Olanda, 2 in Namibia, 4 in SUA, 7 in Suedia, 137 in Austria, 22 in Belgia, 6 in Japonia, 2 in Indonezia, 43 in Elvetia, 3 In Turcia, 2 in Islanda, 2 in Belarus, 7 in Bulgaria, 12 in Cipru, 2 in India, 2 in Ucraina, 8 in Emiratele Arabe Unite, 13 in Republica Moldova, 3 in Muntenegru, 218 in Irlanda, 2 in Singapore, 3 In Tunisia si cate unul in Argentina, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Slovenia, Federatia Rusa si Croatia. De la inceputul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) si pana la acest moment, 186 de cetateni romani aflati in strainatate, 34 in Italia, 19 in Franta, 43 in Marea Britanie, 60 in Spania, 14 in Germania, 2 In Belgia, 3 in Suedia, 4 in Irlanda, 2 in Elvetia, unul in SUA, unul in Brazilia, unul in Republica Congo, unul in Grecia si unul in Iran, au decedat.
Dintre cetatenii romani confirmati cu infectie cu noul coronavirus, 798 au fost declarati vindecati: 677 in Germania, 90 in Grecia, 18 in Franta, 6 in Japonia, 2 in Indonezia, 2 in Namibia, unul in Luxemburg, unul in Tunisia si unul in Argentina.
Nota: aceste date sunt obtinute de misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei In strainatate, fie de la autoritatile competente din statele de resedinta, In masura In care aceste date fac obiectul comunicarii publice, fie In mod direct de la cetatenii romani din strainatate.