Testari medicale gratuite in mediul rural - caravana „Nu am facut destul” ajuta la depistarea bolilor oncologice

Actualizat: 26 Septembrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

In weekend-urile din perioada 28 septembrie - 24 noiembrie 2024, peste 1000 de persoane din mediul rural vor beneficia de testari medicale gratuite in cadrul caravanei „Nu am facut destul”, organizata de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC). „Nu am facut destul” este o caravana de testari si analize medicale gratuite in mediul rural, ajunsa la a XI-a editie.

Investigatiile au ca scop depistarea bolilor oncologice si includ: analize de sange si urina, ecografii mamare, consult urologic cu ecografie, test de sangerari oculte, masurarea tensiunii, glicemiei, greutatii, inaltimii si calculul indicelui de masa corporala. Aceste testari vor fi realizate de catre medici specialisti, asistente medicale, studenti la facultati de medicina si elevi la scoli postliceale sanitare.

Caravana ajunge anul acesta in judetele Teleorman (comunele Balaci si Gratia), Tulcea (Ciucurova si Topolog), Constanta (Chirnogeni), Bacau (Beresti-Tazlau si Blagesti) si Buzau (Vintila Voda). Calendarul editiei din 2024:
- 28 septembrie, 5 & 6 octombrie - Ciucurova, jud. Tulcea
- 5, 12 & 13 octombrie - Chirnogeni, jud. Constanta
- 12, 19 & 20 octombrie – Beresti-Tazlau, jud. Bacau
- 19, 26 & 27 octombrie - Gratia, jud. Teleorman
- 26 octombrie, 2 & 3 noiembrie – Blagesti, jud. Bacau
- 2, 9 & 10 noiembrie - Topolog, jud. Tulcea
- 9, 16 & 17 noiembrie – Vintila Voda, jud. Buzau
- 16, 23 & 24 noiembrie - Balaci, jud. Teleorman

Vor fi cate doua vizite in fiecare sat. In timpul primei vizite se vor recolta probele de sange si urina, iar in a doua vizita, weekendul urmator, dupa venirea rezultatelor de la analize, se vor alatura si medicii pentru investigatii mai amanuntite. Costul total al analizelor de care beneficiaza o persoana in caravana poate ajunge pana la 1.600 lei.
Pe langa testarile medicale gratuite, caravana aduce si o importanta componenta educationala pacientilor din mediul rural.

Acestia vor fi in dialog constant cu medicii si voluntarii despre importanta preventiei si investigatiilor medicale, vor avea acces la pliante si brosuri informative si vor putea urmari video-uri educative in salile de asteptare. De asemenea, pacientii cu suspiciuni de cancer vor fi redirectionati pentru investigatii suplimentare gratuite si sprijiniti pe tot parcursul acestui proces.

Pe parcursul celor zece editii precedente, caravana a testat peste 11.500 de persoane din localitati rurale din 34 de judete, cu implicarea a peste 600 de medici, asistente si studenti voluntari. Doar in ultimii 6 ani, caravana a facilitat diagnosticarea a cel putin 33 de cazuri de cancer (mamar, de prostata si de piele).

Proiectul ramane relevant in contextul in care Romania are un mare deficit de medici de familie, dar si de medici specialisti in marea majoritate a zonelor rurale. Aproximativ 50% din medicii din Romania profeseaza in Bucuresti si in 5 judete cu centre universitare. Suntem pe ultimul loc dintre cele 27 de tari EU in ceea ce priveste rata de screening pentru cancerul de san, pe locul 24 (din 27) la cancerul cervical si pe locul 26 (din 28) la cancerul colorectal.

In plus, speranta de viata in Romania este a treia cea mai scazuta din EU (75.3 ani vs. 80.7 ani). Desi acest context este cunoscut, Romania aloca in continuare pentru preventie de 4 ori mai putin decat media tarilor din UE. De aceea, mortalitatea prin cancer in Romania este mai mare decat media UE si a crescut in ultimul deceniu, desi prevalenta cancerului in Romania este mai mica decat media U.E.

Caravana „Nu am facut destul” este organizata de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer si este sustinuta de Synevo, Johnson&Johnson, Pfizer, Merck, Alliance Healthcare, AstraZeneca, MSD, Novartis, Farmaciile Alphega, Caravana cu Medici, MEDIST Imaging, iCredit, APCR, ABC, Pacientul 2.0.

Parteneri media: Radio Trinitas, Radio Romania Antena Satelor, Radio Constanta.

Detalii despre campanie pot fi gasite si pe: www.invingemcancerul.ro/


Citeste si despre:

Alimente si medicamente care nu trebuie amestecate Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Continuarea activitatii medicale peste varsta legala de pensionare Dr. Chadi Muheidli: „Femeile nu trebuie sa astepte sa apara simptome ca sa ajunga la medicul ginecolog” Testele genetice intra in practica medicala Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata Cerinte minime de securitate si sanatate referitoare la asistenta medicala la bordul navelor Problemele medicale ale vaginului Exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moasa si a profesiei de asistent medical, precum si organizarea si functionarea Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania Infectiile nosocomiale - infectiile contactate in spital sau alte unitati medicale Importanta controalelor medicale in pandemie