S-a lansat primul test rapid pentru depistarea SARS-CoV-2 produs in Romania!

Actualizat: 26 August 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

A fost lansat primul test rapid de depistare a virusului SARS-COV-2 produs in Romania de doua companii partenere autohtone, Romlab si Sintofarm. Testul este avizat pentru productie si comercializare de catre Agentia Nationala a Medicamentului.

Noul test rapid poate detecta anticorpii dati de COVID-19 in doar 5 minute, chiar si la persoanele asimptomatice. Kitul de testare functioneaza precum un test de sarcina, pe care se aplica mostre de ser sau plasma din sangele recoltat intravenos.

Aceste teste rapide pot veni in completarea testelor PCR care se fac in momentul de fata in laboratoarele din Romania, marind astfel considerabil capacitatea de testare pe care statul o are in prezent. Companiile din Romania care produc acest test pot realiza 50,000 de kituri zilnic, cu posibilitate de dublare rapida a acestei cantitati, putand fi astfel folosite pentru testarea in masa a populatiei.

Prin acest test se pot identifica si potentiali donatori de plasma pentru tratarea cazurilor grave, iar in momentul in care va aparea un vaccin anti-COVID, cei care nu fac anticorpi, ar putea fi vaccinati primii.

Sursa: https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24242660-fost-lansat-primul-test-rapid-depistare-virusului-sars-cov-2-produs-romania.htm

Studiu: Lupusul si artrita nu sunt factori agravanti ai COVID-19

Studii recente arata ca lupusul si artrita inflamatorie nu sunt factori agravanti ai COVID-19. Potrivit cercetatorilor, persoanele care sufera de aceste afectiuni prezinta la fel de multe riscuri de a dezvolta o forma severa de coronavirus ca si cele fara aceste patologii.

Studiile au fost publicate in revista Arthritis & Rheumatology si s-au desfasurat in doua intervale de timp diferite. Primul studiu a avut loc intre jumatatea lunii aprilie si inceputul lunii iunie pe un esantion de 226 adulti cu forme de lupus mai mult sau mai putin severe. Al doilea studiu a avut loc in martie, pe 100 de persoane, in special femei, care sufera de artrita inflamatorie.

Toate persoanele care au participat la cele doua studii au fost testate pozitiv pentru COVID-19 sau au prezentat simptomele specifice acestei boli. 26% au fost spitalizate si 4% si-au pierdut viata.

Surse: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/08/200825110548.htm
https://news.yahoo.com/lupus-arthritis-patients-not-higher-190759966.html

Peste 1200 de cazuri noi de coronavirus in Romania! Capitala in continuare cea mai afectata

Alte 1.256 de cazuri noi de COVID-19 au fost raportate in Romania in ultimele 24 de ore, in urma efectuarii a 25.320 de teste. Bilantul infectiilor a ajuns la 81.646, potrivit datelor transmise de Grupul de Comunicare Strategica. 36.286 de pacienti au fost declarati vindecati si 9.911 de pacienti asimptomatici au fost externati la 10 zile dupa depistare.

Cele mai multe cazuri noi de coronavirus se inregistreaza, in continuare, in Bucuresti, respectiv 196. Urmeaza judetele Iasi, cu 72 de cazuri noi, Prahova - 65 si Bacau - 49. Un singur judet, respectiv Ialomita, nu a raportat nicio imbolnavire in ultimele 24 de ore.

De asemenea, in ultimele 24 de ore au fost raportate 54 de decese (33 barbati si 21 femei). 52 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, un pacient decedat nu a prezentat comorbiditati, iar pentru un pacient decedat nu au fost raportate comorbiditati pana in prezent.

Dintre acestea, 2 decese au fost inregistrate la categoria de varsta 30-39 de ani, 4 decese la categoria de varsta 50-59 ani, 12 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 21 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 15 decese la categoria de peste 80 de ani.

In unitatile sanitare de profil, numarul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.205 Dintre acestea, 502 sunt internate la ATI.


Citeste si despre:

Riscurile asociate cu testele screening pentru cancer Analize de sange pentru depistarea cancerului Exercitii simple si rapide pentru un corp suplu Investigatii pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuala Ce este si cum se efectueaza testul HALO pentru sani? Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Teste genetice pentru determinarea legaturilor familiale Exercitii simple si rapide pentru inlaturarea colaceilor de pe solduri Testarea genetica pentru coreea Huntington Abdominoplastia, solutia rapida pentru un abdomen atractiv Cum se obtine certificatul digital Covid-19?