Premiera in chirurgia robotica: Pacienta cu hernie incizionala giganta, operata robotic prin cea mai moderna tehnica chirurgicala de reconstructie a peretelui abdominal

Actualizat: 17 August 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

“Chirurgia robotica a devenit prima optiune in tratamentul herniilor”, spune Dr. Victor Radu, medic primar chirurgie generala cu supraspecializare in chirurgia reconstructiva a peretului abdominal si acreditare in chirurgia robotica. Acesta a realizat, in premiera nationala, o operatie robotica cu sistemul da Vinci Xi pentru tratarea unei hernii incizionale complexe, folosind cea mai moderna tehnica chirurgicala de reconstructie a peretelui abdominal. Interventia a avut loc in cadrul MedLife Medical Park, cel mai mare hub medical al Grupului MedLife.

Pacienta, in varsta de 68 de ani, a ajuns la medic cu doua umflaturi proeminente in zona abdomenului. “Stiam de aceasta problema de opt ani, insa am tot amanat operatia. Nu am avut dureri, in schimb aveam un disconfort fizic puternic din cauza proeminentelor de la nivelul abdomenului. in plus, imi era teama ca as putea ajunge la ocluzie intestinala. Asa ca, la insistentele fiicei si ale sotului, si el operat de Dr. Victor Radu, am decis sa fac aceasta interventie”, povesteste Carmen S.

In termeni medicali diagnosticul a fost de hernie incizionala sau eventratie complexa, date fiind dimensiunile defectelor herniare de peste 10 centimetri si localizarile acestora in multiple zone topografice ale peretelui abdominal. Eventratia apare la nivelul unor cicatrici postoperatorii, fiind o hernie dezvoltata printr-o cicatrice pre-existenta.

In cazul de fata, pacienta a trecut anterior prin doua interventii chirurgicale - colecistectomie laparoscopica, care a cauzat aparitia unei eventratii de 6 cm la nivelul regiunii ombilicale, si un abces retroperitoneal, pentru care a fost operata deschis printr-o incizie in flancul drept si in urma careia a dezvoltat un defect de 15 cm. Dincolo de infectia plagilor operatorii din trecut, faptul ca pacienta sufera de diabet zaharat a reprezentat un factor suplimentar care a favorizat aparitia herniei incizionale.

Desi majoritatea pacientilor cu hernie ajung la medic deranjati de aspectul neplacut al “umflaturilor”, consecintele acestei afectiuni nu sunt doar de natura estetica, explica dr. Radu. “Un perete abdominal care nu mai e integru nu se mai poate contracta eficient, astfel ca toate activitatile fiziologice sunt afectate”. in plus, daca nu se intervine chirurgical, in timp, volumul herniei creste progresiv pana se ajunge la pierderea domiciliului organelor herniate, din cauza faptului ca acestea nu mai au spatiu sa revina in interiorul abdomnelului.

Chirurgia robotica, tehnologia care ofera un plus de acuratete tehnicii chirugicale

Herniile incizionale se pot trata numai in urma unei interventii chirurgicale, prin reconstructia peretelui abdominal. Operatia poate fi clasica, adica deschisa, prin abord laparoscopic sau robotic.

In cazul pacientei s-a optat pentru interventie robotica cu cea mai performanta tehnologie disponibila in acest moment pe piata medicala, robotul da Vinci Xi. Astfel, Dr. Victor Radu, pionier in domeniul chirurgiei peretelui abdominal la nivel european, a realizat, in premiera in Romania, o operatie robotica cu utilizarea celei mai moderne tehnici chirurgicale de reconstructie a peretelui abdominal – eTEP sau abord retro-muscular. Aceasta tehnica revolutionara a fost introdusa la nivel mondial in 2016, de chirurgul Igor Belyansky si in acelasi an, Dr. Radu a folosit-o pentru prima data in Europa si implicit in Romania, in cadrul Centrului de Excelenta in Chirurgia Herniilor MedLife. De atunci, medicul a realizat numeroase interventii endoscopice de reconstructie a peretelui abdominal prin abord retro-muscular, insa aceasta este prima operatie in care foloseste tehnica eTEP prin abord robotic.

Tehnica eTEP este cunoscuta pentru eficienta restaurarii musculare si pentru minimizarea disconfortului resimtit de pacient dupa operatie. In plus, se adauga avantajul tehnologiei robotice, care ma ajuta sa folosesc aceasta tehnica cu o acuratete si mai mare. Este ca si cum as avea mai multe brate, toate sub comanda aceluiasi creier”, povesteste medicul Victor Radu.

Avantajele chirurgiei robotice: siguranta si precizie pentru medic, recuperare rapida si absenta durerii pentru pacient

“Operatia robotica are cel mai bun rezultat posibil”, precizeaza dr. Victor Radu. Robotul da Vinci Xi functioneaza precum o extensie a chirurgului pentru ca permite transpunerea in timp real a indicatiilor medicului cu miscari de mare finete si precizie, eliminand orice tremur sau ezitare a mainilor. In plus, consola de la care sunt coordonate bratele robotice asigura vizualizarea 3D a structurilor organismului uman si marirea imaginilor chiar si de 10 ori, ceea ce ofera un confort vizual medicului si posibilitatea de a identifica structuri extrem de fine si de a face disectii foarte precise.

De cealalta parte, pentru pacienta in varsta de 68 de ani, principalul avantaj al abordului robotic a constat in recuperarea extrem de rapida, dar si in minimizarea durerilor postoperatorii. “Interventia cu robotul da Vinci reduce riscul de complicatii si ajuta pacientul sa se refaca mai repede dupa operatie. De altfel, in cazul de fata, pacienta a fost externata la doar 14 ore postoperator. Absenta durerilor este un alt beneficiu, atat al tehnologiei robotice, cat si a tehnicii chirurgicale folosite”, adauga medicul chirurg.
Prin comparatie, o operatie clasica, deschisa, nu poate fi lipsita de sangerare, lucru ce implica risc mai mare de complicatii, prelungirea perioadei de spitalizare, durere intensa resimtita de pacient si recuperare mai grea. Totodata, abordul deschis, prin prisma plagilor efectuate, aduce cu sine si un risc suplimentar de recidiva a herniei.

“Domnul Dr. Victor Radu mi-a explicat ca interventia asistata robotic este mai precisa, iar recuperarea va fi mult mai rapida. si asa a fost. Nu am avut niciun fel de problema dupa interventie, doar o usoara durere in partea dreapta, dar a trecut foarte repede. M-am bucurat ca nu am avut tuburi de dren si ca n-am stat mai multe zile internata. Fata de cele doua operatii clasice pe care le-am avut in urma cu mai multi ani, diferenta e ca de la cer la pamant. Sunt sigura ca tehnologia are un rol important, dar si experienta medicului face diferenta”, a adaugat pacienta.

***
Dezvoltarea departamentului de chirurgie robotica este parte din prima etapa de consolidare a celui mai mare hub medical - MedLife Medical Park. Interventiile realizate cu ajutorul tehnologiei da Vinci X vin in completarea serviciilor integrate de preventie, wellness si tratamente chirurgicale pe care MedLife le pune la dispozitia pacientilor sai in cea mai puternica retea medicala din Romania.


Citeste si despre:

Chirurgia bariatrica in tratamentul diabetului Herniile Hernia inghinala Mixomul atrial - cea mai frecventa tumora primara cardiaca Cum alegi cea mai buna metoda contraceptiva Astmul bronsic, cea mai frecventa boala cronica la copiii din tarile industrializate Top 5 lucruri esentiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare De ce este micul dejun cea mai importanta masa a zilei Cancerul de prostata - cea mai frecventa forma de cancer in randul barbatilor Anorexia - cand foamea e cea mai buna prietena Diabetul si scaderea in greutate: cea mai buna solutie Ovarectomia (chirurgia indepartarii ovarelor) Efectele histerectomiei
Cere sfatul medicului ×