Noutati in tratamentul fibromului uterin

Actualizat: 27 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Produsul inovator al companiei Gedeon Richter, destinat tratamentului preoperator al fibromului uterin simptomatic, disponibil in Romania

Ginecologia reprezinta o arie terapeutica de importanta strategica pentru compania Gedeon Richter, aceasta fiind unul dintre cei mai importanti jucatori din domeniu la nivel mondial. In prezent, Gedeon Richter ofera una dintre cele mai extinse game de produse ginecologice, dezvoltandu-si in mod continuu portofoliul.

O adevarata piatra de hotar a fost atinsa in 2010 odata cu achizitia companiei PregLem, prin aceasta fiind posibila abordarea unui nou segment de cercetare in ginecologie, pentru a veni in intampinarea unor nevoi medicale neacoperite inca, cu produse originale, destinate tratamentului fibromului uterin sau a endometriozei.

Prin achizitionarea liniei de produse contraceptive a companiei germane Grunenthal GmbH, Gedeon Richter si-a accentuat prezenta pe piata Vest-Europeana, care se materializeaza in oportunitatea de extindere a comercializarii produselor ginecologice. Acesti pasi strategici vin in completarea activitatii recunoscute a companiei in domeniul ginecologiei, aceasta reusind astfel sa ofere solutii terapeutice moderne femeilor din toate categoriile de varsta.

Portofoliul de produse ginecologice al companiei Gedeon Richter s-a extins recent cu un produs destinat tratamentului preoperator al fibromului uterin, cea mai frecventa tumora benigna intalnita in ginecologie, care contribuie la imbunatatirea calitatii vietii femeilor care au aceasta afectiune.

Fibromul uterin

Tumorile fibroide ale uterului, sau fibroamele uterine, sunt cele mai frecvente tumori solide benigne intalnite in ginecologie, care afecteaza aproximativ 20-25% dintre femeile aflate la varsta fertila. Fibroamele se dezvolta in peretele sau pe suprafata uterului, fiind formate din tesut conjunctiv si tesut muscular neted. in functie de localizare deosebim fibroame subseroase, care se situeaza pe suprafata uterului, fibroame intramurale, care se dezvolta in peretele uterului si fibroame submucoase, care cresc spre interiorul uterului, sub endometru.

Cea mai frecventa forma este cea intramurala. Dimensiunile fibroamelor sunt variabile, ele pot fi de doar cativa milimetri, dar si foarte mari, ocupand o parte semnificativa din cavitatea abdominala. Cauzele aparitiei fibroamelor nu sunt pe deplin cunoscute.

Este probabil ca pe langa factorii genetici sa existe si un element hormonal, aparitia fibroamelor asociindu-se foarte frecvent cu disfunctiile ovariene. Acest lucru este sugerat de faptul ca oprirea productiei de hormoni odata instalata fiziologic menopauza, sau prin inducerea medicamentoasa a acesteia, ori prin indepartarea ovarelor, duce la oprirea cresterii tumorilor si la scaderea dimensiunilor acestora.

Simptomele fibromului uterin

Fibroamele sunt adesea asimptomatice, de multe ori fiind descoperite accidental, de exemplu cu ocazia unui screening ginecologic sau a unui examen ecografic. Aparitia si gravitatea simptomelor depinde de localizarea si de marimea fibroamelor.

Simptomele caracteristice includ sangerari menstruale abundente, tulburari de menstruatie, anemie, durere si senzatie de presiune abdominala, urinare frecventa, infertilitate, complicatii ale sarcinii.

Tratamentul fibromului uterin

In cazul fibroamelor asimptomatice poate fi suficient consultul ginecologic periodic si monitorizarea ecografica. Pentru tratamentul fibroamelor simptomatice se pot utiliza metode chirurgicale, minim-invazive sau medicamentoase.

Tipul interventiei chirurgicale depinde de numarul, localizarea si marimea fibroamelor, precum si de mobilitatea uterului. Histerectomia (extirparea uterului) este cea mai frecventa procedura chirurgicala utilizata in tratamentul fibromului uterin. In UE anual se efectueaza aproximativ 300 000 de interventii chirurgicale legate de fibroame, dintre care aproape 230 000 se finalizeaza cu indepartarea uterului. Aceasta operatie se efectueaza in prezent mai ales pe cale vaginala, operatiile abdominale deschise fiind rezervate aproape exclusiv fibroamelor foarte mari.

Histerectomia se poate utiliza numai in cazul femeilor care nu mai doresc sa ramana insarcinate. Enucleerea fibromului, sau miomectomia, presupune indepartarea fibromului, cu pastrarea uterului. Tumorile care cresc in interiorul uterului si sunt responsabile de infertilitate sau tulburari de menstruatie, se pot indeparta prin vizualizarea endoscopica a cavitatii uterine (histeroscopie), iar cele care cresc inspre cavitatea abdominala, respectiv in peretele uterului, se pot elimina prin vizualizarea endoscopica a cavitatii abdominale (laparoscopie).

O parte semnificativa a femeilor cu fibrom uterin poate beneficia de metoda denumita embolizarea arterei uterine. Aceasta presupune injectarea unei substante, care opreste circulatia sangelui prin artera ce alimenteaza fibromul, care astfel scade in dimensiuni. Interventia este insotita in multe cazuri de dureri intense, iar dupa efectuarea ei nu se recomanda ca femeia sa ramana insarcinata.

Produs inovator in tratamentul preoperator al fibromului uterin simptomatic

Pana in prezent, singurele medicamente acceptate in tratamentul preoperator al fibromului uterin au fost agonistii GnRH. Utilizarea lor a fost insa limitata semnificativ de aparitia simptomelor caracteristice menopauzei, cauzata de scaderea nivelului de estrogen. Aceste simptome includ bufeurile, depresia, modificari ale dispozitiei, scaderea libidoului, uscaciunea vaginala si scaderea densitatii minerale la nivelul oaselor.

Produsul recent introdus al companiei Gedeon Richter are efect inhibitor la nivelul receptorilor de progesteron, hormonul care regleaza cresterea tesutului care acopera peretele interior al uterului. Datorita inhibarii activitatii acestui hormon, celulele fibromului uterin se opresc din crestere si cu timpul se distrug, ceea ce duce la reducerea dimensiunilor fibromului si la ameliorarea simptomelor.

Studii clinice recente au demonstrat ca preparatul a oprit eficient sangerarea, a ameliorat anemia si a redus dimensiunile fibroamelor. Aceste efecte contribuie la imbunatatirea calitatii vietii, fara a induce simptomele caracteristice menopauzei induse medicamentos.


Citeste si despre:

Fibromul uterin - una dintre cauzele infertilitatii feminine Fibromul uterin, una dintre cele mai intalnite afectiuni Fibromul uterin si sarcina Embolizarea – tratament minune sau complicatii ulterioare? Uter fibromatos Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Ce trebuie sa stim despre polipii uterini cu Dr. Laura Mustata, medic specialist obstetrica-ginecologie Laparoscopia ca interventie in tratamentul infertilitatii Miomectomia - interventia de indepartare a fibroamelor uterine Cand este necesar consultul ginecologic? 7 intrebari pe care trebuie sa le adresati medicului ginecolog