Ce trebuie sa stim despre polipii uterini cu Dr. Laura Mustata, medic specialist obstetrica-ginecologie

Actualizat: 08 Septembrie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Laura Mustata
Consultant medical:

Dr. Laura Mustata
Medic Specialist obstetrica ginecologie

Nativia

Ce sunt polipii uterini?


Dr. Laura Mustata, medic specialist obstetrica-ginecologie:

Polipii uterini reprezinta formatiuni tumorale benigne ce apar la nivelul peretelui uterin si de obicei ei sunt diagnosticati in urma unei evaluari ecografice transvaginale la pacientele care se prezinta in general la ginecolog pentru sangerari anormale, fie intre menstre, fie prezinta sangerari abundente la menstruatie.

Cauzele polipilor uterini

Dr. Laura Mustata, medic specialist obstetrica-ginecologie:

Cauzele polipilor uterini nu sunt complet elucidate, dar cel mai frecvent ei apar pe un fond al unor dereglari hormonale si rezolvarea lor presupune de pe o parte reglarea menstruatiilor cu tratament si extractia polipului.

Simptomele polipilor uterini

Dr. Laura Mustata, medic specialist obstetrica-ginecologie:

Cele mai frecvente simptome pentru care pacientele se prezinta cu la medicul ginecolog sunt sangerarile vaginale anormale, fie ca sunt sangerari intermenstruale, fie ca este vorba de sangerari abundente sau prelungite la menstruatie. Nu este obisnuit sa apara dureri pelvine sau alt tip de simptome. Daca sunt insotiti de altfel de simptome se recomanda ca investigatiile sa continue in elucidarea diagnosticului final.

Complicatii ale polipilor uterini

Dr. Laura Mustata, medic specialist obstetrica-ginecologie:

Complicatiile in general au legatura cu consecintele aparitie acestor polipi. desi ei apar in general la femeile tinere, care vor sa procreeze, se intampla sa vedem si femei in perioada premenopauzala ce au polipi. Deoarece simptomele cele mai frecvente sunt legate de sangerari vaginle, una dintre consecintele acestora ar putea fi anemia, care se trateaza fie prin suplimentare de fier, fie in situatii rare, poate fi necesar administrarea de produse specifice de sange - transfuzia. Totusi, aceste situatii sunt rare si nu sunt specifice pentru polipii uterini.

O alta consecinta a acestor polipi ar fi faptul ca femeile tinere cu astfel de formatiuni pot intampina dificultati in a ramane insarcinata si de aceea solutia oferita in vederea obtinerii unei sarcini ar fi extragerea polipului. Desigur, singura solutie reala pentru a trata polipii uterini o reprezinta extragerea acestora, iar in general calea de abord pentru polipii uterini o reprezinta histeroscopic, o interventie minim invaziva care rezolva in totalitate aceasta problema medicala.

Diagnosticul polipilor uterini

Dr. Laura Mustata, medic specialist obstetrica-ginecologie:

DIagnosticul de polip uterin poate fi suspicionat dupa ce se face o evaluare completa din punct de vedere ginecologic al pacientei - istoricul bolii, evaluare ecografica si desigur excluderea altor posibile cauze ale unei sangerari vaginale. In urma unei ecografii transvaginale se poate decela prezenta unei formatiuni la nivelul cavitatii uterine, de obicei fiind o formatiune bine delimitate de dimensiuni relativ mici. Insa, diagnosticul de certitudine apare in urma unui rezultat microscopic, dupa ce polipul a fost extras si analizat de catre medicul anatomo-patolog.

Tratamentul polipilor uterini

Dr. Laura Mustata, medic specialist obstetrica-ginecologie:

Tratamentul medicamentos nu si-a dovedit eficienta in eliminarea polipilor uterini si recomandarea standard in cazul unor polipi uterini simptomatici este extractia acestora. Recomandarea actuala de extragere a polipilor presupune fie extragerea prin histeroscopie operatorie, o tehnica minim invaziva efectuata pe cale vaginala, sau in urma unui curetaj biopsic (care se utilizeaza din ce in ce mai rar in zilele noastre, existand riscuri suplimentare de sinechie uterina/stenoza de col uterin in aceste situatii)

Polipi uterini vs. fibroame

Dr. Laura Mustata, medic specialist obstetrica-ginecologie:

Cateodata diagnosticul diferential al acestor formatiuni se face cu fibromul uterin, si cateodata poate fi dificil de diferentiat doar in urma unei ecografii; acest diagnostic diferential se poate face intraoperator sau in urma examenului microscopic. Tratamentul este acelasi pentru ambele formatiuni, singura diferenta este ca fibromul poate avea diferite localizari la nivelul uterului, nu doar in cavitatea uterina si e important o localizare temeinica inainte deciziei operatorii.

Prevenirea polipilor uterini

Dr. Laura Mustata, medic specialist obstetrica-ginecologie:

Preventia se poate face la modul general prin adoptarea unui stil de viata sanatos, echilibrat, pentru evitarea dezechilibrelor hormonale. Pe de alta parte se poate lua in calcul administrarea de pilule contraceptive pentru a impiedica formarea unor noi polipi la nivelul cavitatii uterine.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

MEDINST DIAGNOSTIC
Tel: 0319902
Bucuresti, Strada Sfânta Vineri Nr. 29, Sector 3, București.
Doctor Allia Dmour
Tel: 0747619919
Iasi, Bulevardul Carol I Nr. 48, Iași

Medici

primar Tișea Denisa
Radiologie-imagistica medicala - MEDINST DIAGNOSTIC
Bucuresti, 0319902
primar Tarpan Celus
Obstetrica-Ginecologie - MEDINST DIAGNOSTIC
Bucuresti, 0319902
medic primar, doctor în științe medicale ALLIA DMOUR
Obstetrica-Ginecologie - Doctor Allia Dmour
Iasi, 0747619919

Servicii si oferte medicale

Citeste si despre:

Dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie: Cum tratam endometrioza? Cum se trateaza amigdalita la copii? Un interviu cu Dr. Vlad Postelnicu, medic specialist ORL Dr. Romina Sima: Este endometrioza cauza a infertilitatii? Cum o tratam? Cand e necesara o timpanotomie? Un interviu cu Dr. Vlad Postelnicu, medic specialist ORL Ce este persistența de canal arterial? ne spune Dr. Cristian Bulescu, medic specialist chirurgie cardiovasculară Sensibilitatea la lumina puternica – cand soarele devine prea intens si ce putem face As. Univ. Dr. Anca Bobirca, medic specialist reumatologie, ne spune tot ce trebuie sa stim despre nodulii reumatoizi Poti avea fibrom uterin si sa nu stii? Dr. Mihai Andrei, medic primar gastroenterolog ne raspunde la cateva intrebari despre cancerul colorectal Probleme ginecologice care ar trebui sa te trimita urgent la medic Dr. Cristina Blot, medic endocrinolog si diabet, ne vorbeste despre diabetul zaharat si cauzele instalarii diabetului