Noi reguli pentru supermarketurile din Bucuresti in contextul cresterii numarului de cazuri de COVID-19

Actualizat: 10 Decembrie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Urmeaza sa fie impuse noi reguli in marile magazine din Bucuresti, in contextul in care doua zile la rand au fost raportate cate 1.946 de cazuri noi de COVID-19.

Discutiile cu reprezentantii marilor magazine vor avea loc la Primaria Capitalei si vor viza impunerea respectarii normelor privind triajul epidemiologic, dezinfectarea mainilor atat pentru personalul propriu, cat si pentru vizitatori, circuite de acces si defluire, dar si limitarea accesului clientilor in functie de suprafata spatiului comercial, pentru evitarea aglomeratiei.

De asemenea, vor fi facute controale pentru a se verifica respectarea normelor privind obligatia angajatorilor din sectorul public si privat de decalare a programului angajatilor.

"Prefectul municipiului Bucuresti a dispus intensificarea controalelor care sa vizeze respectarea normelor aflate in vigoare la aceasta data, constatandu-se o relaxare atat in ceea ce priveste efectuarea de controale din partea institutiilor abilitate, cat si in ceea ce priveste respectarea de catre institutiile publice si private, de catre agentii economici si populatie a prevederilor impuse prin H.G. nr. 856/2020. Astfel, in perioada urmatoare, vor fi intensificate controalele in principalele sectoare in care s-a constatat ca masurile de protectie nu au fost respectate cu strictete, respectiv mall-uri, piete agroalimentare, piete volante, statii de metrou, mijloace de transport in comun, terase, sali de sport/fitness, saloane de coafura, cosmetica", precizeaza Prefectura Capitalei.

In ceea ce priveste carantinarea Capitalei, prefectul Traian Berbeceanu a declarat ca in acest moment nu se pune problema instituirii carantinei in Bucuresti, fiind nevoie de respectarea regulilor care au fost impuse pentru combaterea pandemiei. De asemenea, primarul general, Nicusor Dan, a declarat, marti seara, ca Bucurestiul nu intra in carantina. Acesta a adaugat ca intrarea in carantina este „o ipoteza, dar e ultima ipoteza”.

Surse:
https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24473419-noi-reguli-pentru-supermarketurile-din-bucuresti-dupa-doua-zile-rand-fost-raportate-aproape-1-950-cazuri-noi-covid-19.htm
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/noi-reguli-pentru-supermarketuri-in-bucuresti-dupa-explozia-numarului-de-cazuri-1415168

Persoanele cu alergii puternice ar trebui sa evite vaccinul Pfizer, avertizeaza oficialii britanici

Persoanele cu alergii puternice ar trebui sa evite vaccinul dezvoltat de Pfizer si BioNTech. Avertismentul a fost lansat miercuri de catre Agentia de Reglementare pentru Medicamente si Produse Medicale din Marea Britanie (MHRA), la o zi dupa ce Marea Britanie a inceput vaccinarea impotriva noului coronavirus.

Potrivit BBC News, doua persoane au dezvoltat reactii adverse la vaccinul Pfizer-BioNTech. Este vorba despre doua cadre medicale, care au avut simptomele unei reactii anafilactoide la scurt timp dupa ce au primit doza. De mentionat este faptul ca ambii pacienti aveau un istoric de probleme alergice si purtau injector cu adrenalina. In prezent, cele doua persoane se recupereaza bine, sustin autoritatile britanice.

Avertismentul dat de oficialii britanici face referire atat la reactiile alergice la medicamente sau vaccinuri, cat si la cele alimentare. Acestia nu au precizat, insa, ce element al vaccinului Pfizer-BioNTech a general reactiile alergice, insa au emis avertizari la nivel national cu privire la faptul ca vaccinarea trebuie facuta doar in facilitati care au capacitatea de a resuscita pacientii, daca acest lucru va fi necesar.

S-a dovedit ca vaccinul dezvoltat de companiile Pfizer si BioNTech ofera o protectie de 95% impotriva virusului timp de patru saptamani dupa administrarea primei doze. De asemenea, acesta este primul vaccin care utilizeaza tehnologia ARN mesager (ARNm) autorizat de un organism de reglementare, bazandu-se pe codul genetic al virusului SARS-CoV-2 pentru a „antrena” sistemul imunitar al organismului sa creeze anticorpi impotriva lui.

Surse:
https://www.bbc.com/news/health-55244122
https://edition.cnn.com/2020/12/09/health/covid-vaccine-allergies-health-workers-uk-intl-gbr/index.html
https://www.cnbc.com/2020/12/09/pfizer-jab-warning-for-people-with-history-of-significant-allergic-reactions.html

Alte 7.067 de noi cazuri de COVID-19 si 127 de decese in ultima zi

Alte 7.067 de noi cazuri de COVID-19 au fost raportate in ultimele 24 de ore in Romania, in urma a 31.437 de teste. Bilantul a ajuns la 539.107, potrivit datelor transmise de Grupul de comunicare strategica.

De asemenea, s-au inregistrat alte 127 de de decese, mai putine fata de ziua anterioara. Numarul pacientilor internati la ATI este de 1.288, in crestere fata de ziua precedenta, cand erau 1.271.

Cele mai multe cazuri noi de coronavirus, adica 1.762, au fost raportate in continuare in Capitala, mai putine fata de zilele anterioare, cand au fost raportate aproape 2000 de cazuri noi. O crestere alarmanta a numarului de imbolnaviri se inregistreaza in judetul Ilfov, unde in ultimele 24 de ore au fost inregistrate 664 de cazuri noi, fata de 322 cu o zi in urma.

Judetele cu cele mai multe cazuri de COVID-19 inregistrate in ultimele 24 de ore sunt:

• Bucuresti - 1.762 cazuri noi

• Ilfov - 644 cazuri noi

• Constanta - 510 cazuri noi

• Cluj - 407 cazuri noi

• Iasi - 365 cazuri noi

Cel mai mare indice privind imbolnavirile la 14 zile s-a inregistrat in Ilfov, respectiv 10,14, in crestere fata de ziua precedenta cand a fost 9,54. O crestere usoara se inregistreaza in Bucuresti, unde rata de infectare este de 8,28 fata de 8,09 ieri.

Judetele cu cea mai mare rata de infectare sunt:

• Ilfov - 10,14 cazuri la mia de locuitori

• Bucuresti - 8,28 cazuri la mia de locuitori

• Constanta - 7,45 cazuri la mia de locuitori

• Cluj - 6,16 cazuri la mia de locuitori

• Brasov - 5,42 cazuri la mia de locuitori

• Arges - 5.22 cazuri la mia de locuitori

In restul judetelor rata de infectare este sub 5 la mia de locuitori.

In ultimele 24 de ore au fost raportate 127 decese (71 barbati si 56 femei), mai putine fata de ziua anterioara cand au fost inregistrate 161 decese. Pacientii erau internati in spitalele Alba, Arad, Arges, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Braila, Brasov, Botosani, Buzau, Caras-Severin, Cluj, Constanta, Covasna, Dolj, Galati, Harghita, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Maramures, Mehedinti, Mures, Neamt, Olt, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timis, Valcea, Vaslui si Municipiul Bucuresti.

Dintre acestea, 1 deces a fost inregistrat la categoria de varsta 20-29 de ani, 1 deces la categoria de varsta 30-39 de ani, 2 decese la categoria de varsta 40-49 de ani, 18 decese la categoria de varsta 50-59 de ani, 34 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 34 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 37 decese la categoria de peste 80 de ani.

124 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, pentru 1 pacienti decedat nu au fost inregistrate comorbiditati, iar pentru 2 pacienti decedati nu au fost raportate comorbiditati pana in prezent.

De la debutul pandemiei, 434.679 de pacienti au fost declarati vindecati.


Citeste si despre:

Ciuperca piciorului: 5 reguli pentru a evita infectia Proceduri comune pentru durerile din artrita gatului Pregatiti-va pentru bolile din sezonul rece Cauze si remedii eficiente pentru matreata din sprancene Reguli pentru ingrijirea in mod natural a pielii Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. 6 reguli pentru prevenirea diabetului zaharat Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament Care sunt primele simptome care apar in caz de coronavirus? Pandemia de coronavirus: ce trebuie sa faci atunci cand vrei sa calatoresti? Cum sa eviti infectia cu coronavirus, dar si alte infectii gripale