INSP: Pacientii COVID-19 cu boli cardiovasculare prezinta o probabilitate de 3,48 ori mai mare de evolutie catre deces

Actualizat: 03 Noiembrie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Potrivit unei analize publicate recent de INSP (Institutul National de Sanatate Publica), pacientii cu COVID-19 din Romania care aveau si boli cardiovasculare au avut o probabilitate de 3,48 ori mai mare de evolutie catre deces.

In cazul femeilor, imunitatea compromisa se afla pe primul loc intre factorii de risc, apoi bolile renale cronice si cele cardiovasculare. La barbati, in schimb, bolile cardiovasculare sunt pe primul loc, urmate de cancer si bolile hepatice cronice.

Aceasta analiza are ca sursa fisele de supraveghere pentru 21766 cazuri confirmate (cu 46% mai multe fata de prima analiza, respectiv 22% din numarul de cazuri introduse in platforma corona forms pana la aceeasi data), completate de spitale si DSP, cu sprijinul CRSP, finalizate la nivelul directiilor de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti.

Numarul de decese cu COVID-19 la care se refera analiza a fost de 1.323 (cu 57% in plus fata de prima analiza, respectiv 33% din numarul de decese introduse in platforma corona forms pana la aceeasi data), precizeaza CNCSBT.

Factori de risc pentru deces la cazurile confirmate cu COVID-19, la femei si barbati

Din 21.766 de pacienti cu COVID-19, cei cu boli cardiovasculare au avut o probabilitate de 3,48 ori mai mare de evolutie catre deces, comparativ cu persoanele la care aceste afectiuni au lipsit.

Comparativ cu prima analiza:

•Sexul masculin continua sa reprezinte factor de risc pentru deces;
•Bolile cardiovasculare continua sa ocupe locul 1;
•Bolile renale cronice au ramas pe locul 2;
•Cancerul a urcat o pozitie si ocupa locul 3;
•A crescut puterea asocierii dintre factorii de risc si deces.

Asadar, la femei si barbati, principalii factori de risc pentru deces in cazurile confirmate de COVID-19 sunt:

1.boli cardiovasculare;
2.boli renale cronice;
3.cancer;
4.boli hepatice cronice;
5.boli pulmonare cronice;
6.diabet;
7.boli neuromusculare;
8.sexul masculin.

Factori de risc pentru deces la cazurile confirmate cu COVID-19, la femei

Din cele 11799 persoane de sex feminin confirmate cu COVID-19 incluse in analiza, cele pentru care a fost mentionata imunitatea compromisa au avut o probabilitate de 5,41 ori mai mare de evolutie catre deces, comparativ cu cele la care aceasta a lipsit.

La femei, principalii factori de risc pentru deces in cazurile confirmate de COVID-19 sunt:

1.imunitatea compromisa;
2.boli renale cronice;
3.boli cardiovasculare;
4.boli hepatice cronice;
5.cancer;
6.boli pulmonare cornice;
7.boli neuromusculare;
8.diabet.

Factori de risc pentru deces la cazurile confirmate cu COVID-19, la barbati

Pentru cele 9967 persoane de sex masculin confirmate cu COVID-19 si incluse in analiza, comparativ cu prima analiza s-au observat urmatoarele:

•Bolile cardiovasculare au urcat o pozitie si ocupa locul 1;
•Bolile renale cronice au urcat o pozitie si ocupa locul 5;
•Bolile hepatice cronice au urcat pe locul 3, fata de 5;
•A crescut puterea asocierii dintre factorii de risc si deces.

Asadar, la barbati, principalii factori de risc pentru deces in cazurile confirmate de COVID-19 sunt:

1.boli cardiovesculare;
2.cancer;
3.boli hepatice cronice;
4.diabet;
5.boli renale cronice;
6.boli pulmonare cronice;
7.boli neuromusculare.

Rezultatele acestei analize reprezinta evidente utile pentru prioritizarea vaccinarii anti-COVID, concluzioneaza specialstii CNSCBT.

Sursa: http://www.cnscbt.ro/index.php/analiza-cazuri-confirmate-covid19/2064-analiza-epidemiologica-2-factori-de-risc-pentru-deces-cu-covid-19/file


Citeste si despre:

Ce putem schimba pentru a tine bolile cardiovasculare la distanta? Bolile cardiovasculare Bolile cardiovasculare - preventie, diagnostic si tratament Bolile cardiovasculare si canicula Sfaturi pentru prevenirea bolilor cardiovasculare Bolile cardiovasculare si impactul lor asupra sanatatii #roboterapeut, un aparat de top in orasul medical, care te ajuta sa mergi mai departe, mai usor! Urgenta stomatologica. Semnele care ar trebui sa te trimita imediat la dentist Sindromul metabolic un important determinant al bolilor cardiovasculare Dieta si bolile cardiovasculare Exista vreo legatura intre masa musculara si riscul de boli cardiovasculare Beneficiile pentru sanatate ale uleiului de peste Bolile induse de caldura Bolile de inima: simptome specifice
Cere sfatul medicului ×