GlaxoSmithKline se alatura coalitiei globale pentru eradicarea a zece boli tropicale neglijate, pana in 2020

Actualizat: 08 Februarie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Peste un miliard de oameni din tarile in curs de dezvoltare sunt afectati anual de bolile tropicale neglijate, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

GSK doneaza medicamentele necesare astfel incat filarioza limfatica, una dintre cele mai severe boli tropicale, sa fie eradicata pana in 2020. In acelasi timp, GSK intensifica activitatea de cercetare si dezvoltare de noi medicamente pentru bolile tropicale neglijate in centrul special dezvoltat in Tres Cantos, Spania.

GSK anunta incheierea unui parteneriat cu o serie de companii farmaceutice internationale si organizatii globale intr-un nou efort comun de sustinere a tarilor in curs de dezvoltare in lupta cu bolile tropicale neglijate.

Bolile tropicale neglijate afecteaza peste un miliard de oameni si ameninta sanatatea mai multor milioane, provocand suferinta indelungata si decese. In acelasi timp, aceste boli cresc presiunea asupra sistemelor de sanatate din statele in curs de dezvoltare, oricum suprasolicitate. Mai mult decat atat, sub 10% dintre pacientii cu boli rare sunt tratati in prezent in intreaga lume.

In cadrul acestui parteneriat, GSK colaboreaza cu ONG-uri precum Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), Fundatia Bill & Melinda Gates, Departamentul pentru Dezvoltare Internationala a Marii Britanii si Agentia pentru Dezvoltare Internationala a Statelor Unite (USAID).

Coalitia nou formata sustine obiectivele stabilite de catre OMS pentru a controla sau eradica pana in 2010, zece dintre cele 17 boli tropicale neglijate. Obiectivele OMS includ eradicarea a cinci boli - filarioza limfatica (elefantiazis), viermele de guinee, trahoma, boala somnului si lepra, alaturi de controlul a inca cinci boli - viermi intestinali transmisibili prin sol, schistosomiasis, cecitatea de rau (oncocercoza), boala lui Chagas si leishmanioza.

Andrew Witty, CEO GSK, declara: “Sunt incantat sa anunt ca GSK este parte a acestui efort comun prin care dorim sa ajutam viitoarele generatii sa scape de povara bolilor tropicale neglijate. Sustinem in totalitate viziunea plina de curaj a OMS si suntem dedicati rolului nostru de a sprijini extinderea globala a programelor de interventie pentru boli care pot fi controlate si chiar eliminate prin tratamente existente si pentru a impulsiona cercetarea si dezvoltarea unor noi medicamente pentru boli care nu au inca tratament. Prin acest nou parteneriat avem atat mijloacele cat si energia de a da o lovitura decisiva bolilor care afecteaza cele mai sarace tari ale lumii.”

In linie cu obiectivele stabilite, GSK si-a extins programul de donatii catre OMS pentru un medicament care trateaza doua boli neglijate si si-a consolidat angajamentul privind intensificarea eforturilor de cercetare si dezvoltare a noi tratamente.

De asemenea, GSK isi reafirma angajamentul de a furniza medicamentele necesare pentru a eradica filarioza limfatica la nivel global, pana in 2020. Compania doneaza in prezent 600 de milioane de tablete anual catre OMS, pentru a preveni transmiterea filariozei limfatice, donatia realizata pana acum fiind de peste doua milioane de doze.

Intre 2000 si 2010, GSK a oferit peste 2,6 miliarde de doze ale aceluiasi produs catre 58 de tari. Beneficiul economic al programului pentru filarioza limfatica este estimat la peste 24 de miliarde de dolari, numai intre anii 2000-2007.

In plus, GSK investeste permanent in propriul program de cercetare si dezvoltare dedicat bolilor care afecteaza in special tarile in curs de dezvoltare, inclusiv bolile tropicale neglijate. Portofoliul GSK din cercetare si dezvoltare include proiecte pentru noi produse destinate bolii Chagas, febrei dengue, tripanosomiazei africana si leishmaniozei.

Filarioza limfatica

Filarioza limfatica sau elefantiazisul este o boala desfiguranta, cu incidenta in special in tarile tropicale. Este cauzata de un parazit si raspandita de tantari, fiind una dintre cele mai frecvente cauze ale dizabilitatii permanente la nivel global.

Se estimeaza ca aceasta boala afecteaza peste 120 de milioane de oameni. Desi nu ucide, este o afectiune care provoaca multa suferinta si excluderea sociala.

In decembrie 1997, GSK a demarat colaborarea cu OMS, pentru eradicarea filariozei limfatice. De atunci, programul a evoluat si s-a transformat intr-un parteneriat public-privat major, cunoscut ca Alianta Globala de Eliminare a Filoriazei Limfatice.

GSK doneaza medicamentul necesar celor afectati atat timp cat este nevoie, pana cand filarioza limfatica va fi eradicata. GSK doneaza 600 de milioane de tablete in fiecare an catre OMS pentru a sustine eforturile de eradicare a acestei boli

OMS recomanda ca infectia cu filarioza limfatica sa fie prevenita prin tratatea intregii comunitati endemice o data pe an, cu doua medicamente anti-parazitice co-administrate, pe o perioada minima de cinci ani.

Viermii intestinali transmisibili prin sol

Reprezinta principala boala prezenta la copiii de varsta scolara (5-14 ani) din tarile in curs de dezvoltare, rezultand adesea in oprirea cresterii in inaltime, anemie, subnutritie si performante slabe la scoala. Aproximativ 800 de milioane de copii din toata lumea sunt afectati de aceasta boala.

OMS recomanda tratamentul anual al copiilor din zone endemice cu medicamente de deparazitare in doza unica. Deparazitarea rezulta in imbunatatiri substantiale in sanatatea si dezvoltarea copiilor, ceea ce imbunatateste, de asemenea, prezenta la scoala, rezultatele scolare si productivitatea.

Incepand din septembrie 2011, GSK doneaza anual catre OMS 400 de milioane de tablete de medicamente pentru a trata copiii scolari cu risc de infectie cu viermi intestinali.

Cercetarea si dezvoltarea pentru bolile tropicale neglijate

GSK detine un grup de cercetare si dezvoltare dedicat special bolilor din tarile in curs de dezvoltare, inclusiv bolile tropicale neglijate. Portofoliul de cercetare si dezvoltare al companiei include numeroase proiecte privind boli relevante in special pentru tarile in curs de dezvoltare, printre care meningita, boala lui Chagas, chlamydia, febra dengue, HIV/SIDA, tripanosomiaza africana, leishmanioza, malaria, gripa, infectia cu pneumococ si tuberculoza.

De asemenea, GSK continua sa investeasca in cercetarea vaccinurilor impotriva bolilor din tarile in curs de dezvoltare. Compania lucreaza la un vaccin impotriva malariei de peste doua decenii, iar la finalul anului trecut au fost anuntate primele rezultate pozitive ale studiului de faza III pentru vaccinul candidat RTS,S, dezvoltat in parteneriat cu PATH Malaria Vaccine Initiative.

GSK a infiintat un centru de cercetare si dezvoltare dedicat cercetarii bolilor tropicale neglijate, malariei si tuberculozei in Tres Cantos, Spania. Aici, cercetatorii din organizatiile externe si centrele academice lucreaza alaturi de oameni de stiinta din GSK pentru a descoperi compusi impotriva acestor maladii neglijate.

Accesul la tratamente


GSK este initiatorul a numeroase proiecte privind cresterea accesului pacientilor la medicamente in cele mai sarace tari ale lumii. In cele mai slab dezvoltate tari, unde multi oameni supravietuiesc cu mai putin de 1 dolar pe zi, GSK ajusteaza preturile medicamentelor si vaccinurilor astfel incat acestea sunt oferite la maxim 25% din preturile din tarile dezvoltate. Totodata, compania reinvesteste 20% din profit in proiecte de consolidare a infrastructurii sistemelor de sanatate din aceste tari.

GlaxoSmithKline - una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume, al carei portofoliu are la baza o substantiala activitate de cercetare si dezvoltare. GlaxoSmithKline se dedica imbunatatirii calitatii vietii oamenilor, ajutandu-i sa realizeze mai multe, sa se simta mai bine si sa traiasca mai mult.


Citeste si despre:

Remedii naturiste pentru cele mai frecvente boli Corcodusele, un elixir pentru sanatate. Iata ce boli pot preveni! 6 trucuri pentru ingrijirea pielii cu psoriazis in timpul iernii Pantofii de vara potriviti pentru controlul afectiunilor picioarelor Metode pentru a atenua si trata arsurile solare Sfaturi pentru a va mentine sanatosi dupa angioplastie Investigatii si analize pentru bolile de inima Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Stabilizarea axiala a coloanei vertebrale Poti sa intrerupi antibioticele daca te simti mai bine? Plantele medicinale in terapiile alternative 9 alimente recomandate cand aveti gripa Colectomia Retinopatia sau retinita pigmentara Exista vreo legatura intre masa musculara si riscul de boli cardiovasculare