Cum afecteaza pandemia de coronavirus psihicul copiilor si adultilor?

Actualizat: 19 Noiembrie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Cand ne confruntam cu o situatie de criza, psihicul este primul afectat. Cei mai vulnerabili sunt copiii, tinerii, dar si cadrele medicale care au de ingrijit pacienti cu coronavirus. Ingrijorarea constanta cu privire la ce va urma de acum inainte provoaca in corp explozii de anxietate, care ne afecteaza atat din punct de vedere psihic, cat si fizic. Stresul si anxietatea ne pot afecta si sistemul imunitar, facandu-ne mai vulnerabili in fata bolilor de care ne temem atat de mult.

Pandemia de coronavirus ne-a fortat sa iesim din zona noastra de confort si sa ne adaptam rapid unei noi realitati. Munca de la birou s-a mutat acasa, iar intalnirile cu familia si prietenii – online. Si copiii au resimtit din plin consecintele pandemiei - scolile s-au inchis, cursurile s-au mutat online si au fost izolati de prietenii si colegii cu care obisnuiau sa se joace zilnic.

Pandemia actuala a avut, si are in continuare, un efect negativ asupra psihicului copiilor, sugereaza un studiu citat de WebMD. Inca din luna aprilie, camerele de garda ale spitalelor din SUA s-au umplut nu de pacientii care banuiau ca au contractat noul coronavirus, ci de scolari anxiosi sau in pragul depresiei.

Cercetarea s-a derulat in spitale din 47 de state americane si a urmarit evolutia vizitelor la sectiile de psihoterapie in randul copiilor si adolescentilor de pana in 18 ani, in perioada ianuarie-octombrie 2020.

Din martie pana in octombrie, frecventa vizitelor la serviciile de urgenta legate de sanatatea mintala a crescut cu 24% pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 5 si 11 ani si cu 31% in randul adolescentilor cu varste cuprinse intre 12 si 17 ani, comparativ cu 2019, a concluzionat autorul principal al studiului, Rebecca Leeb, un om de stiinta in cadrul Centrului de Prevenire si Control al Bolilor din Atlanta. Stresul, anxietatea, tulburarea de stres post-traumatic si atacurile de panica sunt printre principalele probleme cu care se confrunta cei mici in timpul pandemiei.

Specialistii sustin ca izolarea, distantarea sociala, schimbarea radicala a modului de viata, stresul sunt resimtite din plin atat de adulti, dar mai ales de copii, declansand sau accentuand anxietatea sau depresia. Copiii pot, de asemenea, prelua stresul si grijile parintilor. Niciun parinte nu isi propune sa cultive frica in copii dar, cu toate acestea, se intampla. Solutia? Cu calm si control, parintii trebuie sa discute cu copiii despre boala provocata de noul coronavirus si sa le explice ca atata timp cat respecta regulile impuse de autoritati, nu au motive sa se ingrijoreze.

Si adultii se confrunta cu probleme de stres si anxietate din cauza pandemiei de COVID-19


Potrivit unui raport al Centrului pentru Preventia si Controlul Bolilor din Statele Unite, publicat in vara acestui an, simptomele de anxietate si depresie au crescut in mod considerabil in SUA in perioada aprilie-iunie, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2019.

Au fost efectuate studii in randul a 5.470 de adulti, cu varste de cel putin 18 ani din Statele Unite, pentru evaluarea sanatatii mintale, a consumului de substante si a ideilor de sinucidere in timpul pandemiei.

S-a constatat ca 40,9% dintre respondenti s-au confruntat cu probleme de sanatate mintala de la debutul pandemiei. 30,9% au prezentat simptome de anxietate sau depresie, 26,3% trauma sau stres legate de pandemie, 13,3% au inceput sau au reinceput sa consume substante pentru a face fata stresului si emotiilor legate de COVID-19, in timp ce 10.7% au avut ganduri suicidale.

Procentajul respondentilor care au declarat ca s-au gandit serios la sinucidere intr-o perioada de 30 de zile anterioara finalizarii studiului este semnificativ mai mare in randul respondentilor cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani (25,5%), minoritatilor rasiale/etnice (hispanici 18,6%, persoane de culoare in afara de hispanici 15,1%), persoane care ingrijesc adulti fara sa fie remunerate (30,7%) si lucratori in sectoare esentiale (21,7%).

Surse:
https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/69/wr/mm6932a1.htm
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7531915/
https://www.webmd.com/children/news/20201113/is-the-pandemic-harming-kids-mental-health?src=RSS_PUBLIC#2
https://www.nbcnews.com/nightly-news/video/how-the-pandemic-is-impacting-kids-mental-health-96028229519

O noua zi cu peste 10.000 de cazuri! Care sunt judetele cu cea mai mare rata de infectare

Alte 10.108 de cazuri de coronavirus au fost raportate in ultimele 24 de ore in Romania, din 36.963 de teste. Bilantul a ajuns la 393.851 de cazuri, potrivit datelor furnizate joi de Grupul de Comunicare Strategica. De asemenea, s-au inregistrat alte 167 de decese, in timp ce la ATI sunt internati 1.131 de pacienti, in scadere fata de ziua precedenta.

19 judete au raportat peste 200 de cazuri de imbolnaviri cu COVID-19 in ultimele 24 de ore. Capitala continua sa inregistreze cele mai multe imbolnaviri, respectiv 1.473, mai multe fata de ziua precedenta, cand au fost raportate 1.141 de cazuri. Urmeaza judetele Cluj cu 734 de cazuri, Constanta (484), Arges (446), Ilfov (441) si Prahova (424).

Cea mai mare rata de infectare continua sa fie raportata in Sibiu, unde indicele este de 10,62/mia de locuitori, in crestere fata de ziua precedenta. Urmeaza judetele Ilfov, cu o rata de infectare de 10,23 la mia de locuitori, Cluj cu 9,05, Brasov cu 7,36 si Constanta, unde rata este de 7,26 la mia de locuitori.

In Bucuresti rata infectarilor este de 6,67 la mia de locuitori, in crestere fata de ieri, cand a fost de 6,49.

In intervalul 18.11.2020 (10:00) – 19.11.2020 (10:00) au fost raportate 167 de decese (91 barbati si 76 femei) ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati in spitalele Alba, Arad, Arges, Bihor, Bistrita-Nasaud, Botosani, Brasov, Buzau, Caras-Severin, Constanta, Dolj, Galati, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Maramures, Mehedinti, Mures, Neamt, Olt, Prahova, Salaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timis, Valcea, Ilfov si Municipiul Bucuresti.

Dintre acestea, 2 decese au fost inregistrate la categoria de varsta 30-39 de ani, 8 decese la categoria de varsta 40-49 de ani, 13 decese la categoria de varsta 50-59 de ani, 41 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 59 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 44 decese la categoria de peste 80 de ani.

160 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, 4 pacienti decedati nu au prezentat comorbiditati, iar pentru 3 pacienti nu a fost raportate comorbiditati pana in prezent.

De la debutul pandemiei, 269.590 de pacienti au fost declarati vindecati.


Citeste si despre:

Varianta Delta a noului coronavirus la copii. Ce trebuie sa stie parintii? Cum afecteaza ejacularea prematura relatia de cuplu Cum afecteaza varsta riscul de a dezvolta cancer de san? Profilaxie - cum se previne aparitia cariilor la copii? Ce este si cum se manifesta faringita streptococica la copii? Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Cum afecteaza astmul inima Cum afecteaza boala Parkinson viata pacientilor? Cum afecteaza sexul emotiile? Cum afecteaza lupusul starea de sanatate Cum afecteaza menopauza metabolismul osos?