Cele 4 mutatii ale coronavirusului care ingrijoreaza lumea. Ce stim pana acum si cat de periculoase sunt pentru oameni?

Actualizat: 06 Ianuarie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Faptul ca in Marea Britanie a fost descoperita o noua tulpina a virusului SARS-COV-2, mai contagioasa, a ingrijorat o intreaga planeta. Zeci de tari au inchis granitele cu Marea Britanie si au impus noi masuri de carantinare de teama noii variante care pare sa se raspandeasca cu repeziciune chiar si peste Ocean. Conform ultimelor date, aproape 3% din populatia Londrei este confirmata cu noua tulpina de coronavirus.

Mutatia descoperita recent in Marea Britanie nu este prima. Iata toate variantele care au fost observate pana acum in laborator, de la debutul pandemiei de coronavirus:

D614G - prima mutatie importanta a virusului SARS-COV-2

D614G a fost prima mutatie importanta observata la sfarsitul lunii febraurie 2020 in nordul Italiei, care s-a raspandit foarte repede. Potrivit analizelor, virusul mutant s-a dovedit a fi de pana la 13 ori mai rapid in replicare decat cel originar din Wuhan, fiind considerat unul dintre motoarele celui de-al doilea val, mult mai violent decat primul.

Insa D614G nu face virusul mai mortal pentru oameni, proportia victimelor fata de cea a persoanelor infectate ramanand constanta.

N501Y - mutatia sud-africana care ridica semne de intrebare privind eficienta vaccinurilor

La finalul lunii octombrie, in Africa de Sud, mai exact in regiunea Cape, a fost depistata o noua tulpina a coronavirusului insotita de un numar foarte mare de infectii si o incarcare virala puternica. Asta inseamna ca persoanele infectate cu tulpina N501Y a virusului SARS-COV-2 prezinta cantitati mai mari de virus in caile respiratorii decat cele infectate cu alte tulpini.

Ceea ce este ingrijorator pentru experti este faotul ca tulpina sud-africana ar avea si alte mutatii concentrate pe spike, iar autoritatile si-au exprimat deja ingrijorarea cu privire la eficacitatea vaccinului impotriva acestei tulpini.

Nu se stie inca daca aceasta varianta a noului coronavirus s-a dezvoltat independent in Africa de Sud sau a venit la bordul unui avion.

B.1.1.7 - tulpina descoperita recent in Marea Britanie

Primul caz confirmat cu noua tulpina de coronavirus a fost confirmat in septembrie, insa autoritatile britanice au anuntat acest lucru abia pe 14 decembrie. Aceasta noua varianta a virusului provoaca mai multe temeri, una dintre ele fiind legata de contagiozitatea crescuta, iar cealalta legata de faptul ca ar rezista anticorpilor produsi atat de persoanele recuperate, cat si de cele vaccinate.

Specialistii sustin ca varianta britanica a virusului nu pare sa provoace forme mai severe de COVID-19, insa cu siguranta s-a dovedit a fi mult mai contagioasa decat restul tulpinilor. Infectiile in Marea Britanie, de exemplu, au crescut la grupele de varsta sub 20 de ani.

Cluster 5 - tulpina care a aparut in Danemarca la fermele de nurci americane

In Danemarca 4 milioane de nurci au fost ucise anul trecut de teama COVID-19 dupa ce s-a descoperit ca o mutatie a coronavirusului a fost transmisa intre aceste animale si oameni. Autoritatile au lansat alarma privind eficacitatea vaccinului anti-COVID impotriva acestei tulpini (numita „cluster 5” in termeni tehnici), dar si a anticorpilor persoanelor vindecate, insa studiile ulterioare aratat ca riscul acestei tulpini pentru imunitatea umana nu este unul urias, asa cum preconizau initial autoritatile. Acest tip de mutatie nu ar fi afectat un numar mare de persoane, insa aceasta situatie i-a facut pe oamenii de stiinta sa inteleaga ca virusul SARS-COV-2 poate suporta mutatii, iar aceasta problema trebuie monitorizata cu atentie.

Ca si concluzie, specialistii spun ca nu este un lucru neobisnuit ca virusurile sa sufere mutatii si ca acest lucru nu trebuie sa produca panica. Pana in momentul de fata, se stie ca vaccinul anti-COVID este eficient si in cazul mutatiilor suferite de virus. Ba mai mult, prin mutatie un agent patogen nu devine automat mai periculos iar anumite mutatii pot chiar slabi forta virusului.

Surse:
https://www.who.int/csr/don/31-december-2020-sars-cov2-variants/en/
https://www.nature.com/articles/d41586-020-03218-z
https://www.nature.com/articles/s41467-020-19808-4
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7310631/
https://eu.usatoday.com/story/news/health/2021/01/02/new-covid-strain-b-117-explained/4112125001/
https://www.repubblica.it/cronaca/2021/01/05/news/un_coronavirus_cinque_varianti_ecco_le_mutazioni_che_preoccupano_il_mondo-281232394/?ref=RHTP-BH-
https://www.bbc.com/news/health-55534727

OMS: A doua doza a vaccinului Pfizer/BioNTech poate intarzia in unele cazuri

Expertii OMS au declarat marti ca, in „circumstante exceptionale”, a doua doza a vaccinului Pfizer/BioNTech poate fi amanata cu cateva saptamani. Aceasta intarziere va permite maximizarea numarului de persoane care beneficiaza de o prima doza, spun specialistii OMS.

Anuntul vine la scurt timp dupa ce laboratorul BioNTech a avertizat ca nu poate garanta eficacitatea vaccinului in cazul in care a doua doza nu este administrata la timp.

Avertizarea apare in contextul in care mai multe tari, printre care Germania si Marea Britanie, au luat in considerare abordarea acestei strategii pentru a vaccina cat mai multi oameni. Grupul consultativ strategic de experti (SAGE) privind imunizarea recomanda administrarea celei de-a doua doze de vaccin in termen de 21, maximum 28 de zile de la prima.

Kate O`Brien, directorul departamentului de imunizare si vaccinuri de la OMS, a precizat totusi ca termenul pentru amanarea ultimei doze de vaccin nu poate depasi sase saptamani.

Cati romani au fost vaccinati pana acum anti-COVID?

Pana acum, in Romania, numarul total al persoanelor vaccinate impotriva noului coronavirus a ajuns la 41.609, potrivit Comitetului national de coordonare a vaccinarii. De la inceputul campaniei de vaccinare, s-au inregistrat 136 de reactii adverse comune si minore, 89 dintre acestea raportate in ultimele 24 de ore.

Potrivit datelor puse la dispozitia CNCAV de catre Institutul National de Sanatate Publica, prin aplicatia Registrul Electronic National al Vaccinarilor (RENV), care tine evidenta vaccinarilor, situatia din ziua de 5 ianuarie a.c., ora 17.00, este urmatoarea:

1. Numar de persoane vaccinate impotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer/BioNTech (in ultimele 24 de ore, prima administrare) – 16.101

2. Numar total de persoane vaccinate impotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer/BioNTech (incepand cu data de 27 decembrie 2020, prima administrare) – 41.609.

3. Numar de reactii adverse inregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (in ultimele 24 de ore): 89 reactii comune si minore, dintre care:

– 56 reactii de tip local;

– 33 reactii generale;

Alte 5 reactii sunt in curs de investigare.

4. Numar de reactii adverse inregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (incepand din 27 decembrie 2020): 136 reactii comune si minore, dintre care:

– 64 reactii locale cu durere la locul injectarii;

– 72 reactii generale (febra, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, anxietate, alergii de tip urticarie);

Alte 5 reactii sunt in curs de investigare.

Programul centrelor de vaccinare se incheie la ora 20.00, motiv pentru care numarul vaccinarilor realizate in intervalul orar 17.00 – 20.00 va fi reflectat in raportarea din ziua urmatoare.

Surse:
https://www.politico.eu/article/who-2nd-dose-of-biontech-pfizer-vaccine-can-be-delayed/
https://www.theguardian.com/world/2021/jan/05/no-data-to-support-uk-delay-of-vaccines-second-dose-says-who
https://vaccinare-covid.gov.ro/wp-content/uploads/2021/01/COMUNICAT-ORA-18-5-ian.-2021.pdf


Citeste si despre:

Cele mai intalnite boli pe care le poti mosteni Cele 5 stadii ale relatiei de cuplu. In ce etapa va aflati? Cele mai bune activitati zilnice care ne pot imbunatati sanatatea mintala in timpul pandemiei Cele mai utile metode prin care sangerarile nazale pot fi stopate Cele 4 faze ale ciclului abuzului Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Boli ale inimii care ar trebui sa traga un semnal de alarma Cele mai bune modalitati prin care densitatea osoasa poate fi crescuta Cele mai periculoase medicamente pentru corpul uman Cele mai periculoase alimente pentru creier Cele 4 faze ale detresei respiratorii, afectiunea care pune viata in pericol
Cere sfatul medicului ×