Au fost descoperite 21 de medicamente care ar putea trata noul coronavirus

Actualizat: 30 Iulie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Studiu: au fost descoperite 21 de medicamente care ar putea trata noul coronavirus

O echipa de oameni de stiinta, condusa de Sumit Chanda, profesor la Sanford Burnham Prebys Medical Discovery Institute, a identificat 21 de medicamente existente care ar putea bloca replicarea virusului SARS-Cov-2. Studiul publicat in Nature.com, releva faptul ca mai multe medicamente imbunatatesc activitatea Remdesivirului, tratamentul standard folosit in prezent pentru pacientii cu COVID-19.

Oamenii de stiinta au analizat unul dintre mai multe medicamente cunoscute pentru actiunea lor de a boca replicarea noului coronavirus si au descoperit 100 de molecule cu activitate antivirala confirmata in testele de laborator. Dintre acestea, 21 de medicamente s-au dovedit a fi eficiente in concentratii care ar putea fi administrate in siguranta persoanelor infectate cu COVID-19. Patru ar functiona in sinergie cu Remdesivir, unul dintre cele mai eficiente si folosite tratamente pentru pacientii cu coronavirus.

Profesorul Sumit Chanda sustine ca Remdesivirul scurteaza cu succes perioada de recuperare pentru pacientii din spital, insa nu este un tratament care sa functioneze in cazul tuturor pacientilor.

Acesta sustine ca este necesara gasirea urgenta a unor medicamente, deja disponibile, care sa poata completa tratamentul cu Remedesivir, dar si care sa poata fi administrate profilactic sau la primul semn al infectiei cu COVID-19.

Asadar, la cele 21 de medicamente care ar putea fi folosite pentru tratarea cazurilor de COVID-19, oamenii de stiinta au descoperit urmatoarele:

- 13 medicamente au fost analizate anterior in studii clinice pentru alte indicatii si ca s-a dovedit a fi eficiente in concentratii care ar putea fi administrate in siguranta pacientilor infectati cu COVID-19;

- 4 medicamente au actionat in sinergie cu Reemdesivir;

- 2 medicamente, cunoscute ca si astemizol (pentru alergii) si clofazimina (pentru lepra) sunt deja aprobate de FDA (Administratia pentru Alimente si Medicamente din SUA), iar Remdesivir a primit deja autorizatie pentru utilizarea de urgenta in cazul infectiei cu noul coronavirus.

Se transmite noul coronavirus prin ochi?

Chiar daca au trecut mai bine de sapte luni de la debutul pandemiei de COVID-19, exista inca multe intrebari legate de acest virus la care nu se cunoaste raspunsul. Se stie, insa, ca noul coronavirus se poate transmite si prin contactul cu ochii.

Acest aspect a fost explicat recent de catre Dr. Anthony Fauci, expert epidemiolog in cadrul Institutului National de Alergii si Boli Infectioase din Statele Unite, intr-un interviu pentru ABC News. Dr. Anthony Fauci recomanda sa ne protejam ochii impotriva coronavirusului purtand ochelari, chiar si viziere in unele cazuri.

Conjunctiva (mucoasa ochiului) este o poarta de intrare a virusului in corp, la fel si mucoasa nazala si bucala. Nu in zadar specialistii ne recomanda sa ne spalam pe maini foarte bine inainte sa ne atingem ochii, nasul sau gura si sa pastram distanta de cel putin 1 metru fata de cei din jur.

In plus, pe langa faptul ca ne poate proteja de virusurile care se transmit pe calea aerului, o pereche de ochelari ne impiedica sa ne atingem ochii atunci cand nu ne-am spalat sau dezinfectat mainile.

1.356 cazuri noi de COVID-19 in ultimele 24 de ore din peste 23.000 de teste

In ultimele 24 de ore au fost inregistrate 1.356 cazuri noi de coronavirus din 23.346 testari. 526 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Pana astazi, au fost confirmate, in total, 49.591 de cazuri de persoane infectate cu COVID–19. Dintre acestia, 26.609 pacienti au fost declarati vindecati si 4.005 pacienti asimptomatici au fost externati la 10 zile dupa depistare.

De asemenea, in ultimele 24 de ore au fost inregistrate 35 de decese (18 barbati si 17 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati in spitalele din Alba, Arad, Arges, Bacau, Botosani, Buzau, Calarasi, Caras-Severin, Dambovita, Dolj, Iasi, Maramures, Suceava, Timis, Valcea, Vaslui si Municipiul Bucuresti.

Dintre acestea, 2 decese au fost inregistrate la categoria de varsta 20-29 ani, 1 deces la categoria 30-39 ani, 1 deces la categoria de varsta 40-49 ani, 1 deces la categoria de varsta 50-59 ani, 12 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 6 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 12 decese la categoria de peste 80 de ani. Decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati.

In unitatile sanitare de profil, numarul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.265. Dintre acestia, la ATI sunt internati 402 pacienti. Pana la aceasta data, la nivel national, au fost prelucrate 1.177.630 de teste.

Cele mai multe cazuri au fost inregistrate in Bucuresti (223 cazuri in ultimele 24 ore) si judetele Arges (103 cazuri) si Prahova (78 cazuri).

Surse:

https://www.nature.com/articles/s41586-020-2577-1
https://www.health24.com/Medical/Infectious-diseases/Coronavirus/study-identifies-21-existing-drugs-that-could-treat-covid-19-20200728-4
https://www.sciencedaily.com/releases/2020/07/200724104221.htm

https://www.forbes.com/sites/brucelee/2020/07/30/did-dr-fauci-recommend-wearing-eye-shields-goggles-for-covid-19-coronavirus/#547c2e0fda2e
https://abcnews.go.com/US/dr-fauci-wear-goggles-eye-shields-prevent-spread/story?id=72059055


Citeste si despre:

Care sunt primele simptome care apar in caz de coronavirus? Care sunt simptomele gripei la copii si cum le putem trata? Alimente si medicamente care nu trebuie amestecate Medicamente care nu trebuie sa-ti lipseasca din casa Spirtul - bun sau nu impotriva noului coronavirus? Care sunt cei mai buni dezinfectanti? Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Te inteapa inima? Afla care ar putea fi cauza Calciul, mineralul care ar putea contribui la scaderea in greutate Picioare sau glezne umflate? Care ar putea fi cauzele? 9 alimente care ajuta la tratarea rapida a racelii Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament